Cristiano Ronaldo spustil najrýchlejšie rastúci kanál v histórii. Za pár hodín získal 39 miliónov ľudí

  • Cristiano Ronaldo, futbalová legenda a influencer, opäť prepisuje rekordy
  • Tentoraz však nie na zelenom trávniku, ale v digitálnom svete
Cristiano Ronaldo
reprofoto:IG/Cristiano Ronaldo
  • Cristiano Ronaldo, futbalová legenda a influencer, opäť prepisuje rekordy
  • Tentoraz však nie na zelenom trávniku, ale v digitálnom svete

Cristiano Ronaldo je už dlhodobo najsledovanejšou osobnosťou na sociálnych sieťach. S neuveriteľnými 637 miliónmi sledovateľov na Instagrame sa rozhodol dobýjať ďalšiu platformu – YouTube.

Táto expanzia ukazuje Ronaldovu neustálu snahu o rozšírenie svojho vplyvu aj mimo futbalového ihriska.

Jeho nový kanál s názvom „UR“ odštartoval v stredu a okamžite spôsobil senzáciu. Ronaldo, ktorý momentálne kapitánuje saudskoarabskému klubu Al Nassr a portugalskej reprezentácii, sa plánuje prostredníctvom svojho kanála podeliť nielen o svoju najväčšiu vášeň – futbal–, ale aj o pohľady na rodinu, wellness, výživu, prípravu, regeneráciu, vzdelávanie a podnikanie.

Tento široký záber tém naznačuje, že Ronaldo chce svojim fanúšikom ponúknuť komplexný pohľad na svoj život a hodnoty, ktoré vyznáva.

„Som veľmi šťastný, že tento projekt ožíva,“ vyjadril sa Ronaldo.

„Dlho som o tom premýšľal a konečne máme príležitosť urobiť to skutočným. Vždy som si užíval silný vzťah s fanúšikmi na sociálnych sieťach a môj YouTube kanál mi poskytne ešte väčšiu platformu na to, aby sa o mne, mojej rodine a mojich názoroch na rôzne témy dozvedeli viac.“

Ronaldov vstup na YouTube bol doslova raketový. Za necelých 90 minút od spustenia kanál prekonal hranicu milióna odberateľov, čím sa stal najrýchlejšie rastúcim kanálom v histórii platformy.

O dva dni neskôr už mal kanál viac ako 30 miliónov odberateľov a jedno z videí prekročilo 10 miliónov zhliadnutí. Tieto čísla sú ohromujúce aj v kontexte YouTube, kde je konkurencia enormná a získanie takého množstva odberateľov zvyčajne trvá roky.

Tento úspech nie je prekvapivý, keď vezmeme do úvahy Ronaldovu kariéru a jeho schopnosť premeniť svoju slávu na lukratívne podnikateľské príležitosti.

Počas svojej vyše dvadsaťročnej kariéry v kluboch ako Manchester United, Real Madrid a Juventus Ronaldo získal 33 trofejí, 5 titulov v Lige majstrov UEFA, 5 ocenení Zlatá lopta a rekordné 3 ceny pre Hráča roka UEFA. 

Ronaldov biznisový model je postavený na jeho obrovskej popularite a schopnosti osloviť milióny fanúšikov po celom svete. Okrem lukratívnych futbalových kontraktov a reklamných zmlúv s globálnymi značkami má Ronaldo vlastnú značku oblečenia a parfumov, sieť hotelov a dokonca aj múzeum. Každý z týchto projektov ťaží z Ronaldovho mena a imidžu, ktoré sú synonymom pre excelenciu a úspech.

Hodnota jeho majetku sa odhaduje na viac ako 500 miliónov eur, čo ho radí medzi najbohatších športovcov sveta.

