Stačí prejsť hranice a za bežnú vec za volantom dostaneš pokutu 1 000 eur. Vodiči o tomto pravidle ani netušia

  • Naši susedia majú prísnejšie pravidlá pre vodičov
  • Fajčenie v aute ťa vyjde až na 1 000 eur
Auto, polícia
Archív Canva
  • Naši susedia majú prísnejšie pravidlá pre vodičov
  • Fajčenie v aute ťa vyjde až na 1 000 eur

Fajčenie v aute sa snažia policajti čoraz viac regulovať v mnohých európskych krajinách, najmä ak sú v automobile prítomné deti. Hoci na Slovensku nie je vyslovene zakázané, môže byť zohľadnené pri vyšetrovaní dopravnej nehody ako faktor ovplyvňujúci pozornosť vodiča. Slováci by si však mali dať na cestách pozor na dovolenkách.

Prísne opatrenia zaviedlo napríklad Rakúsko, kde je fajčenie v prítomnosti osôb mladších ako 18 rokov zakázané. Pokuty sa tu pohybujú od 50 do 1 000 eur za opakované priestupky. Informuje o tom portál TOPSPEED.

Podobné zákazy platia aj v ďalších krajinách, ako sú Belgicko, Anglicko a Wales, Fínsko, Francúzsko, Írsko, Taliansko, Luxembursko, Slovinsko, Škótsko a Cyprus. Výška pokút sa líši v závislosti od krajiny, pričom sa pohybuje od 25 eur v Luxembursku až po 500 eur v Taliansku.

Grécko je na vodičov prísne

Grécko, obľúbená dovolenková destinácia Slovákov, má tiež prísne pravidlá.

„V Grécku je zakázané fajčiť v osobnom aute v prítomnosti dieťaťa mladšieho ako 12 rokov. Pokuta za porušenie tohto pravidla sa môže vyšplhať až do výšky 1 500  € alebo môže byť šoférovi odobratý vodičský preukaz. Vodiči môžu byť pokutovaní aj v prípade, ak v aute fajčí jeho spolujazdec, počas jazdy upravuje rádio, používa mobilný telefón, prípadne robí čokoľvek iné, čo odvádza jeho pozornosť od premávky,“ uviedol Matúš Červený z Lexante pre Aktuality.

Tieto regulácie majú dvojaký účel: chrániť zdravie cestujúcich, predovšetkým detí, a zároveň zvýšiť celkovú bezpečnosť na cestách. Vek, od ktorého platí zákaz fajčenia v prítomnosti mladistvých, sa v jednotlivých krajinách líši – od 12 rokov v Luxembursku až po 18 rokov vo väčšine štátov.

Pri cestovaní do zahraničia je preto dôležité oboznámiť sa s miestnymi predpismi týkajúcimi sa fajčenia v autách. Nie je jasné, či by sa Slovensko mohlo inšpirovať okolitými krajinami v blízkej dobe, no EÚ si na fajčenie aj u nás eventuálne posvieti. 

Jednotné pokuty v celej EÚ?

Ako sme ťa nedávno informovali, nemecká policajná únia nedávno predstavila odvážny plán, ktorý by mohol zásadne zmeniť prístup k dopravným priestupkom v celej Európskej únii. Návrh počíta so zavedením jednotných pokút za dopravné priestupky vo všetkých členských krajinách.

Tento krok by znamenal, že vodiči by platili rovnakú sumu pokuty za prekročenie rýchlosti či iné priestupky bez ohľadu na to, či k nim došlo v Nemecku, Grécku alebo na Slovensku. Iniciatíva prichádza v čase rastúcich diskusií o nespravodlivosti a diskriminačných rozdieloch v trestaní vodičov v rôznych krajinách EÚ.

Doposiaľ mal každý štát vlastné pravidlá a výšku pokút za rovnaké porušenia cestnej premávky, čo viedlo k značným rozdielom medzi jednotlivými krajinami. Nemecká policajná únia, jedna z najvplyvnejších odborových organizácií v Nemecku, sa rozhodla aktívne riešiť tento problém návrhom na zavedenie jednotného systému pokút v celej EÚ.

Zdroje: Aktuality, Topspeed, Redakcia Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá