Milionár, hrdý zástanca eutanázie a ikona módy aj filmu. Takto vyzerala životná cesta Alaina Delona

  • Alain Delon bol mužom mnohých tvárí – hercom, podnikateľom, filantropom
  • Jeho cesta nebola vždy jednoduchá, no dokázal sa vysporiadať s prekážkami, ktoré mu život priniesol
Alain Delon
Instagram/alaindelondaily_
  • Alain Delon bol mužom mnohých tvárí – hercom, podnikateľom, filantropom
  • Jeho cesta nebola vždy jednoduchá, no dokázal sa vysporiadať s prekážkami, ktoré mu život priniesol

Alain Delon, jeden z najznámejších francúzskych hercov a módnych ikon 20. storočia, zomrel vo veku 88 rokov. Agentúre AFP to oznámili jeho tri deti. Zomrel obklopený rodinou vo svojom dome v Douchy asi sto kilometrov južne od Paríža. 

Delonova kariéra sa začala vo filme, kde sa rýchlo presadil ako talentovaný herec s mimoriadnym šarmom a charizmou. Avšak jeho vplyv presiahol hranice kinematografie. Počas svojej dlhej kariéry sa stal aj úspešným podnikateľom, ktorý vytvoril globálnu módnu značku nesúcu jeho meno.

Delonov príbeh je nielen príbehom o úspechu, ale aj o prekonávaní prekážok, strate a náročných rozhodnutiach, ktoré formovali jeho život.

Cesta k sláve

Alain Fabien Maurice Marcel Delon sa narodil 8. novembra 1935 v meste Sceaux, na predmestí Paríža. Jeho rodičia sa rozviedli, keď bol ešte dieťa, čo malo výrazný vplyv na jeho vnímanie sveta. Detstvo prežil v relatívnej skromnosti, bez akýchkoľvek známok toho, že by sa raz mohol stať svetoznámou osobnosťou.

Po absolvovaní základnej školy mal Delon problém nájsť si stabilné miesto v spoločnosti. Pracoval ako pomocník v mäsiarstve a neskôr slúžil v námorníctve, kde získal disciplínu, ktorá ho sprevádzala počas celej jeho kariéry. Jeho život sa však zásadne zmenil, keď sa rozhodol presťahovať do Paríža a pokúsiť sa o hereckú kariéru.

Prvé roky v hlavnom meste neboli jednoduché. Delon sa stretával s odmietnutím a nedôverou, no jeho vytrvalosť sa nakoniec vyplatila. V roku 1957 ho objavil filmový producent Yves Allégret, ktorý v ňom videl potenciál. Delon začal účinkovať v menších filmoch, ale už vtedy bolo jasné, že jeho prirodzený talent a charizma mu môžu otvoriť dvere k väčším úlohám.

Zrodenie filmovej legendy

Prelom v Delonovej kariére nastal v roku 1960, keď získal hlavnú úlohu vo filme „Pleins feux sur l’assassin“ (Pozor na vraha). Jeho výkon v tomto filme ho rýchlo vyniesol medzi najvýraznejšie tváre francúzskeho kina.

Následne si zahral v niekoľkých ďalších úspešných filmoch, ako napríklad Rocco a jeho bratia (1960) alebo Le Samouraï (1967), kde stvárnil postavy, ktoré definovali jeho herecký štýl – tajomné, chladné, no zároveň fascinujúce.

Delon si rýchlo získal uznanie nielen vo Francúzsku, ale aj v zahraničí. Jeho medzinárodná sláva rástla, a stal sa symbolom európskeho filmu 60. a 70. rokov. Napriek tomu, že ho niektorí kritici obviňovali z toho, že jeho úspech bol založený skôr na vzhľade než na hereckom talente, Delon opakovane dokazoval, že dokáže hrať zložité a hlboké postavy s rovnakou presvedčivosťou ako jednoduché, no charizmatické úlohy.

