Kuffu vyviedol starosta z predstavenia. Štátny tajomník tvrdí, že ho napadli tyčou

  • Štátny tajomník prerušil predstavenie Národného divadla Košice
  • Vyviedol ho starosta
  • Politik tvrdí, že ho napadli tyčou
Na snímke štátny tajomník a nominant SNS Štefan Kuffa.
Ilustračné foto TASR/Jakub Kotian
  • Štátny tajomník prerušil predstavenie Národného divadla Košice
  • Vyviedol ho starosta
  • Politik tvrdí, že ho napadli tyčou

V nedeľu v noci zverejnil novinár Rastislav Iliev na svojom Instagrame konflikt, na ktorom sa podieľal štátny tajomník Štefan Kuffa. Podľa informácií, ktoré zverejnil šéfredaktor Zamagurských novín Lukáš Marhefka, Kuffa prerušil predstavenie Národného divadla Košice v obci Malá Franková. Hry sa novinár zúčastnil ako divák. 

Urážky aj napadnutie

Na videu na sociálnej sieti Marhefka hovorí, že Kuffa začal určovať, pre koho predstavenie je, a nie je vhodné. Tvrdí tiež, že štátny tajomník nechcel odísť, kým ho nevyviedol sám starosta. „Svojvoľne prerušil výstup herečky, a keď sme začali kričať a odmietať jeho správanie, odmietať to, čo si nesmie dovoliť, tak ma označil za slniečkára,“ dodáva.

Politik na sociálnej sieti rovnako zverejnil hneď dve videá. Na jednom z nich hovorí, ako mu celá udalosť pokazila „krásny večer“. Hovorí, že na záver tohto podujatia pustili „perverzný film, aj keď tam boli malé deti“. Mal ich podľa vlastných slov vyzvať, aby aj s rodičmi odišli preč. Tvrdí, že ho potom ľudia napadli tyčami. Jeho sprievodu mali rozbiť pri natáčaní videa z incidentu telefón a udrieť ho po ruke.

Kuffa zverejnil aj video, ktoré má incident dokazovať. O existencii ďalších videí na sociálnej sieti píše aj minister životného prostredia. „Som rád, že podľa mojich informácii dané konanie má byť natočené na dvoch mobiloch, ktoré by už mali byť zaistené políciou. Verím, že čoskoro bude zverejnené, koľko na tieto primitívne braky išlo peňazí z peňazí daňových poplatníkov,“ tvrdí.

Taraba opäť napísal, že násilie „rozdúchavajú šimečkovci“. Tvrdí tiež, že včera pred deťmi „púšťali progresívni herci perverzné predstavenie plné LGBTI scén a tomu primeraný slovník“. Prítomný však mal byť len Kuffa.

Divadlo vraj na podujatie nikto nepozval

Na incident na sociálnej sieti reagovala aj herečka Ľuba Blaškovičová, ktorá v tejto hre účinkuje a je zamestnankyňou košického divadla. „Moje baby – sa šíria na FB. Predstavenie v goralskej dedinke Malá Franková…“ začala. Píše, že ako herečka si len plnila pracovné povinnosti a verí, že Národné divadlo Košice vydá oficiálne stanovisko.

„Cenzor, štátny tajomník Kuffa zasiahol – priamo vstúpil do predstavenia, zastavil ho a vyháňal divákov. Predstavenie bolo prerušené… hádka medzi ním a divákmi…“ opísala na sociálnej sieti nedeľný konflikt herečka. „Za seba: nič šialenejšie a nehoráznejšie a dehonestujúcejšie umeleckú tvorbu a umelca, stojaceho práve na javisku, som nezažila a nepočula,“ dodala Blaškovičová. Hovorí, že súčasťou bolo vyhrážanie, nadávky, za rohom mala byť polícia. S dvomi prerušeniami divadlo dohrali.

Pre agentúru SITA sa vyjadril aj starosta obce. Predstavenie hrali na amfiteátri v Malej Frankovej. Milan Kalafut pre agentúru povedal, že na sociálne siete sa dostali nepravdivé údaje. „Divadlo nebolo vhodné pre maloleté deti, obec ani poľovníci ho nepozývali. Nebolo vhodné pre našu zamagurskú lokalitu,“ uviedol.

Kto ale zaradil do programu toto predstavenie a kto divadelníkov pozval uviesť nevedel. Na plagáte totiž figurovalo, rovnako ho promovalo aj divadlo na svojom profile. „Štátny tajomník nikomu neublížil, ja som prišiel robiť poriadok a odvolal som to,“ dodal starosta.

