V Európe sa šíri nebezpečná nákaza opičích kiahní. Slovenské úrady reagujú

  • WHO potvrdila, že prípad mpox vo Švédsku má spojitosť s africkým ohniskom
  • Infekcia sa rozšírila zo zóny Clade 1b
  • V nasledujúcich dňoch sa očakávajú ďalšie prípady tohto vírusu v Európe
vakcína, opičie kiahne
Opičie kiahne Európa TASR/AP Photo/Jeenah Moon, Google Earth
  • WHO potvrdila, že prípad mpox vo Švédsku má spojitosť s africkým ohniskom
  • Infekcia sa rozšírila zo zóny Clade 1b
  • V nasledujúcich dňoch sa očakávajú ďalšie prípady tohto vírusu v Európe

Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR dôkladne monitoruje situáciu týkajúcu sa výskytu ochorenia mpox, pôvodne známeho ako opičie kiahne.

Toto ochorenie, ktoré v minulosti postihovalo najmä africké krajiny, sa postupne rozšírilo aj do Európy, čo vyvolalo zvýšený záujem odborníkov na verejné zdravie.

Medzinárodná spolupráca a sledovanie situácie

Experti zo Slovenska sa aktívne podieľajú na činnosti Výboru pre zdravotnú bezpečnosť Európskej komisie (HSC), ktorý sleduje situáciu a koordinuje medzinárodné kroky na zabránenie šírenia mpox v európskom regióne.

Európska komisia zorganizovala 19. augusta 2024 mimoriadne stretnutie HSC, na ktorom sa diskutovalo o aktuálnych informáciách, zhodnotení rizík a koordinovanom postupe v boji proti šíreniu tohto vírusového ochorenia.

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) navyše pripravuje hodnotenie rizík spojených s mpox.

Aktuálny výskyt mpox na Slovensku

Na Slovensku bolo v období rokov 2022 až 2024 zaznamenaných celkovo 16 prípadov ochorenia mpox. V roku 2022 bolo hlásených 14 prípadov, v roku 2023 nebol zaznamenaný žiadny prípad a v roku 2024 sa objavili dva nové prípady.

ÚVZ SR potvrdil, že na Slovensku doteraz nebolo zaznamenané žiadne úmrtie v dôsledku mpox. Na overenie prítomnosti vírusu v tele bola zavedená laboratórna diagnostika už v júni 2022.

Čo je mpox a ako sa šíri?

Mpox je vírusová zoonóza, čo znamená, že vírus sa prenáša zo zvierat na ľudí. Pôvodcom ochorenia je vírus z rodu Orthopoxvirus, ktorý patrí do čeľade Poxviridae.

Hoci má mpox podobné príznaky ako pravé kiahne, ochorenie býva zvyčajne miernejšie. K prenosu vírusu dochádza najmä priamym fyzickým kontaktom s infikovanými osobami alebo kontaminovanými predmetmi.

„Pľuzgieriky sa môžu objaviť aj na dlaniach, chodidlách, vnútri úst, pri análnom otvore alebo genitáliách. Môže ísť aj o ojedinelý pľuzgierik,“ ozrejmil ÚVZ.

„K prenosu z človeka na človeka dochádza priamym kontaktom s infekčnými léziami (vyrážkami), telesnými tekutinami alebo veľkými kvapôčkami priamo z tváre do tváre počas priameho a dlhodobého kontaktu (tvárou v tvár) alebo nepriamo, napríklad kontaminovanou posteľnou bielizňou a podobne,“ spresnili odborníci pre TASR.

K infekcii môže dôjsť aj nepriamo, napríklad prostredníctvom kontaminovanej posteľnej bielizne alebo iných predmetov.

Príznaky ochorenia

Príznaky ochorenia mpox zahŕňajú horúčku, zimnicu, opuch lymfatických uzlín, silnú bolesť hlavy, bolesti svalov a chrbta, ako aj celkovú únavu alebo vyčerpanie.

Výrazným symptómom sú vyrážky, ktoré sa zvyčajne objavujú jeden až tri dni po nástupe prvotných príznakov.

Tieto vyrážky sa môžu vyskytovať na rôznych častiach tela vrátane dlaní, chodidiel, vnútri úst, pri análnom otvore alebo genitáliách. Ochorenie je nákazlivé až do zahojenia poslednej chrasty.

Globálne ohrozenie a reakcie

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu v súvislosti so šírením mpox, ktoré sa v súčasnosti rozšírilo v Konžskej demokratickej republike a ďalších susediacich afrických krajinách.

V auguste 2024 bol potvrdený prvý prípad nebezpečnejšej verzie tohto ochorenia mimo Afriky, konkrétne vo Švédsku, čo zvyšuje obavy z ďalšieho šírenia vírusu v Európe.

WHO očakáva, že v najbližších dňoch sa môžu objaviť ďalšie prípady aj v iných častiach Európy.

Prvý prípad v Európe

Vo Švédsku vo štvrtok (15. 8) potvrdili prvý prípad opičích kiahní (mpox) závažnejšieho variantu Clade I. Ide o prvý prípad tohto variantu diagnostikovaný mimo afrického kontinentu, informuje TASR podľa agentúr AFP a Reuters.

„V popoludňajších hodinách sa nám potvrdilo, že vo Švédsku máme jeden prípad závažnejšieho typu mpox, takzvaný Clade I,“ uviedol na tlačovej konferencii švédsky minister zdravotníctva Jakob Forssmed.

WHO vo štvrtok potvrdila, že prípad vírusovej infekcie mpox vo Švédsku súvisí s prepuknutím nákazy v Afrike.

Podľa švédskeho štátneho epidemiológa Magnusa Gisslena sa osoba nakazila počas návštevy oblasti Afriky, kde sa vyskytuje rozsiahle ohnisko mpox typu Clade 1b. WHO tiež uviedla, že v Európe možno v najbližších dňoch očakávať ďalšie prípady typu Clade I, informuje denník Pravda.

Nákaza sa rozšírila aj do Ázie

V Pakistane potvrdili v piatok nákazu opičími kiahňami (mpox) u troch ľudí. Vírusovú infekciu im zistili pri príchode zo Spojených arabských emirátov (SAE), informoval zdravotnícky úrad v tamojšej provincii Chajbar Paštúnchwá. TASR píše podľa agentúry Reuters.

Bezprostredne nebolo je jasné, ktorým variantom sa zmienené tri osoby nakazili. V Pakistane sa pritom už v minulosti vyskytli prípady mpox, pripomína Reuters.

Na situáciu v súvislostí s opičími kiahňami reagovala v piatok aj Čína. Avizovala, že podnikne kroky na monitorovanie osôb a tovarov, ktoré na jej územie prichádzajú z oblastí, kde sa počas uplynulých šiestich mesiacov objavili prípady opičích kiahní.

Zdroje: TASR, ÚVZ, Pravda

Najnovšie videá

Trendové videá