SNG čelí nečakaným „úpravám“: Posty na podporu Drličku a ospravedlnenie Bittnerovi už nenájdeš

  • Viacero príspevkov už na ich sociálnej sieti nenájdeš
  • Zmizol status s ospravedlnením Bittnerovi
  • Fotka odkazov pred SNG je už minulosťou
Na snímke Slovenská národná galéria.
Ilustračné foto Instagram/sng_gallery, TASR/Dano Veselský
  • Viacero príspevkov už na ich sociálnej sieti nenájdeš
  • Zmizol status s ospravedlnením Bittnerovi
  • Fotka odkazov pred SNG je už minulosťou

Zo sociálnych sietí Slovenskej národnej galérie (SNG) miznú príspevky aj fotografie. Upozornil na to v článku Denník SME. Na Facebooku by si už nenašiel napríklad status, kde sa zamestnanci ospravedlňujú dočasnému riaditeľovi Antonovi Bittnerovi po tom, ako unikla nahrávka z ich interného stretnutia. „Dňa 9. 8. 2024 sa v priestoroch kinosály SNG konalo interné stretnutie zamestnancov SNG s novým povereným generálnym riaditeľom, ktoré nebolo nahrávané, a preto z neho nie je vytvorený oficiálny záznam,“ písalo sa v ňom.

Viac sme o tom písali v tomto článku. Niektorí zamestnanci sa od verejného ospravedlnenia dištancovali. Na Instagrame zároveň vznikol aj neoficiálny profil SNG pod názvom Slobodná národná galéria.

Cenzúra?

Príspevok týkajúci sa Bittnera nie je jediný, ktorý zmizol. Portál píše, že absentuje aj vyjadrenie zamestnancov galérie k odvolaniu Alexandry Kusej či vyjadrenie na podporu odvolaného riaditeľa SND Mateja Drličku, publikované ešte pred nástupom dočasne povereného riaditeľa.

„Je veľmi nešťastné, že zriaďovateľ nezvolil cestu dialógu a spoločného úsilia. Dúfali sme, že sľubovaný pokoj na prácu nebude iba heslom. Chceme vysloviť nádej, že pani ministerka svoje rozhodnutie zmení – bolo by to pre dobro národnej inštitúcie, ale aj pozitívne gesto vyslané smerom ku kultúre a širokej verejnosti na celom Slovensku,“ napísala SNG na margo odvolania už bývalého riaditeľa Drličku.

Nevysvetliteľná „cenzúra“ zasiahla aj Instagram inštitúcie. Z účtu SNG totiž zmizla fotografia odkazov na papierikoch, ktoré ľudia priväzovali na bránu. Prostredníctvom týchto odkazov vyjadrovali podporu galérii.

Ministerstvo kultúry napríklad Facebook ani Instagram nepoužíva. Ministerka Šimkovičová s voličmi aj médiami komunikuje výhradne prostredníctvom Telegramu či videí na Youtube rezortu kultúry. Stále pôsobí aj v televízii Slovan, avšak táto stránka sa už na sociálnych sieťach volá Martina a Peter (Peter po spolumoderátorovi a poslancovi Petrovi Kotlárovi).

Portál Aktuality disponuje dokumentom, z ktorého vyplýva, že príkaz na odstránenie príspevkov poslal v piatok zamestnancom galérie priamo Anton Bittner. „Vyššie špecifikované príspevky poškodzujú dobré meno SNG ako celonárodnej inštitúcie. Webové sídlo a sociálne siete SNG slúžia na propagáciu odborných a kultúrnych podujatí. SNG je celonárodná apolitická inštitúcia, ktorá má podporovať umenie a kultúru. Poverený generálny riaditeľ SNG vydáva tento príkaz s cieľom zabezpečiť profesionálne vedenie inštitúcie a ochranu jej dobrého mena a reputácie,“ vysvetlila hovorkyňa galérie Bohdana Hromádková. 

Stožiar pred budovou

Ako pred tromi dňami informoval Denník N, Slovenská národná galéria si pod vedením nového povereného riaditeľa Antona Bittnera objednala stožiar pre vlajku. Pre portál to potvrdil priamo architekt Pavol Paňák. „Žiaden stožiar tam nepatrí,“ hovorí. Objednávku dostal ateliér B.K.P.Š., ktorý robil komplexnú rekonštrukciu galérie.

Približne pred týždňom ministerka Martina Šimkovičová kritizovala, že v galérii nenájde človek vlajku našej krajiny. Okrem iného ale aj tvrdila, že tam nie je žiadne umenie. V dôsledku jej výrokov sa stalo virálne video človeka, ktorý sa prechádza po galérii plnej sôch aj obrazov domácich či zahraničných autorov.

„Vy viete, že Slovenská národná galéria sa dnes pýši novým šatom, je úspešne zrekonštruovaná, ale keď vojdete do tejto galérie, nevidíte tam slovenskú zástavu a čo je horšie, nevidíte tam umenie,“ povedala na tlačovej konferencii.

Ateliér, ktorý by mal stožiar realizovať mal v čase písania článku dovolenku, ale Pavol Paňák hovorí, že sa po dovolenke chystajú odpovedať. Architekt pre denník uviedol, že si myslí, že do areálu stožiar nepatrí. „Nie je tam na to vhodná situácia,“ hovorí Paňák. „Nádvorie galérie je od Dunaja prekryté Premostením – ak by ste tam umiestnili stožiar, jeho vrchol by nebolo vidno,“ vysvetlil.

Postaviť ho pred galériu od nábrežia tiež nie je možné. „Nad chodníkom je vo výške hmota premostenia, ani tam stožiar stáť nemôže,“ dodal Paňák.

Zdroje: SME, Archív Startitup, Denník N, Aktuality

Najnovšie videá

Trendové videá