Svojich hercov sa zastali

V pondelok krátko po 12.00 hod zverejnilo oficiálne stanovisko aj samotné divadlo. Píšu, že v nedeľu 18. augusta hosťovali na festivale Zogrod, ktorý sa pravidelne koná v Malej Frankovej. Pravidelne sa ho zúčastňujú viaceré slovenské divadlá. „Organizátori si vybrali inscenáciu najúspešnejšej írskej hry roku 2008 Moje baby, ktorá je v repertoári divadla od roku 2016 a poskytuje priestor pre herecký koncert troch herečiek rôznych generácií. Inscenáciu divadlo označuje ako vhodnú pre divákov od 18 rokov. Organizátori festivalu na svojich materiáloch vhodnosť neuviedli a za túto skutočnosť sa dnes nášmu divadlu ospravedlnili,“ vysvetlili.

Upozorňujú, že aj napriek tomu to nikoho neoprávňuje, aby do predstavenia zasiahol a vyháňal divákov. Píšu, že v prípade, že mal štátny tajomník MŽP SR Štefan Kuffa pochybnosť o vhodnosti predstavenia pre maloletých, mal na to upozorniť organizátorov. „I keď treba povedať, že je na posúdení rodičov, či je dané predstavenie pre ich detí vhodné, odporúčanie divadla či festivalu je len informatívne,“ dodali.

Emocionálne správanie divákov bolo podľa divadla len reakciu na svojvoľné riešenie situácie Štefanom Kuffom. „Tie sa stupňovali jeho následným nakrúcaním si divákov a zamestnancov divadla. Divadelné predstavenie bolo prerušené a naše kolegyne ho na prosby divákov napokon dohrali v inom priestore,“ pokračujú.

Na záver Národné divadlo Košice dodáva, že považuje situáciu za nešťastnú a plne stojí za svojimi zamestnancami a ohradzuje sa voči akémukoľvek zasahovaniu do slobody umeleckej tvorby a jej sprístupňovania.

Pobúrená opozícia

K incidentu sa vyjadrila aj poslankyňa Progresívneho Slovenska Beáta Jurík. Napísala, že si dovolil „drzým a papalášskym spôsobom prerušiť predstavenie Moje baby“. Uviedla, že Kuffa sa rozhodol kázať divákom a diváčkam, čo je pre koho určené.

„Nehorázne tak zasiahol nielen do umeleckej tvorby ale aj do slobody ľudí, ktorí sa rozhodli KULTÚRNE a príjemne stráviť večer s rodinami a priateľmi. Š. Kuffa im jednoducho odkázal, že sú podľa neho nesvojprávni a neschopní rozhodnúť o tom, čo je a čo nie vhodné pre ich deti. A že by o tom očividne mala rozhodovať ideologická polícia v jeho osobe,“ dodala.

Na to, že umenie bolo a vždy bude slobodné, upozornila aj bývalá ministerka kultúry Natália Milanová. „Je nebezpečné, ak sa predstaviteľ štátu, ktorý má v prvom rade slúžiť ľuďom, zaháňa kladivom na čarodejnice a chce brániť všetkému, čo nespĺňa jeho predstavy,“ myslí si. Exministerka tiež dodáva, že aj keď umenie niekedy prežívalo ťažké časy, vždy pretrvalo. „Problém s ním môžu mať iba radikáli, ktorí majú strach. Nemajú rešpekt a tak si ho vynucujú. Presne takí zbabelci, čo nám vládnu,“ uzavrela.

Prostredníctvom tlačovej správy reagovala aj strana SaS. Jej predseda Branislav Gröhling hovorí, že zotrvanie Štefana Kuffu na pozícií štátneho tajomníka, ktorý za celé mesiace nevykázal jednu jedinú činnosť v rezorte ministerstva životného prostredia, je urážkou pre všetkých pracujúcich občanov. Tvrdí, že „agresivita, urážky, nulová pracovná činnosť a najnovšie aj snahy o cenzúru sú jasné dôvody, pre ktoré nesmie Kuffa ostať na svojej pozícii“.

Vyzývajú vládu, aby ho odvolala. „Už dnes ráno mal po včerajšom incidente minister Taraba predložiť návrh na jeho odvolanie. Keďže tak neurobil, vyzývame vládu, aby okamžite odvolala Štefana Kuffu z pozície štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia,“ uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

Zdroje: Denník N, Facebook/Lukáš Tuke Marhefka, Facebook/Štefan Kuffa - SNS - Život NS, Instagram/rastoiliev, Facebook/Luba Blaskovicova, SITA, Faceook/Andrej Kurňava, Facebook/Beáta Jurík - Progresívne Slovensko, TS SaS, Facebook/Natália Milanová, Facebook/Národné divadlo Košice

Najnovšie videá

Trendové videá