Legendárna slovenská spoločnosť s 24-ročnou tradíciou bojuje o prežitie. Prepúšťa desiatky ľudí

  • Posledné roky skončil známy slovenský výrobca v strate
  • O prácu prišli už desiatky ľudí
Likérka Prelika a peniaze.
Ilustračné foto Reprofoto: Facebook/Prešov, Unsplash/CARTIST
  • Posledné roky skončil známy slovenský výrobca v strate
  • O prácu prišli už desiatky ľudí

Spoločnosť Prelika, ktorá má svoje sídlo v Prešove, je známa svojou dlhou tradíciou na slovenskom trhu, kde pôsobí už od roku 2000. Ich hlavnou činnosťou je výroba alkoholických nápojov.

Medzi ich najvýznamnejšie produkty patrí borovička Horec, Spišská borovička a CARBON vodka. Okrem alkoholických nápojov sa venujú aj produkcii potravín, konkrétne horčice a octu.

Spoločnosť sa v súčasnosti stretáva so značnými problémami. Informácie o tejto situácii priniesol denník Korzár. Podľa dostupných údajov už firma pristúpila k prepusteniu desiatok zamestnancov. V priebehu minulého roka bolo z celkového počtu približne 80 pracovníkov prepustených asi polovica.

Problémy s prepúšťaním však pokračujú. V uplynulom mesiaci stratilo prácu ďalších 15 zamestnancov. Okrem toho sa v priebehu predchádzajúceho týždňa malo približne 15 ďalších pracovníkov dohodnúť na ukončení pracovného pomeru.

Spoločnosť zatiaľ nekončí

Od roku 2020 sa firma nachádza v neustálych finančných problémoch. Posledný zisk dosiahla práve v tom roku, keď zarobila 55-tisíc eur. Následne však začali prichádzať straty, ktoré minulý rok vyústili do mínusu 329-tisíc eur. Napriek tomu, jej tržby od roku 2020 mierne vzrástli o 3 %, dosahujúc 4,8 milióna eur.

Podľa informácií získaných denníkom z prostredia spoločnosti, príčinou ťažkostí môže byť niekoľko faktorov. Medzi najvýznamnejšie patrí pandémia COVID-19, nárast spotrebnej dane, rastúce ceny energií, silná konkurencia na trhu a znížený dopyt po produktoch firmy.

Napriek aktuálnym problémom spoločnosť nekončí svoju činnosť. Firma uvádza, že začala ozdravný proces a pracuje na znižovaní nákladov. Podľa informácií od zamestnancov tiež hľadá potenciálneho investora.

„Spoločnosť Prelika, a. s., Prešov nekončí. V rámci zefektívňovania činnosti spoločnosti dochádza len k znižovaniu počtu zamestnancov,“ uviedol pre denník riaditeľ akciovej spoločnosti Prelika Martin Lipták.

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR potvrdilo pre denník, že „k 9. 8. 2024 neeviduje za rok 2024 žiadne nahlásené hromadné prepúšťanie v spoločnostiach pôsobiacich v rámci ekonomických činností – Destilovanie, úprava a miešanie alkoholu“.

Dlhoročná tradícia

Tradícia liehovarníctva v tomto regióne siaha hlboko do minulosti, až do roku 1903. V Prešove bol v roku 1950 založený závod, ktorý sa stal základom pre dnešnú spoločnosť Prelika. Po zániku štátneho podniku vznikla pred tridsiatimi rokmi zamestnanecká akciová spoločnosť Fragopolis, ktorá prevzala výrobný program svojho predchodcu.

Spoločnosť Fragopolis sa postupne rozvíjala a zamestnávala takmer 150 pracovníkov. Okrem produkcie alkoholických a nealkoholických nápojov sa sústredila aj na potravinárske výrobky, ako sú ocot a horčica. Bohužiaľ, v roku 2000 sa ocitla v konkurze.

Po krachu Fragopolisu začala v rovnakých priestoroch fungovať nová akciová spoločnosť Prelika, ktorá je aktívna až dodnes. V roku 2003 spoločnosť získala prestížne ocenenie Slovak Gold.

Ambulantne liečených alkoholikov v SR ubudlo

Keď sa pozrieme na situáciu v liehovarníctve, konkrétne na príklad spoločnosti Prelika, je zrejmé, že aj tento sektor čelí výzvam, ktoré nepriamo ovplyvňujú širšie spoločenské otázky, ako napríklad závislosť od alkoholu.

Medzi rokmi 2009 a 2022 došlo k poklesu počtu pacientov liečených ambulantne zo závislosti od alkoholu o viac ako 10 000. Tieto údaje pochádzajú z Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). Ľubomír Okruhlica z Centra pre liečbu drogových závislostí (CPLDZ) uviedol, že jednou z hlavných príčin je nízka kapacita psychiatrických ambulancií. Ďalším faktorom je zlý finančný stav mnohých závislých, ktorí si nemôžu dovoliť ambulantnú liečbu.

Na druhej strane, počet pacientov prijatých na ústavnú liečbu pre problémy s alkoholom zostal počas tohto obdobia nezmenený. „Počet hospitalizovaných je stále rovnaký. Každý rok musí byť na Slovensku prijatých okolo 10 000 ľudí na psychiatrické oddelenia kvôli závislosti od alkoholu. Ide hlavne o detoxifikáciu, teda prekonanie akútnych abstinenčných stavov, alkoholických psychóz a podobne. Nejde však o samotnú liečbu závislosti,“ vysvetlil Okruhlica.

Ambulantná liečba je pritom kľúčová pre udržanie abstinencie u závislých. Počet pacientov, ktorí túto liečbu absolvovali, však medzi rokmi 2009 a 2022 klesol o približne jednu štvrtinu. Podľa Okruhlicu je dopyt po tejto liečbe oveľa vyšší, a to vzhľadom na počet hospitalizácií pre alkohol a počet pravidelných konzumentov alkoholu na Slovensku.

Kapacita psychiatrických ambulancií, najmä tých špecializovaných, je veľmi obmedzená. „Podľa našich prieskumov má pacient so závislosťou od alkoholu problém nájsť psychiatra, ktorý by ho liečil. Ak aj nejakého nájde, musí čakať týždne až mesiace na prvé vyšetrenie,“ uviedol Okruhlica ako ďalší dôvod poklesu ambulantnej liečby. Okrem toho pripúšťa, že medzi závislými od alkoholu môže pribúdať aj sociálne slabších ľudí, ktorí si neplatia zdravotné poistenie.

Zdroje: Korzár, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá