S odchodom do dôchodku nečakaj: Penzia v roku 2025 môže Slovákov nemilo prekvapiť

  • Kedy sa oplatí ísť do dôchodku?
  • Tieto zmeny hrajú dôchodcom do karát
Dôchodky
Archív Canva
  • Kedy sa oplatí ísť do dôchodku?
  • Tieto zmeny hrajú dôchodcom do karát

Otázka stará ako čas: Kedy sa oplatí ísť do dôchodku? Niektorí odborníci by ti radi poradili, že najlepší čas na odchod do penzie je teraz. Tento rok sme totiž zažili niekoľko veľkých zmien v dôchodkovom systéme a niekoľko ďalších nás čaká. Jedným z nich je aj očakávaná valorizácia. 

Výška dôchodku sa počíta na základe viacerých faktorov, medzi ktoré patrí počet odpracovaných rokov, priemerný osobný mzdový bod a aktuálna dôchodková hodnota. 

Hodnota penzie, ktorú naši dôchodcovia dostávajú, sa každoročne mení a je naviazaná na priemernú mzdu v treťom štvrťroku. V roku 2024 bola dôchodková hodnota stanovená na 17,7688 eura, pričom minulý rok bola na úrovni 16,4764 eura. Okrem týchto bežných zmien však na výšku dôchodku vplýva aj inflácia, ktorá nám tentokrát nehrá do karát. 

Na valorizáciu vplýva inflácia

Inflácia je ďalším kritickým faktorom, ktorý ovplyvňuje výšku dôchodku. V roku 2023 dosiahla dôchodcovská inflácia 14,5 %, čo viedlo k výraznému zvýšeniu dôchodkov.

Ako uvádza portál Finsider, tento rok inflácia prudko klesla, čo znamená, že valorizácia dôchodkov v roku 2025 bude pravdepodobne nižšia. Za prvých šesť mesiacov roka 2024 dosiahla inflácia iba dve percentá, čo naznačuje, že dôchodky priznané v roku 2025 sa zvýšia len mierne.

Tvoje rozhodnutie, kedy odísť do dôchodku, závisí aj od toho, či bude valorizácia v roku 2025 dostatočne vysoká, aby sa vyrovnala nárastu dôchodkovej hodnoty.

Príklad: 

Ak by budúci dôchodca odišiel do dôchodku v roku 2024, jeho dôchodok by sa vypočítal na základe aktuálnej dôchodkovej hodnoty 17,7688 eura. Ak mal tento človek odpracovaných 40 rokov a priemerný osobný mzdový bod 1, jeho dôchodok by dosiahol približne 710,80 eura. Po valorizácii o 14,5 % by jeho dôchodok v roku 2024 dosiahol 813,90 eura mesačne.

Naopak, ak by tento dôchodca odišiel do dôchodku v roku 2025, jeho dôchodok by sa počítal podľa novej dôchodkovej hodnoty, ktorá by mohla byť na úrovni 18,2982 eura (za predpokladu, že priemerná mzda v treťom štvrťroku zostane stabilná). Jeho dôchodok by teda dosiahol približne 732 eur mesačne. Avšak, vzhľadom na nižšiu predpokladanú infláciu, by valorizácia dosiahla len dve percentá, čím by sa dôchodok zvýšil na 746,64 eura.

Pri rozhodovaní mysli aj na trinásty dôchodok

Pri rozhodovaní netreba zabúdať ani na trinásty dôchodok, ktorý sa každoročne vypláca penzistom. V roku 2024 bude tento dôchodok vo výške priemernej sumy starobného dôchodku za minulý rok, čo bolo približne 606,30 eura. V roku 2025 sa očakáva jeho nárast, no stále je otázne o koľko.

Ak si teda budúci dôchodca rozdelí trinásty dôchodok na mesačné splátky a pripočíta ho k mesačnému dôchodku, môže získať lepšiu predstavu o tom, čo je pre neho výhodnejšie. Pre niektorých ľudí je jednoducho výhodnejšie odísť do dôchodku ešte tento rok. Do karát novým dôchodcom hrá valorizácia aj súčasný optimálny stav systému.

Zdroje: FINSIDER, Redakcia Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá