EXKLUZÍVNE Bruchala pre Startitup: Šimkovičová s kultúrou nič nemá. Strašne veľa priestoru sme dali dezinfoscéne

  • Známy exmoderátor prijal pozvanie do relácie ZZP
  • Prehovoril o ministerke Šimkovičovej, polarizácii spoločnosti aj o tom, prečo zverejnil virálne video
Pavel Bruchala, Martina Šimkovičová
Ilustračné foto Reprofoto: Instagram/Pavel Bruchala, TASR/Martin Baumann
  • Známy exmoderátor prijal pozvanie do relácie ZZP
  • Prehovoril o ministerke Šimkovičovej, polarizácii spoločnosti aj o tom, prečo zverejnil virálne video

Na slovenskej kultúrnej scéne to vrie. Situácia eskalovala po tom, ako ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) nedávno v priebehu dvoch dní odvolala šéfa SND Mateja Drličku a aj riaditeľku SNG Alexandru Kusú.

Na protesty proti krokom ministerky vyšlo v uplynulých dňoch do ulíc dokopy viac než 27-tisíc ľudí. K ministerke kultúry sa len pred pár dňami poriadne kriticky vyjadril aj jej niekdajší dlhoročný kolega z TV Markíza Pavel Bruchala.

„Maťa, ja mám vyštudované herectvo a myslím si, že mám čo povedať do umenia a kultúry. Myslím si, že ty nemáš na to, aby si bola ministerkou kultúry. Sama si sa ňou stala z ničoho nič. To je inak úžasné na tom Slovensku, ako sa ľudia dostávajú k funkciám, o ktorých ani nesnívali,“ vyhlásil Bruchala vo virálnom videu, ktoré len na Instagrame videli viac ako 3 milióny ľudí.

Bruchala: Strašne veľa priestoru sme dali dezinfoscéne, povedal som si už dosť

Pozvanie do relácie ZZP prijal exmoderátor a jedna z niekdajších najväčších hviezd TV Markíza Pavel Bruchala. Čo ho motivovalo k zverejneniu tohto videa? „Myslím si, že spoločnosť je taká polarizovaná a rozdelená, že jedna strana nechápe tú druhú. Povedal som si, že asi by sa mala začať ozývať aj tá druhá strana. Strašne veľa priestoru sme dali dezinfoscéne, ľuďom, ktorí prestávajú veriť faktom a elementárnym zásadám, ktoré tisíce rokov platili,“ vysvetľuje exmoderátor.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Pavel Bruchala (@pavel_bruchala)

„Stále sme si povedali, že to je ten či onen a nech si hovorí, čo chce… len zrazu nám to istým spôsobom prerástlo cez hlavu. A to, čo bol roky rokúce fakt, tak teraz už nie je. Poviem to na príklade tej plochej Zeme, to už je extrém. Kam sme sa to v 21. storočí dostali? Na základe toho, čo sa stalo minulý týždeň v umeleckej oblasti, som si povedal, že už dosť,“ dodáva niekdajšia hviezda TV Markíza.

Na druhej strane Bruchala priznáva, že motiváciou k zverejneniu tohto videa bola aj snaha o dialóg a zmier medzi polarizovanými stranami. „Berme do úvahy, že aj druhá strana tomu úprimne verí, a prečo by som ich mal a priori v prvej sekunde odsúdiť a nemať snahu si ich vypočuť?“ vysvetľuje.

„Šimkovičová s kultúrou doslovne nič nemá,“ odkazuje exmoderátor

Čo si niekdajší Šimkovičovej dlhoročný kolega myslí o jej pôsobení v rezorte? „Nemyslím si, že Martina Šimkovičová by mala byť ministerkou kultúry. Pretože doslovne s kultúrou nič nemá. Môžem si to dovoliť komentovať z titulu, že sme bývalí kolegovia a myslím si, že mám osobne väčšie skúsenosti aj predpoklady, čo sa týka kultúry, pretože som pôsobil v divadlách a v rôznych formách sa stále venujem umeniu,“ tvrdí vyštudovaný herec.

„Od začiatku ma to šokovalo, že Martina Šimkovičová sa stala ministerkou kultúry. Ako, v poriadku, ja ako občan to musím akceptovať, pretože niekto ju nominoval. Zopakujem však, že pre mňa je šokujúce, že strana, ktorá sa do parlamentu doslova dostala s odretými ušami, nakoniec hýbe váhami a začína rozhodovať o kultúrno-etických otázkach celého Slovenska. Okrem ministerky je tam aj pán Machala, čo je podľa mňa veľmi dôležitá figúrka, ktorá však zabúda, že je obyčajný zamestnanec ministerstva kultúry,“ myslí si Pavel Bruchala.

„Pre mňa je to urážka, že táto dvojica dostala príležitosť a mandát. Ja si myslím, že si to zle vysvetlili, nechápu, že oni sú úradníci platení z našich daní. Neviem prečo si to tak vyhodnotili, že reprezentujú celé Slovensko. Ja s tým absolútne nesúhlasím a aj preto vlastne som dal to video, aby sme sa začali ozývať aj tí, ktorí si absolútne nemyslíme, že Martina Šimkovičová a pán Machala reprezentujú kultúrnosť slovenského národa a majú právo rozhodovať o tom, čo kultúrne a nekultúrne je,“ uzatvára exmoderátorská hviezda. Viac sa dozvieš v relácii ZZP s moderátorom Adamom Siposom. 

Najnovšie videá

Trendové videá