Zaujímavosti

Alain Delon vo veku 17 rokov, po vojenskom výcviku, pokračoval vo svojej vojenskej službe v roku 1953 v stredisku námornej formácie v École des Transmise des Bormettes. Potom, čo bol zatknutý za krádež, mu francúzske námorníctvo dalo na výber medzi odchodom z námorníctva alebo predĺžením jeho záväzku z troch na päť rokov.

Ako námorník bol potom pridelený k ochrannej rote saigonského arzenálu. Ku koncu vojny vo vtedajšej Indočíne bol zatknutý za krádež auta a bol vylúčený z námorníctva.

V roku 1970 kúpil kópiu originálneho rukopisu prejavu Charlesa de Gaulla z roku 1940 k Francúzom, v ktorom ich povzbudzoval k odporu proti Nemcom. Delon za rukopis zaplatil 300 000 frankov, a potom ho daroval vláde. 

V rozhovore pre Paris Match z roku 2021 vyjadril podporu eutanázii a označil ju za „najlogickejšiu a najprirodzenejšiu vec“. V roku 2022 jeho syn Anthony vo svojej autobiografii „Entre chien et loup“ publikoval, že po smrti svojej matky Nathalie Alain povedal, že chce byť odpojený z prístrojov, ak by mal byť v kóme a požiadal Anthonyho splniť jeho žiadosť, ak by taká okolnosť nastala.

Prechod do sveta podnikania

Počas vrcholu svojej hereckej kariéry si Delon uvedomil, že jeho meno môže mať omnoho väčšiu hodnotu, než len ako značka spojená s filmom. V 70. rokoch, keď sa začal pomaly odvracať od hereckej profesie, sa rozhodol vstúpiť do sveta podnikania. Vytvoril módnu značku Alain Delon, ktorá sa špecializovala na pánske oblečenie, najmä na elegantné obleky, ktoré odrážali jeho vlastný vkus a štýl.

Značka Alain Delon sa zameriavala na to, čo Delon sám považoval za dôležité – kvalitu, jednoduchosť a nadčasovosť. Jeho cieľom nebolo sledovať módne trendy, ale skôr vytvoriť produkty, ktoré by pretrvali desaťročia. Delon bol známy svojím prísnym dohľadom nad každým aspektom výroby a dizajnu, čo z jeho značky urobilo synonymum pre luxus a spoľahlivosť.

Okrem módy sa Delon venoval aj iným podnikateľským aktivitám, vrátane investícií do nehnuteľností a umeleckých diel. Jeho podnikateľské kroky boli často riskantné, no Delon ich zvládal s rovnakou precíznosťou a odhodlaním ako svoju filmovú kariéru.

Celková hodnota jeho majetku je odhadovaná na 200 miliónov dolárov (cca. 181 miliónov eur).

Úspechy a kontroverzie

Delonova podnikateľská cesta nebola vždy bez problémov. V 80. rokoch čelil viacerým právnym sporom a konfliktom, najmä v súvislosti s distribúciou jeho produktov na medzinárodných trhoch. V niektorých prípadoch bol kritizovaný za to, že jeho produkty neboli dostatočne inovatívne alebo že jeho značka stagnuje. Napriek týmto výzvam sa mu podarilo udržať značku Alain Delon na trhu a zabezpečiť jej stabilný rast.

V posledných rokoch jeho života sa značka orientovala viac na ázijské trhy, kde Delon zostal nesmierne populárny. Jeho produkty, najmä parfumy, boli v Ázii považované za vrchol luxusu, čo len potvrdilo, že jeho meno má stále značnú hodnotu.

V roku 2023 bola hodnota jeho značky odhadovaná na 500 miliónov eur, čo potvrdzuje, že aj napriek kritike a výzvam zostal Delon významnou postavou v podnikateľskom svete.

Zdroje: Celebrity Net Worth, Alain Delon, Britannica

Najnovšie videá

Trendové videá