Budú Danko či Sulík sobášiť? „Andrej Danko je taký malý Napoleon,“ odkazuje Pročko

  • SNS chce navrhnúť, aby poslanci parlamentu mohli sobášiť občanov
  • Michelko, Pročko a Čaučík reagujú pre Startitup
Roman Michelko, Jozef Pročko
Startitup/Matej Martinec, Ján Gondáš
  • SNS chce navrhnúť, aby poslanci parlamentu mohli sobášiť občanov
  • Michelko, Pročko a Čaučík reagujú pre Startitup

Poslanci parlamentu by po novom mohli sobášiť ľudí. Strana SNS plánuje na septembrovej schôdzi parlamentu predložiť novelu zákona o rodine, ktorá by poslancov Národnej rady SR oprávnila vykonávať sobášne obrady.

„Cieľom je posilniť úlohu poslancov NR SR v spoločnosti a umožniť im byť prítomnými pri tých najdôležitejších momentoch v životoch našich občanov. Veríme, že táto úprava zákona bude pozitívne prijatá a prispeje k prehĺbeniu dôvery a zlepšeniu vzťahu medzi poslancami a verejnosťou,“ vyhlásil nedávno líder SNS Andrej Danko. Podľa hovorkyne strany Zuzany Škopcovej má tento krok za cieľ nielen posilniť prestíž poslancov, ale aj prehĺbiť ich spojenie s občanmi, píše TASR.

Startitup tak medzi politikmi zisťoval, ako vnímajú avizovaný návrh Andreja Danka, či ho považujú za rozšírenie ich poslania alebo, naopak, za nevhodný zásah do súkromného života občanov. Či si myslia, že poslanec má dostatočnú kvalifikáciu a autoritu na vykonávanie sobášov, ale aj ako by reagovali, keby sa tento návrh stal realitou a boli/ by požiadaní, aby vykonali sobáš.

Michelko hovorí o bonuse pre ľudí

„Naopak, je to inšpirácia českým modelom. Rozprával som sa s viacerými ľuďmi, ktorí veľmi radi využili túto kompetenciu. Je to ako bonus pre ľudí, keď má niekto svojho obľúbeného politika a poprosí ho, aby ich zosobášil. Nemá prečo to niekomu vadiť, je to vec, ktorá môže byť pre niekoho zaujímavá a atraktívna,“ hovorí pre Startitup poslanec Roman Michelko (SNS).

Andrej Danko
zdroj: Startitup/Matej Martinec

Podľa Mariána Čaučíka (KDH) to je „výstrelok Andreja Danka, ktorý vystrelil bez nejakej väčšej diskusie“. „Ja si myslím, že čokoľvek, ako napríklad zákony alebo aj takéto iniciatívy, by malo byť najprv prediskutované, mali by sa zvážiť všetky pre a proti a potom to komunikovať navonok. Skôr to pokladám (návrh, pozn. red.) za nie veľmi potrebné,“ tvrdí Čaučík.

„Je to taký nápad Andreja Danka – ako s tým stožiarom pred Národnou radou. Andrej Danko chce sobášiť, chce udeľovať v kultúre, čo sa môže a čo nie. Andrej Danko je taký malý Napoleon, ktorý chce robiť veci, aby si ho ľudia zapamätali. Toto je také nevinné, len ja si neviem predstaviť ako Andrej Danko sobáši a spytuje sa, či budú jeden druhému verní, keďže Danko podľa mňa nie je verný nikomu,“ myslí si poslanec Jozef Pročko (Slovensko). 

Michelko: „Bola by to česť pre mňa, aj pre nich.“ Podľa Pročka ide o uletenú „dankovčinu“

Ako by poslanci reagovali, keby sa tento návrh stal realitou a boli/ by požiadaní, aby vykonali sobáš? „Samozrejme, porozprával by som sa s tými snúbencami, získal ich motivácie a ak by povedali, že to je pre nich veľká česť, tak by som si samozrejme zistil o nich niečo viac, aby som to mohol dať do toho prejavu. Bola by to česť pre mňa, aj pre nich,“ odpovedá Michelko.

„Úprimne, neviem na to zatiaľ odpovedať, je to pre mňa nová a fiktívna situácia, ale asi by som o tom rozmýšľal, ale pre mňa ako pre veriaceho človeka funguje cirkevný sobáš. Asi by som to zvažoval a rozmýšľal o tom,“ tvrdí Čaučík.

„Ja mám kapitánske skúšky, takže na mori by som mohol aj ja sobášiť. Teda ako poslanec mestského zastupiteľstva som robil pohreb, čiže asi áno. Pre mňa je to však taká uletená ‚dankovčina‘,“ uzatvára Pročko.

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Trendové videá