Ministerstvo kultúry vracia Polákovú na čelo Baletu SND. Divadlo sa novinku dozvedelo z médií

  • Ministerstvo kultúry SR oznámilo, že Poláková pokračuje na pozícii riaditeľky Baletu SND
  • K celej situácii sa vyjadrilo aj SND
Nina Poláková
TASR/Dano Veselský
  • Ministerstvo kultúry SR oznámilo, že Poláková pokračuje na pozícii riaditeľky Baletu SND
  • K celej situácii sa vyjadrilo aj SND

Iba včera obletela médiá správa o tom, že na post riaditeľky Baletu Slovenského národného divadla (SND) sa opäť vracia Nina Poláková. Informovalo o tom Ministerstvo kultúry (MK) SR.

Práve Polákovej odchod z funkcie bol jedným z dôvodov, prečo sa ministerka minulý týždeň rozhodla odvolať Drličku z pozície generálneho riaditeľa SND.

Ako informuje portál Aktuality.sk, ministerstvo tvrdí, že Drlička, vtedajší generálny riaditeľ SND, odvolal Polákovú v júli bez súhlasu ministerky kultúry. To malo byť v rozpore so Štatútom SND. „Štatút SND vyžaduje, aby sa takéto kroky prerokovali s vedením ministerstva,“ zdôraznilo MK.

K aktuálnej situácii okolo Polákovej sa vyjadrilo aj SND.

Odvolanie prebehlo v súlade so štatútom SND

Slovenské národné divadlo zaregistrovalo z médií, že sa Nina Poláková vracia na post riaditeľky Baletu SND na základe rozhodnutia ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej a generálneho tajomníka úradu Lukáša Machalu.

Personálne oddelenie SND však zatiaľ nedostalo oficiálnu informáciu z ministerstva kultúry o jej ďalšom pracovnom zaradení. Drlička podľa nich spravil všetko tak, ako to bolo potrebné.

Odvolanie N. Polákovej Matej Drlička prerokoval písomnou formou s ministerkou kultúry, takže prebehlo v súlade so štatútom SND, ktorý nestanovuje akou formou (ústnou či písomnou) sa má prerokovanie udiať. Štatutár SND na výmenu riaditeľov súborov nepotrebuje disponovať súhlasom ministerky,“ uvádza personálne oddelenie SND v stanovisku.

Vedenie SND vidí riešenie personálnych otázok, s výnimkou menovania a odvolávania generálneho riaditeľa, ako precedens, ktorý mení vzťah medzi zriaďovateľom a inštitúciou.

Likvidácia slovenskej kultúry

Drlička, bývalý generálny riaditeľ SND, považuje svoje odvolanie za logický dôsledok neochoty vedenia Ministerstva kultúry SR spolupracovať. Vníma to aj ako snahu ministerstva zlikvidovať funkčné prvky slovenskej kultúry. Povedal to pre TASR.

Drlička upozornil, že ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) nemala záujem o stretnutie ani diskusiu o SND. „Ministerstvo namiesto dialógu vypúšťalo tlačové správy, ktoré vytvárali dojem znepokojujúceho diania v SND a zverejňovali klamstvá,“ uviedol.

Na snímke generálny bývalý riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička.
zdroj: TASR/Dano Veselský

Tvrdí, že kroky ministerky a generálneho tajomníka Lukáša Machalu ohrozujú slobodu kultúry. Zasahujú podľa neho nielen SND, ale aj iné národné kultúrne inštitúcie ako Slovenskú národnú galériu, Slovenské národné múzeum či STVR. „Šimkovičová a Machala sú deštruktívna dvojica, ktorá likviduje všetko funkčné v slovenskej kultúre,“ vyhlásil Drlička.

Podľa neho je v ohrození nielen kultúra, ale aj celá spoločnosť. Vyzýva preto verejnosť a politikov na silnú reakciu. „Aby zastavili šialené besnenie tejto dvojice, ktoré už ubližuje celej krajine,“ dodal.

Ministerka kultúry odvolala Drličku z postu generálneho riaditeľa SND minulý týždeň. Ako dôvod uviedla viaceré závažné pochybenia a stratu dôvery. Vyčíta mu porušenie predpisov a prekročenie právomocí v prípade nájmu pre Umelecko-dekoračné dielne a ukončenie spolupráce s riaditeľkou baletu SND Ninou Polákovou. Kritizuje aj jeho postup pri riešení personálnej otázky v opernom zbore a má výhrady k starostlivosti o techniku a bezpečnosť v priestoroch divadla.

Zdroje: Aktuality.sk, SND, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá