„Toto je len začiatok“. Putin spustil „operáciu Pomsta“. Internetom sa šíria hrôzostrašné zábery

  • Rusi spustili odvetnú operáciu za ukrajinský vpád do Kurskej oblasti
  • Zaznamenané boli otrasné videá na sociálnych sieťach
Ruský prezident a šéf Kremľa Vladimir Putin namosúrený
TASR/AP, Sergey Guneev
  • Rusi spustili odvetnú operáciu za ukrajinský vpád do Kurskej oblasti
  • Zaznamenané boli otrasné videá na sociálnych sieťach

Ruský prezident Vladimir Putin na začiatku ukrajinskej ofenzívy do Kurskej oblasti tvrdil, že ruskí vojaci čoskoro ukrajinský vpád potlačia. Ani po vyše týždni sa Rusom nedarí Ukrajincov vytlačiť a dokonca sa kyjevským silám darí rozširovať dobyté územie.

Podľa expertov nemá Rusko dostatok vojakov, aby udržalo frontové línie na Ukrajine, a zároveň potlačilo ukrajinskú aktivitu na území Ruska. Kremeľ preto spustil odvetnú „operáciu Pomsta“, ktorá sa vyznačuje obrovskou brutalitou.

Hrozné zábery 

Ako pripomína nemecký denník Bild, jej výsledky už možno badať na sociálnych sieťach, kde sa šíria hrôzostrašné videá. Materiály zobrazujú mŕtve telá ukrajinských vojakov, ktorí na území Ruska padli. Nechýbajú pritom blízke zábery tváre vojakov či rán, ktoré v niektorých prípadoch ešte stále krvácajú.

Rusi pritom strhávajú z ukrajinských uniforiem modro-žlté vlajky, ktoré si berú ako trofeje. O tom, že ide o ruské divadlo pre domáce publikum, prípadne o zastrašenie ukrajinských síl, svedčí aj fakt, že ukrajinské telá sú naukladané na kopu.

ukrajinská ofenzíva v Kursku
zdroj: TASR/AP, Evgeniy Maloletka

O nič lepšie zaobchádzanie nezažívajú ani Ukrajinci, ktorí padnú do ruského zajatia. Zábery ukazujú, že ukrajinským zajatcom dávajú na hlavu plastové vrecia.

Dobre známe je tiež zaobchádzanie Rusov s vojnovými väzňami. Ukrajinci sú často vystavovaní fyzickému aj psychickému násiliu, nechýba ani se*uálne násilie, ukazuje správa Organizácie spojených národov (OSN).

Stále prebiehajú aj odvetné útoky na ukrajinské mestá a civilistov. Rusi vystreľujú na hraničné oblasti, ako sú Sumská oblasť či Charkovská oblasť. Pri týchto útokoch umierajú aj civilisti. Včerajší útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal minimálne dva ľudské životy a 12 zranených. Je však málo pravdepodobné, že by ruský teror prerušil ruskú operáciu v Rusku. 

Intenzívne boje na Donbase pokračujú

Rusko aj napriek tomu, že nedokáže potlačiť vpád Ukrajincov v Kurskej oblasti, tak pokračuje v bojoch o Donbas.

Ruské jednotky naďalej intenzívne útočia na Donbase na východe Ukrajiny, pričom sa sústreďujú na mestá ako Pokrovsk, Toreck a Kurachovo v Doneckej oblasti. Ukrajinský generálny štáb v piatok oznámil, že za uplynulých 24 hodín došlo k 144 stretom medzi ukrajinskými a ruskými silami, čo uviedol aj na svojej stránke na Facebooku, informovala agentúra DPA.

Podľa ukrajinského štábu ruské sily použili desiatky lietadiel a delostrelectvo, no ich útoky boli odrazené. Obe strany taktiež hlásili v piatok zostrelenie viacerých dronov.

V Doneckej oblasti ukrajinskí predstavitelia oznámili, že pri ruských útokoch za posledných 24 hodín prišli o život traja civilisti a ďalších päť bolo zranených, informovala agentúra Reuters. Gubernátor Doneckej oblasti, Vadym Filaškin, informoval o poškodení šiestich budov v Pokrovskom rajóne.

Agentúra DPA dodáva, že Rusko sa stále usiluje o úplné ovládnutie Donbasu a pokračuje v ofenzíve napriek pretrvávajúcej cezhraničnej operácii ukrajinských síl v ruskej Kurskej oblasti. Litva tvrdí, že Rusi mali stiahnuť jednotky z exklávy Kaliningradu do Kurskej oblasti. Ďalšie posily mali Rusom prísť z juhu Ukrajiny.

Ukrajinskí vojaci prenikli do Kurskej oblasti minulý týždeň. Kyjev tvrdí, že počas tejto najväčšej cezhraničnej operácie od začiatku ruskej invázie už získali kontrolu nad územím presahujúcim 1000 štvorcových kilometrov. Ruské úrady informovali, že po útoku z Kurskej oblasti evakuovali takmer 200 000 ľudí.

V dôsledku týchto ukrajinských útokov bol v Kurskej oblasti od minulého piatka vyhlásený režim mimoriadnej situácie na federálnej úrovni. Od štvrtka bol tento režim zavedený aj v susednej Belgorodskej oblasti, kde tiež prebiehajú evakuácie civilistov.

Zdroje: Bild, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá