Ako spoznáš pyromaniaka? Bývať môže aj vedľa teba, varujú psychológovia

  • Oheň je pre niekoho teplo domova, pre iného nebezpečná posadnutosť
  • Požiarov založených ľudskými pričinením stále pribúda
  • Dôležité je poznať príznaky
pyro
  • Oheň je pre niekoho teplo domova, pre iného nebezpečná posadnutosť
  • Požiarov založených ľudskými pričinením stále pribúda
  • Dôležité je poznať príznaky

Oheň je takmer pre každého z nás symbolom tepla, pokoja a útulnosti. Veď niet nad tú atmosféru, keď ťa počasie nepustí von, no tebe to neprekáža. A to práve preto, lebo založený ohník v kozube, huňatá deka a dobrý seriál ti poskytnú komfort, o ktorom sa niektorým môže len snívať. 

Realita ohňa však vie byť aj krutá. Sú to práve ľudské ruky, ktoré dokážu aj drobnou chybou spôsobiť ohnivú smršť. V tých najhorších prípadoch dokonca ani nejde o omyl, ale o cielenú ničivú činnosť.

Oheň vo svete

Ligotavé červenožlté jazyky chemickej reakcie, ktorú poznáme ako plameň a oheň, sú tu už od nepamäti. A to doslova. Výskumníci našli dôkazy v jaskyni v Južnej Afrike, ktoré poukazujú na to, že oheň našim predchodcom pomáhal už pred 1 miliónom rokov.

Od toho času sa však poriadne vyvinul a ľudia ho začali používať na zjednodušenie života. Do tmavého a studeného života priniesol svetlo a teplo a čo nevidieť sa používal na varenie, ale aj rozvoj rozmanitej výroby a staviteľstva.

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.
Zdroje: History.com, Psychology Today/R. Douglas Fields PhD., Psychological Aspects of Firesetting/Robert G. Vreeland et. al., International Association of Fire and Rescue Services, Pyromania and Firesetting Behaviors/Stephen M. Soltys MD, Looking For Pyromania/Nina Lindberg et. al., Journal of Forensic Sciences/J.L.Geller M.D. et. al., Psychology Today, Psychology Today/Wendy L. Patrick, WILEY Online library/Nichola Tyler et. al.

Najnovšie videá

Trendové videá