„Ani štyri medaily by situáciu nezmenili.“ Máme cieľ pre Los Angeles 2028, ohlásil štátny tajomník pre šport

  • Prezident SOŠV Anton Siekel hovorí o sklamaní z jednej medaily
  • Financovanie a organizácia v športe sa majú zmeniť
olympijské hry slovensko matej beňuš
Ilustračná fotografia TASR/Michal Svítok, Dano Veselský
  • Prezident SOŠV Anton Siekel hovorí o sklamaní z jednej medaily
  • Financovanie a organizácia v športe sa majú zmeniť

Prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel počas tlačovej konferencie na pôde Ministerstva cestovného ruchu a športu SR sa vyjadril, že jedna bronzová medaila z letných olympijských hier v Paríži je sklamaním.

Vybojoval ju kanoista Metej Beňuš na divokej vode. Situáciu v krajine by podľa Siekela nezmenilo ani štyri alebo šesť medailí. Upozornil aj na to, že sa už teraz pozerá na zimnú olympiádu v Taliansku, na ktorej bude mať naša výprava, čo sa týka veľkosti, problémy.

Príčiny treba podľa Siekela hľadať v predošlých rokoch

„Musíme si uvedomiť vážnosť situácie. Mali sme jednu medailu, ale aj keby boli štyri alebo šesť, tak to situáciu na Slovensku v zásade nezmení. Olympijské medaily sú obrovský impulz pre športovcov a mládež, aby hľadali svoje vzory v reálnych podobách a nie niekde vo videohrách. Príčiny musíme hľadať roky dozadu. Prečo sme neinvestovali do infraštruktúry skôr? Už dnes sa s veľkým rešpektom pozerám na ZOH v Taliansku,“ vyjadril sa Siekel.

Zároveň uviedol, že každému športovcovi praje čo najvyšší počet medailí. Treba však podľa neho komunikovať kroky, ktoré je potrebné urobiť, aby bol potenciál kandidátov na olympijské preteky aspoň na minime 50.

Podľa štátneho tajomníka športového rezortu Jána Krišandu je dôležité upraviť financovanie jednotlivých odvetví v športe. Rozdeľovanie prostriedkov je pritom potrebné prehodnotiť.

„Nie je možné nastaviť jedným výpočtom všetky rozdielne úrovne športu. Ministerstvo bude mať tendenciu prehodnocovať systematizáciu podpory športu. Tiež sa musíme konečne venovať podpore talentovanej mládeže, ktorá nemá zastrešenie a metodiku. Musíme vytvoriť výcvikové centrálne strediská na prípravu,“ povedal Krišanda.

Cieľ pre LOH 2028

Krišanda sa chce rozprávať so zväzmi a identifikovať športovcov, ktorí sú schopní zúčastniť sa na budúcich OH, a vytvoriť pre nich čo najoptimálnejšie podmienky. Avizuje aj rokovanie s olympijským výborom a so zväzmi.

„Cieľom je vyslať do Los Angeles čo najväčšiu výpravu, možno v počte 50 športovcov, neskôr do Austrálie približne 100 športovcov. Kolektívne športy sme mali naposledy v Sydney 2000, čiže sa budeme uberať aj týmto smerom. Je toho veľa, no myslím si, že sa nám to podarí,“ dodal.

Pre ministra cestovného ruchu a športu Dušana Keketiho je súčasný stav akousi štartovacou čiarou. Hovorí o tom, že šport bol dlhé roky obchádzaný a vzdelávaniu trénerov sa nevenovalo dostatok pozornosti.

„Všetky tieto problémy, ktoré pomenovávajú odborníci v športe, športová obec, vrcholoví športovci aj rodičia športujúcich detí, vnímame. Aj preto trvala SNS na zriadení nového ministerstva, ktoré by šport malo ako jednu z hlavných činnosti a nie ako oblasť, ktorá je na okraji, ako tomu bolo v minulosti,“ uviedol šéf rezortu.

Úpadok slovenského športu

Portál Sportnet píše, že slovenský šport čelí postupnému úpadku, ktorý sa prejavuje aj v disciplínach, kde kedysi dominoval. Tento trend je zrejmý najmä vo vodnom slalome, ktorý síce stále patrí k svetovej špičke, no už nemožno Slovensko považovať za športovú veľmoc tohto športu.

Éra dominancie slovenských vodných slalomárov, ako sme ju zažili na olympijských hrách v Pekingu, sa javí ako dávna minulosť. V súčasnosti sa aj bronzová medaila Mateja Beňuša považuje za významný úspech, keďže existovala reálna hrozba, že Slovensko by mohlo odísť z olympiády naprázdno.

Po olympiáde v Tokiu bolo zrejmé, že mnohí medailisti sa blížia ku koncu svojich kariér, pričom nová generácia talentov sa neobjavila. Tento scenár sa po Paríži podľa portálu pravdepodobne zopakuje.

Zdroje: SITA, Sportnet

Najnovšie videá

Trendové videá