„Britský Bill Gates“ čelí najväčšej tragédii života: Potopenie luxusnej jachty, nezvestná dcéra a strata majetku

  • Šesť ľudí vrátane britského miliardára Mikea Lyncha a jeho 18-ročnej dcéry Hannah zostáva naďalej nezvestných
  • Stalo sa tak po tom, ako sa ich loď za 35 miliónov eur potopila počas silnej búrky
Mike Lynch, jachta
reprofoto:Youtube/Entertainment Tonight, The Mirror
  • Šesť ľudí vrátane britského miliardára Mikea Lyncha a jeho 18-ročnej dcéry Hannah zostáva naďalej nezvestných
  • Stalo sa tak po tom, ako sa ich loď za 35 miliónov eur potopila počas silnej búrky

V živote britského technologického magnáta Mikea Lyncha, ktorý sa v uplynulých rokoch stal známym najmä pre súdny proces spojený s predajom jeho spoločnosti Autonomy gigantovi Hewlett Packard, došlo v poslednom období k dramatickým zmenám. Informuje The Independent.

Po tom, čo sa podarilo vyhrať náročný súdny boj, Lyncha zasiahla ďalšia rana – jeho majetok sa pred pondelkovým potopením luxusnej superjachty Bayesian prudko prepadol, a to všetko v tieni osobnej tragédie, ktorá ho pripravila o milovanú dcéru.

Magnát Mike Lynch, zakladateľ softvérovej spoločnosti Autonomy a spoluzakladateľ bezpečnostnej firmy Darktrace, bol dlhé roky považovaný za jedného z najúspešnejších britských podnikateľov v oblasti technológií.

Jeho bohatstvo bolo vrcholom úspechu, ktorý mu priniesol nielen obrovský majetok, ale aj miesto v prestížnych rebríčkoch najbohatších ľudí sveta. Predaj Autonomy spoločnosti Hewlett Packard v roku 2011 mu údajne priniesol približne 720 miliónov eur, čo z neho spravilo jednu z najvýraznejších postáv britského technologického sektora.

Avšak finančné šťastie Lyncha nezačalo iba narastať. Po predaji Autonomy čelil Lynch vážnym obvineniam zo strany Hewlett Packard, ktorá tvrdila, že pri predaji došlo k podvodu. Proces, ktorý trval roky, nakoniec viedol k Lynchovmu oslobodeniu od všetkých obvinení v roku 2023, no nie bez výrazných nákladov.

Lynchov majetok začal prudko klesať, a to nielen pre súdne spory, ale aj pre iné finančné rozhodnutia a zmeny na trhu.

V roku 2024 sa jeho majetok odhadoval na približne 585 miliónov eur, čo predstavovalo výrazný pokles oproti jeho predchádzajúcej hodnote, ktorá bola približne 995 miliónov eur len o rok skôr. Tento prepad ho posunul zo 199. miesta v rebríčku najbohatších Britov až na 286. miesto, čím prišiel o značnú časť svojej niekdajšej prestíže, informuje britský portál Express.

Tieto finančné problémy Lyncha zastihli v najcitlivejšom momente. V júli 2024 sa rozhodol s rodinou osláviť svoje oslobodenie na luxusnej jachte Bayesian, ktorá bola symbolom jeho úspechu a prestíže. Plavba, ktorá mala byť radostnou oslavou nového začiatku, sa však v posledných dňoch zmenila na nočnú moru, keď sa jachta počas búrky pri pobreží Sicílie potopila.

Lynchova manželka, 59-ročná Angela Baceras, bola jednou zo zachránených, no ich 18-ročná dcéra Hannah zostáva naďalej nezvestná. Záchranné práce sú stále v plnom prúde, ale nádej na jej nájdenie sa podľa záchranárov každým dňom zmenšuje. Tento strašný incident hlboko otriasol Lynchovou rodinou, pričom Angela Baceras je v súčasnosti ubytovaná v talianskom hoteli v stave hlbokej šokovej traumy.

Jachta Bayesian, ktorá aktuálne leží v hĺbke 50 metrov, predstavuje pre záchranárov nesmiernu výzvu. Musia sa pohybovať v nepriateľskom prostredí plnom trosiek, pričom každá potápačská misia trvá len 12 minút. Tieto ťažkosti spôsobili, že nádej na záchranu ďalších osôb je minimálna.

Táto tragédia prišla v čase, keď sa Lynchova finančná situácia výrazne zhoršila. Po rokoch stability a prosperity sa ocitol v situácii, keď musel čeliť nielen finančným stratám, ale aj hlbokej osobnej tragédii, ktorá navždy zmení jeho život.

Mike Lynch, ktorý sa kedysi pýšil miestom na zozname miliardárov Forbesu, teraz musí čeliť realite, kde bohatstvo a úspech nedokážu nahradiť stratu milovanej osoby.

Jeho príbeh môže byť  mementom toho, ako rýchlo môže osud zmeniť životy tých, ktorí sa nachádzajú na vrchole, a aká krehká je hranica medzi úspechom a tragédiou.

Zdroje: The Independent, Express

Najnovšie videá

Trendové videá