Za toto ošetrenie nemôžu zubári žiadať peniaze: Slováci netušia, že im dôležitý zákrok preplatí poisťovňa

  • Ošetrenie u zubára ťa môže pripraviť o stovky eur
  • Zisti, kedy máš nárok na bezplatnú starostlivosť
Žena v zubárskom kresle s pootvorenými ústami
Freepik/@prostooleh
  • Ošetrenie u zubára ťa môže pripraviť o stovky eur
  • Zisti, kedy máš nárok na bezplatnú starostlivosť

Ako informuje agentúra SITA, verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský zdôrazňuje, že zubní lekári, ktorí majú uzatvorenú zmluvu so zdravotnou poisťovňou, nemajú právo požadovať od pacientov úhradu za ošetrenie zubného kazu v rámci základnej starostlivosti. Toto ošetrenie je plne hradené z prostriedkov verejného zdravotného poistenia.

Poukázal na prípad pacientky, ktorá bola nezamestnaná a žiadala bezplatné ošetrenie zubného kazu v základnom prevedení, ktoré je podľa zákona hradené z verejného zdravotného poistenia. Zubný lekár jej však túto službu neposkytol, čo ju viedlo k osloveniu zdravotnej poisťovne. Aj keď poisťovňa nakoniec ošetrenie sprostredkovala, stalo sa tak až po viacerých neúspešných pokusoch nájsť stomatológa, ochotného zákrok vykonať.

„Za svoju úlohu z pozície verejného ochrancu práv považujem aj sledovanie stavu napĺňania základných práv na ochranu zdravia a bezplatnú starostlivosť na základe verejného zdravotného poistenia. Z médií sa v poslednom období dozvedám, že ľudia odkladajú návštevu zubného lekára z finančných dôvodov, čo sa ešte prehĺbilo skončením poskytovania zubných benefitov zo strany zdravotných poisťovní,“ cituje Róberta Dobrovodského portál Pravda.

Potreba ďalších rokovaní

Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky (MZ SR) pripomína, že zubní lekári nemajú oprávnenie vyžadovať od pacientov platby za výkony, ktoré sú plne hradené zdravotnou poisťovňou, pokiaľ pacient nepožiada o nadštandardné ošetrenie alebo materiály.

Z verejného zdravotného poistenia je v plnom rozsahu kryté ošetrenie zubného kazu s označením V12, ktoré zahŕňa aplikáciu plastickej výplne z ručne miešaného skloionomerného cementu na akýkoľvek zub.

Tento výkon zahŕňa kompletnú liečbu zubného kazu a definitívnu výplň, bez ohľadu na typ a rozsah zákroku, a musí byť poskytnutý bezplatne, pokiaľ pacient absolvoval preventívnu zubnú prehliadku v predchádzajúcom roku.

V súčasnosti však mnoho zubných lekárov už nevyužíva ručne miešaný skloionomerný cement na základné ošetrenie zubného kazu. Tento trend je spôsobený požiadavkou, aby lekári poskytovali liečbu v súlade s najnovšími vedeckými poznatkami a štandardmi.

Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky (MZ SR) vo svojom nedávnom stanovisku zdôraznilo, že sekcia zdravia by mala opäť iniciovať rokovania a zabezpečiť výber nového, vhodnejšieho materiálu namiesto ručne miešaného skloionomerného cementu.

„Nový pripravovaný zoznam zdravotných výkonov ešte nie je vydaný, hoci informácie o jeho prípravách boli medializované už začiatkom roku 2023. Plánovaný termín vydania sa už niekoľkokrát posúval,“ cituje Dobrovodského portál Pravda.

Komu adresovať sťažnosť

Občania by mali najskôr kontaktovať poskytovateľa zdravotnej starostlivosti a požiadať o nápravu v prípade, že majú námietky voči poskytovaným službám. Ak poskytovateľ na sťažnosť nereaguje do 30 dní, občan má možnosť obrátiť sa na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý tiež dohliada na správne vedenie zdravotnej dokumentácie.

V prípade pochybností o oprávnenosti požadovania úhrady za zdravotný výkon sa sťažovateľ môže obrátiť aj na príslušný orgán, ktorý vydal povolenie na prevádzkovanie dotknutého poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, napríklad na samosprávny kraj v prípade zubných ambulancií.

Ak tieto orgány zistia porušenia, môžu subjektu uložiť sankcie, ako napríklad pokutu. Avšak nemajú právomoc nariadiť poskytovateľovi, aby uhradil sťažovateľovi prípadnú škodu. Takýto nárok je potrebné uplatniť prostredníctvom súdu.

Zdroje: SITA, Pravda

Najnovšie videá

Trendové videá