Vstup na YouTube je pre Ronalda ďalším logickým krokom v budovaní jeho osobnej značky. Aj keď momentálne nie je najsledovanejšou osobnosťou na tejto platforme (tento titul patrí YouTuberovi MrBeastovi s 311 miliónmi odberateľov), pri súčasnom tempe rastu jeho kanála to nemusí trvať dlho.

Obsah kanála „UR“ má byť pestrý a zaujímavý. Okrem zákulisných pohľadov na Ronaldov futbalový život môžu fanúšikovia očakávať rozhovory s hosťami, ktoré podľa Ronaldových slov „nepochybne ľudí prekvapia“.

Ronaldov úspech na YouTube je tiež dôkazom sily osobného brandingu. Počas svojej kariéry Ronaldo systematicky budoval svoju značku, ktorá dnes presahuje hranice futbalu. Jeho meno je synonymom pre excelenciu, odhodlanie a úspech, čo mu umožňuje úspešne vstupovať do rôznych oblastí biznisu.

Futbalový génius s kontroverzným biznis portfóliom

Napriek tomu, že Ronaldov príbeh je často prezentovaný ako učebnicový príklad úspechu, nie všetko v jeho podnikateľskom portfóliu sa stretáva s pozitívnym ohlasom.

Ronaldova cesta k finančnému Olympu nebola vždy priamočiara. V roku 2017 otriasla futbalovým svetom správa o jeho obvinení z daňových únikov v Španielsku. Futbalista sa nakoniec priznal k zatajeniu príjmov a súhlasil so zaplatením astronomickej pokuty 18,8 milióna eur. Táto aféra nielenže poznačila jeho reputáciu, ale aj odhalila tienistú stránku komplexných finančných operácií, ktoré často sprevádzajú kariéry globálnych športových hviezd.

Ďalším kontroverzným krokom v Ronaldovej kariére bol jeho prestup do saudskoarabského klubu Al Nassr. Hoci zmluva údajne prináša Ronaldovi rekordný plat, vyvolala vlnu kritiky vzhľadom na problematickú situáciu ľudských práv v Saudskej Arábii. Mnohí fanúšikovia a komentátori vnímajú toto rozhodnutie ako uprednostnenie finančného zisku pred etickými hodnotami, čo vrhá tieň na Ronaldov inak pozitívny imidž.

Ronaldove podnikateľské aktivity sa neobmedzujú len na tradičné oblasti. V posledných rokoch sa zapojil aj do sveta kryptomien a NFT, čo mu prinieslo ďalšiu vlnu kritiky. Zatiaľ čo jeho podporovatelia vidia v týchto krokoch inováciu a schopnosť držať krok s dobou, kritici poukazujú na riziká spojené s propagáciou vysoko volatilných a často neregulovaných investícií miliónom jeho sledovateľov.

Paradoxne aj Ronaldova propagácia zdravého životného štýlu sa stala terčom kritiky. Napriek tomu, že je známy svojou disciplínou a starostlivosťou o telo, Ronaldo sa v minulosti objavil v reklamách na produkty považované za nezdravé vrátane fastfoodu a sladených nápojov. 

Environmentálne otázky tiež neminuli Ronaldovu kariéru. Jeho luxusný životný štýl zahŕňajúci súkromné lietadlá a jachty je často kritizovaný za vysokú uhlíkovú stopu. Hoci sa Ronaldo snaží prezentovať ako environmentálne uvedomelý, niektoré jeho „zelené“ iniciatívy boli označené za greenwashing – snahu o vytvorenie ekologicky zodpovedného imidžu bez skutočných zmien.

Pre mnohých mladých športovcov a podnikateľov zostáva Ronaldo inšpiráciou a vzorom úspechu. Jeho schopnosť budovať a monetizovať osobnú značku je bezprecedentná. Zároveň však jeho kariéra slúži ako pripomienka, že s veľkým úspechom prichádza aj veľká zodpovednosť a intenzívne skúmanie verejnosťou.

Zdroje: CNW, YouTube/UR, Britannica

Najnovšie videá

Trendové videá