Dusno na Slovensku formuje nebezpečné búrky. SHMÚ vydáva nové výstrahy (PREDPOVEĎ)

  • Koniec týždňa bude až neznesiteľne teplý
  • SHMÚ vydáva výstrahy druhého stupňa
  • Vyskytnú sa aj búrky
Muž sa oblieva vodou a blesky.
Ilustračné foto TASR/AP Photo/Hassan Ammar, TASR/Stephan Schulz/dpa-Zentralbild/dpa
  • Koniec týždňa bude až neznesiteľne teplý
  • SHMÚ vydáva výstrahy druhého stupňa
  • Vyskytnú sa aj búrky

Ak nie si fanúšikom vysokých teplôt, sklameme ťa. Je leto a podľa toho sa bude správať najbližšie dni aj počasie. Horúčavy rozhodne neustanú, dokonca bude ešte teplejšie ako včera. Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) vydali výstrahy takmer pre celé územie Slovenska.

Najteplejšie bude na juhu, ale zima ti určite nebude ani na severe či východe. Na extrémne počasie upozorňuje iMeteo aj Počasie & Radar. Portály však pripomínajú, že to dnes nebude len o horúčavách. Lokálne sa môžu vyskytnúť aj prehánky a búrky.

Horúčavy na celom území

Slovensko dnes čaká mimoriadne nepríjemný deň. Hoci teploty nedosiahnu rekordné hodnoty, kombinácia horúčav a vysokej vlhkosti vzduchu vytvorí skutočne náročné podmienky na existovanie. Informuje o tom iMeteo. Ak dnes nepotrebuješ, tak radšej nikam nechoď.

Meteorológovia varujú pred prevažne slnečným počasím s teplotami nad 30 °C na väčšine územia. Južné časti Podunajskej nížiny môžu očakávať až 36 °C. Napriek nižším maximálnym teplotám v porovnaní s predchádzajúcim dňom bude zvýšená vlhkosť vzduchu spôsobovať, že teplo bude pocitovo oveľa intenzívnejšie. Počasie & Radar dokonca píše, že na západe a juhu môžeš počítať aj s 37 či 38 °C. Sever lokálne zažíva taktiež výnimočných 30 °C, miestami aj viac. 

Obzvlášť náročná situácia sa očakáva na západnom Slovensku. Celé Záhorie a okolie Bratislavy sa pripravujú na dusné podmienky, ktoré môžu byť pre mnohých ťažko znesiteľné. Východné Slovensko a horské oblasti taktiež pocítia vplyv zvýšenej vlhkosti, pričom niektoré okresy Prešovského kraja zažijú mimoriadne nepríjemné horúčavy v kombinácii s dusnom.

Táto vlna horúčav zasiahne celé Slovensko, pričom v niektorých regiónoch bude situácia obzvlášť nepríjemná. Mal by si byť pripravený dnešok prečkať s veľkým množstvom vody a dostatkom opaľovacieho krému. SHMÚ totiž vydalo výstrahy druhého stupňa pre všetky kraje okrem Prešovského a Žilinského. Tam platí „len“ výstraha prvého stupňa.

Riziko búrok

Ako píšu oba portály, zvyšok týždňa bude síce ojedinelý, ale objavia sa aj búrky. Podľa odborníkov dôjde vo štvrtok k výraznému zosilneniu búrkovej aktivity. Situácia sa vyvíja podobne ako v posledných dňoch nad Alpami, s tvorbou kopovitej oblačnosti a vznikom intenzívnych, nehybných búrok sprevádzaných prívalovými zrážkami.

Dnešok prinesie ešte výraznejšiu a nebezpečnejšiu búrkovú činnosť ako predchádzajúce dni. Zvýšená vlhkosť vzduchu na väčšine územia Slovenska spôsobí dusno, čo ešte viac prispeje k tvorbe búrok. Najväčšie riziko predstavuje stacionárny charakter a pomalý pohyb búrok, ktoré môžu zasiahnuť rozsiahlejšie oblasti ako v stredu. Toto môže viesť k lokálnym záplavám v dôsledku vysokého úhrnu zrážok.

Dnešná situácia naznačila, čo môžeme očakávať v nasledujúcom období. Najvlhšia vzduchová hmota sa sústredila v oblasti Nízkych Tatier, Veľkej a Malej Fatry, čo malo za následok vznik početných búrok. Najintenzívnejšie sa vyskytli v regióne Veľkej Fatry a západnej časti Nízkych Tatier. V obci Liptovská Lúžna namerali až 45,8 mm zrážok počas stacionárnej búrky.

Celkovo dnes búrky vyprodukovali takmer 300 bleskov, no zajtrajšok sľubuje ešte dramatickejší scenár, píše iMeteo. Meteorológovia upozorňujú na zvýšené riziko v konkrétnych okresoch a odporúčajú obyvateľom, aby sledovali aktuálne výstrahy a prijali potrebné bezpečnostné opatrenia.

Zdroje: iMeteo, Počasie a radar, SHMÚ, iMeteo

Najnovšie videá

Trendové videá