Zločinci zneužili slovenský ESET: Ľudí lákajú na tisícové zbohatnutie pomocou AI

  • Podvodníci zneužívajú meno ďalšej známej slovenskej firmy
  • Sľubujú vysoké zisky z investovania do akcií či kryptomien
Firma ESET 2
  • Podvodníci zneužívajú meno ďalšej známej slovenskej firmy
  • Sľubujú vysoké zisky z investovania do akcií či kryptomien

Internetoví podvodníci opäť zneužívajú značky renomovaných spoločností, aby nalákali nič netušiacich ľudí na rizikové a falošné investície.

Najnovšie si za obeť vybrali slovenskú softvérovú spoločnosť Eset, ktorej meno a logo použili na vytvorenie podvodného webu. Falošný web nielenže zneužíva identitu spoločnosti Eset, ale aj dizajn a vzhľad spravodajských portálov, ako je Aktuality.sk či Západoslovenská energetika.

Deepfake video

Podvodníci sa snažia zvýšiť dôveryhodnosť svojich podvodov tým, že využívajú pokročilé technológie, ako umelú inteligenciu a kvantové výpočty, informuje o tom portál Živé.sk.

Eset uviedol, že „podvodníci pomocou platenej reklamy šíria deepfake video, na ktorom vystupuje generálny riaditeľ spoločnosti ESET Richard Marko. Internetovému publiku ponúka zbohatnutie vďaka investovaniu s ESET-om za pomoci umelej inteligencie, a to až vo výške viac ako 5 000 € mesačne“. Obchodný bot vraj dosahuje úspešnosť až 98-percent.

Video pôsobí na prvý pohľad vierohodne, no pri detailnejšom skúmaní je viditeľný nesúlad medzi pohybom pier a zvukom, čo jasne poukazuje na manipuláciu.

Podvodná reklama je šírená prostredníctvom profilu s názvom Luftinvest+, ktorý bol vytvorený v júli a má na Facebooku len niekoľko sledovateľov. Profil je neaktívny a zjavne slúži len na šírenie podvodov. V sekcii Transparentnosť stránky je uvedené, že účet je spravovaný z Indie.

Falošný web obsahuje aj formulár, kde máš zadať svoje osobné údaje vrátane mena, e-mailu a telefónneho čísla. Tieto údaje následne používajú na ďalšiu manipuláciu, napríklad prostredníctvom telefonátov, kde ti ponúknu pomoc s investovaním, pričom vyžadujú minimálny vklad vo výške 250 eur.

Využívajú rovnaké techniky

Podobné podvody sa v minulosti už vyskytli a zneužívali rôzne známe osobnosti a firmy. Medzi obeťami bola aj bývala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a súčasný prezident Peter Pellegrini, cyklista Peter Sagan či spoločnosť Slovnaft.

Podvodníci využívajú rovnaké techniky – deepfake videá, falošné články a podvodné webové stránky, ktoré imitujú renomované médiá alebo finančné inštitúcie. Nedávno sa zamerali aj na energetický sektor. Spoločnosť ZSE Energia, a. s. odhalila na sociálnych sieťach podvodnú kampaň, ktorá propagovala predaj jej akcií.

„Ponuka predaja podielov s vysokým mesačným ziskom zneužíva dôveryhodnosť značky. Upozorňujeme, že ide o podvod, od ktorého sa dištancujeme a zvažujeme právne kroky,“ uviedla pre SITA hovorkyňa ZSE Energia Katarína Šulíková.

Okrem toho zaznamenali aj šírenie škodlivých e-mailov, ktoré boli zasielané v mene spoločnosti. Pravdepodobne išlo o malware šírený prostredníctvom e-mailov, ktoré pôsobili veľmi dôveryhodne, pretože boli odosielané z legitímnej, ale zneužitej e-mailovej adresy.

Je dôležité, aby si zostal obozretný a dával pozor na neobvyklé investičné ponuky, falošné videá či žiadosť o osobné údaje prostredníctvom neoverených webových stránok. V prípade pochybností kontaktuj priamo spoločnosť a nahlás podozrivý obsah.

Zdroje: Živé, Eset, SITA

Najnovšie videá

Trendové videá