Machalove reformy na ministerstve kultúry: Zrušil Inštitút kultúrnej politiky, chystá veľké zmeny

  • Rezort kultúry zrušil k 1. septembru Inštitút kultúrnej politiky
  • Ten poskytuje analytické služby vedeniu rezortu aj jednotlivým vecným útvarom
Generálny tajomník služobného úradu rezortu kultúry Lukáš Machala.
Ilustračné foto TASR/Pavol Zachar
  • Rezort kultúry zrušil k 1. septembru Inštitút kultúrnej politiky
  • Ten poskytuje analytické služby vedeniu rezortu aj jednotlivým vecným útvarom

Ministerstvo kultúry oznámilo zrušenie Inštitútu kultúrnej politiky (IKP) k 1. septembru. Ako informuje denník SME, potvrdenie prišlo od samotného ministerstva aj od generálneho riaditeľa Marcela Časa. Podľa rezortu sú tieto kroky nevyhnutné pre vládne nariadenie o konsolidácii verejných financií.

Doteraz IKP poskytovalo analytické služby pre vedenie ministerstva a jeho špecifické útvary.

Podľa generálneho tajomníka Lukáša Machalu sú medzi dôvodmi zrušenia manažérske rozhodnutia, potreba konsolidačných opatrení a plán pre nový prístup k analýzam.

„Napriek tomu generálny tajomník uviedol, že s prácou inštitútu je spokojný a verí, že sa ako šikovní analytici uchytíme niekde inde,“ uviedol pre denník SME.

„Môžeme potvrdiť, že v rámci reorganizačných zmien bol IKP zrušený ku dňu 1. 9. 2024. Organizačné zmeny sú nevyhnutné aj v iných organizačných útvaroch, pričom je zabezpečený plnohodnotný výkon všetkých odborných a zákonom stanovených činností ministerstva,“ uviedlo ministerstvo pre denník SME. 

Definícia kultúry

Kultúra je podľa bývalých ministrov kultúry miestom slobody, rozmanitosti, tolerancie a spolupráce. V spoločnom vyhlásení odmietajú aktuálnu filozofiu a „normalizačné snahy“ vedenia ministerstva. Pod textom sú podpísaní Ladislav Snopko, Milan Kňažko, Rudolf Chmel, Marek Maďarič a Silvia Hroncová.

Napriek rôznym obdobiam, v ktorých slúžili, všetci sa postavili proti krokom súčasnej ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej, ktorá podľa nich usiluje o znormalizovanie kultúry.

„Degradujú odbornosť, likvidujú autonómiu kultúrnych inštitúcií a falošne rozdeľujú spoločnosť na normálnych a nenormálnych,“ uviedli bývalí ministri.

Bývalí ministri tiež nesúhlasia s definovaním toho, aká má byť slovenská kultúra. Považujú za chybu vyhlásenie, že „kultúra slovenského ľudu má byť slovenská, slovenská a žiadna iná“. Poukazujú na to, že slovenská kultúra vychádza z helénskych a židovsko-kresťanských základov.

„Aj to boli kedysi cudzie vplyvy a dnes sú súčasťou našej identity. Nie skanzen uzavretý do seba, ale otvorenosť svetu a rozmanitosť musia zostať vlastnosťami našej kultúry,“ dodávajú.

Podpora protestu

Kritiku vyvoláva aj „návrat k normálnosti“, ktorý ohlásil generálny tajomník Machala. Ten tvrdí, že „nič, čo vybočuje z normy, nebudeme podporovať“. Exministri kultúry namietajú, že kultúra vždy prekračovala normy, lebo sa vyvíja a inovatívne reaguje na konvencie a moc.

„Pretože sa prirodzene vyvíjala, pretože je tvorivá a inovatívna, pretože musí prekvapovať, provokovať a byť podvratná ku konvenciám aj k moci,“ uviedli.

šimkovičová, machala
zdroj: Tlačová konferencia

Obávajú sa, že názory súčasného vedenia ministerstva sa už premietli do praxe vrátane legislatívnych zmien. „Ich výsledkom je deštrukcia a politické ovládnutie dôležitých a dobre fungujúcich kultúrnych a verejnoprávnych inštitúcií prostredníctvom odstraňovania ľudí reprezentujúcich odbornosť a tvorivú slobodu,“ uviedli bývalí ministri. Taktiež podporili vyhlásenie a protest platformy Otvorená Kultúra a ďalších kultúrnych organizácií.

V pondelok (12. 8.) protestovalo v Bratislave tisíce ľudí proti krokom Ministerstva kultúry (MK) SR. Občianska platforma Otvorená Kultúra spolu s ďalšími kultúrnymi organizáciami zorganizovala protest, na základe ktorého účastníci požadovali odstúpenie alebo odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej a generálneho tajomníka Lukáša Machalu, ako aj nápravu chýb na ministerstve.

Protest sa konal po tom, čo ministerka minulý týždeň odvolala riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku a riaditeľku Slovenskej národnej galérie Alexandru Kusú, pričom ich manažérske zlyhania uviedla ako dôvod.

Zdroje: SME, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá