Salmonelózu nemusíš dostať len z nedovareného mäsa. Odborník varuje pred obľúbenou letnou pochúťkou

  • Táto letná pochúťka môže byť pri nesprávnom skladovaní zdraviu nebezpečná
  • Hrozí riziko nákazy salmonelózou
Ovocie a žena, ktorá sedí na gauči, sa drží za brucho.
Ilustračné foto Freepik/@BalashMirzabey, Freepik/@freepik
  • Táto letná pochúťka môže byť pri nesprávnom skladovaní zdraviu nebezpečná
  • Hrozí riziko nákazy salmonelózou

V lete hrozí riziko nakazenia sa salmonelózou, listeriózou alebo inou črevnou infekciou nielen zo zmrzliny, nedostatočne tepelne spracovaného mäsa či vody. Nebezpečenstvo predstavujú aj melón a drobné mäkké ovocie ako jahody, maliny či nektárinky.

„Áno, ak nevhodne napríklad na svetle alebo pri nesprávnej teplote skladujeme háklivé ovocie, môžeme prispieť k rýchlejšiemu množeniu všadeprítomných baktérií a plesní,“ potvrdil Adrián Doboly, odborník na imunity z biotechnologického laboratória Natures.

„Baktérie, ako sú salmonella alebo E.coli, sa pri vhodných podmienkach množia geometrickým radom. V priebehu niekoľkých hodín dokážu premoriť nakazenú potravinu.“

Dozretý melón obsahuje vitamíny, vodu a antioxidanty, no nesprávne skladovanie z neho robí hrozbu pre zdravie. Riziko stúpa, ak kupujeme prekrojený melón, ktorý nebol v chladničke. Najlepšie je kúpiť celý melón, umyť ho doma a uložiť do chladničky. Celý melón vydrží 4 dni, načatý treba zjesť do dvoch dní. Nakrájaný melón v dózičke na výlet zjedz do štyroch hodín.

Nebezpečné baktérie

Dužina melónu má nízke pH, čo podporuje rozmnožovanie choroboplodných zárodkov. Ak k tomu dôjde, nestačí odkrojiť viditeľne pokazenú časť a zvyšok melónu zjesť. Je to nebezpečné.

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.
Zdroje: NCBI, CDC, Mayo Clinic

Najnovšie videá

Trendové videá