Na trenčianskej kardiológii robí 1 lekár už 3 dni v kuse. Nemocnica to nepopiera (EXKLUZÍVNE VYJADRENIE)

  • Na kardiologickom oddelení pracuje po výpovediach jeden lekár takmer celý týždeň
  • Nemocnica pre Startitup uviedla, že prevádzka je zabezpečená
fakultná nemocnica Trenčín
Ilustračná fotografia Google Maps/Ľudovít Turčina, Canva/utah778
  • Na kardiologickom oddelení pracuje po výpovediach jeden lekár takmer celý týždeň
  • Nemocnica pre Startitup uviedla, že prevádzka je zabezpečená

Na kardiologickom oddelení vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne má podľa informácií denníka SME slúžiť takmer celý týždeň jeden lekár. V rozpise služieb na kardiologickej JIS je totiž napísaný na všetky dni okrem stredy len doktor Strachan, ktorý pracuje na Stredoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb.

Podľa informácií SME nastúpil do trenčianskej nemocnice tento týždeň na dohodu. Od siedmej ráno do druhej popoludní má slúžiť na intervenčnej sále, potom sa presunie na kardiologickú JIS, kde je až do siedmej rána. Hovorkyňa nemocnice Martina Holecová pre Startitup uviedla, že prevádzka kardiologického oddelenia je zabezpečená.

Lekári neprišli do práce

„Vzhľadom na to, že nám lekári (MUDr. Olos a MUDr. Podoba) na poslednú chvíľu oznámili vznik prekážky na strane zamestnanca (návšteva lekára, sprievod), napriek tomu, že mali nastúpiť do služby a boli na rozpise služieb, po medicínskej stránke zastrešil chod oddelenia iný lekár, ktorý vykonáva činnosť v súlade s uzatvorenou dohodou o vykonaní práce a príslušnými ustanoveniami Zákonníka práce,“ tvrdí Holecová.

Denník SME však upozorňuje, že postaviť rozvrh v prevažnej miere na jednom lekárovi je proti predpisom Zákonníka práce.

Holecová priblížila, že na kardiologickom oddelení slúži celkovo 11 lekárov vrátane tých, ktorí podali výpovede a trvá im výpovedná lehota do 31. 8. Koncom júla podali výpovede štyria lekári na kardiológii vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne.

Opozícia od podania výpovedí hovorí o nefungujúcom kardiologickom centre. Poslanci PS, SaS a KDH kritizovali súčasnú situáciu na kardiológii spojenú s výpoveďami lekárov. Riaditeľ zdravotníckeho zariadenia Michal Plesník mal podľa nich odvolať primára oddelenia bez udania dôvodu, čo malo podľa nich viesť k výpovediam ďalších lekárov.

Dolinková zvažuje právne kroky

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) sa 30. júla vyjadrila, že zvažuje právne kroky pre šírenie nepravdivých tvrdení, čo sa týka trenčianskej nemocnice. „V pondelok (29. 7.) som osobne navštívila kardiologické oddelenie vo Fakultnej nemocnici Trenčín. Riaditeľ, lekári aj obsluhujúci zdravotnícky personál ma informovali o fungovaní v daných podmienkach a o tom, ako sa darí situáciu stabilizovať aj v najbližšom období. Považujem za mimoriadne neetické vyvolávať v našej spoločnosti hystériu založenú na neoverených tvrdeniach a faktoch, na ktorú doplácajú pacienti v tomto regióne,“ skonštatovala.

Koncom júla žiadalo Lekárske odborové združenie (LOZ) vedenie Fakultnej nemocnice v Trenčíne a Ministerstvo zdravotníctva SR, aby vyriešili súčasnú situáciu na kardiologickom oddelení v zdravotníckom zariadení. Chcelo, aby si vedenie nemocnice priznalo chybu a požiadalo lekárov o stiahnutie výpovedí. Prípadne, aby ministerstvo odvolalo riaditeľa a sfunkčnilo oddelenie.

Fakultná nemocnica sa však voči tvrdeniam o kolapse kardiológie už dlhodobo vyhraňuje. Od júla na oddelenia mali nastúpiť traja lekári. Podľa denníka SME však do 16. júla záchranári nedoviezli ani jedného pacienta.

Zdroje: Denník SME, TASR, Fakultná nemocnica Trenčín 

Najnovšie videá

Trendové videá