Predseda PS Michal Šimečka vyzýva politikov Hlasu. „Zastavte to, nebuďte slepým črevom Smeru“

  • Opozícia poľaviť nemieni
  • Progresívne Slovensko má pre Hlas výzvu
Na snímke poslankyňa PS Zora Jaurová, predseda Michal Šimečka a poslanec Tomáš Valášek.
Ilustračné foto Startitup
  • Opozícia poľaviť nemieni
  • Progresívne Slovensko má pre Hlas výzvu

Medzi koalíciou a opozíciou stále narastá napätie. Progresívne Slovensko spoločne so stranou SaS voči krokom vlády v utorok zorganizovalo aj protest. Opozícia ministerke Martine Šimkovičovej vyčíta, že odvolala riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mateja Drličku a riaditeľku Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandru Kusú.

Nesúhlasia ani s krokom ministra spravodlivosti Suska, na ktorého podnet sa dostal dočasne na slobodu bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Lídri PS a SaS spoločne uviedli, že riešiť by to mal aj premiér, žiadajú odvolanie oboch ministrov.

„Robert Fico by ešte dnes večer mal ísť do prezidentského paláca s dvomi demisiami,“ vyhlásili pred začiatkom protestu. Viac si môžeš prečítať v tomto článku. Dnes predseda PS Michal Šimečka ohlásil tlačovú konferenciu venovanú odkazu pre stranu Hlas. Živý prenos z nej ti prinášame nižšie v článku.

Demisie aj rekonštrukcia vlády

Šimečka prosí Hlas, aby tlačili na demisiu oboch ministrov a zatlačili na vládny Smer. Hovorí, že v rukách to teraz majú ministri a poslanci Hlasu. „Zastavte to, nebuďte slepým črevom Smeru,“ vyzval ich. Dodáva, že môžu konať a dokázať, že „trojpercentná SNS nebude mávať celou vládou.“ Zároveň koaličnú stranu vyzýva, aby pristúpila k rekonštrukcii vlády.

Predseda strany tvrdí, že odchod ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej a ministra spravodlivosti Borisa Suska je nevyhnutný preto, aby sa situácia v kultúre a justícii upokojila. „Stále máte možnosť zapísať sa do dejín inak než len ako slepé črevo strany Smer,“ povedal Šimečka. Dodal tiež, že je presvedčený o tom, že jediný, kto volá po zmene, nie je len opozícia, ale aj koaliční voliči.

Poslankyňa PS Zora Jaurová hovorí o zmare a ničení, ktoré sa deje posledných desať mesiacov. Pripomína, že ani koaličným voličom nie je jedno, čo sa s kultúrou na Slovensku deje. „Žiadajte odvolanie Martiny Šimkovičovej, žiadajte rekonštrukciu vlády,“ uviedla. Politikom tiež odkazuje, aby menovali osobu, za ktorú sa nebude musieť hanbiť ani koalícia, ani opozícia.

Koalícia straší atentátom

Martine Šimkovičovej sa však z rezortu kultúry nechce. V reakcii na protesty natočila video, v ktorom hovorí, že si „vyprosuje, aby ich nazývali homofóbmi a klérofašistami“. Skritizovala platformu Otvorená kultúra, médiá aj opozíciu. „Vraj ministerstvo kultúry odvolaním týchto dvoch najschopnejších manažérov ohrozuje nielen tieto inštitúcie, ale aj celú kultúru a dokonca aj celé Slovensko. A preto treba podľa nich začať a vytrvať s Majdanom, aj keď sú horúčavy,“ povedala Šimkovičová vo videu v reakcii na odvolanie Mateja Drličku a Alexandry Kusej.

Rovnako vysoké teploty prekážajú aj ministrovi spravodlivosti. „Nenechajte sa zahnať do pekla emócií a nízkych pudov, hoci časť opozície ide za výdatnej asistencie médií a umelcov podľa osvedčeného manuálu. A neváha pritom hnať ľudí do ulíc, pričom v tropickom teple riskuje zdravie stoviek ľudí,“ napísal na sociálnej sieti. Opozícii vyčíta konanie počas pandémie a tvrdí, že on chce len vrátiť justíciu do normálu.

Oboch ministrov sa zastáva premiér Robert Fico, na ich odvolanie dôvod nevidí. Dokonca opozíciu viní, že sú kvôli nim v ohrození. V najnovšom videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti, hovorí, že pre protesty museli Šimkovičovej zvýšiť ochranu. „Blahoželám vám, páni Šimečka a Gröhling, ste naivní politickí puberťáci a nechali ste sa zatiahnuť médiami a politickými mimovládkami do nebezpečnej eskalácie napätia na Slovensku, výsledkom ktorej bude ďalší atentát na predstaviteľa vládnej koalície,“ uviedol pri zverejnenom videu.

„Neexistuje žiadny dôvod, aby som ako predseda vlády čo i len uvažoval o podaní návrhu na odvolanie ministrov, ktorí sú dnes opozičnými terčami. Kto sa objektívne pozrie na konanie ministerky kultúry a ministra spravodlivosti, musí súhlasiť s tým, že konali a konajú zákonne a že v súlade so zákonom prijímajú aj bežné manažérske rozhodnutia,“ dodal.

Zdroje: Startitup, YouTube/Startitup, YouTube/Ministerstvo kultúry SR, Facebook/Boris Susko - minister spravodlivosti, Facebook/Robert Fico

Najnovšie videá

Trendové videá