Elon Musk zachráni uviaznutých astronautov NASA z vesmírnej stanice. Oznámili dátum návratu

  • Barry Wilmore a Sunita Williams sú na Medzinárodnej vesmírnej stanici už niekoľko mesiacov
  • Ich misia mala trvať 8 dní
  • NASA zvolila záložný plán
Barry Wilmore a Sunita Williams
Barry Wilmore a Sunita Williams TASR/AP
  • Barry Wilmore a Sunita Williams sú na Medzinárodnej vesmírnej stanici už niekoľko mesiacov
  • Ich misia mala trvať 8 dní
  • NASA zvolila záložný plán

Dvaja astronauti z americkej vesmírnej agentúry NASA, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), sa vrátia na Zem až vo februári 2025. Uviedla NASA na tlačovej konferencii 24. augusta. Informuje o tom TASR s odvolaním sa na DPA.

Austronauti Barry Wilmore a Sunita Williams sú na ISS od júna tohto roka. Ich pobyt vo vesmíre mal pôvodne trvať len týždeň. 

Zachráni ich Elon Musk

Astronauti šli do vesmíru vesmírnou loďou Starliner spoločnosti Boeing. Tú však postihli rozsiahle technické problémy a posádka tak ostala na palube uviaznutá. Najskôr sa vyskytli problémy s motormi. Tie spôsobili, že lodi sa podarilo s ISS spojiť až na druhý pokus, navyše z nej unikalo hélium. Osemdňová misia sa však predĺžila o niekoľko mesiacov v dôsledku toho, ako sa na kapsule objavili netesnosti a niektoré z jej trysiek zlyhali. Rozhodnutie ostať na ISS bolo prijaté z bezpečnostných dôvodov, povedal šéf NASA Bill Nelson.

Ako NASA ozrejmila, Wilmore a Williams sa vrátia na Zem v inej vesmírnej lodi. Konkrétne lodi Crew Dragon od konkurenčnej súkromnej spoločnosti SpaceX, ktorej zakladateľom je Elon Musk. Toto rozhodnutie znamená, že štart misie SpaceX Crew-9 s kozmickou loďou Crew Dragon sa uskutoční len s dvoma astronautmi namiesto štyroch. Štart je v súčasnosti naplánovaný na september. Wilmore a Williams sa stanú súčasťou tejto posádky a vrátia sa na Zem so svojimi dvoma kolegami v roku 2025. Vesmírna loď Starliner poletí späť na Zem bez ľudskej posádky.

Ešte predtým ako padlo toto rozhodnutie, sa NASA rozhodovala, či dvoch astronautov privezie na Zem loďou Starliner. Druhou možnosťou bol práve let Crew Dragon, ktorý by sa uskutočnil o niekoľko mesiacov neskôr. V prípade, ak by NASA rozhodla, že let Starliner je bezpečný, astronauti by sa na Zem vrátili možno už budúci mesiac. Zároveň by to znamenalo uvoľnenie pripájacieho otvoru ISS pre loď Crew Dragon. Let loďou Crew Dragon bol záložný plán. Loď Starliner sa teda na Zem pokúsi vrátiť prázdna a astronauti musia na ISS zostať až do ukončenia misie lode Crew Dragon vo februári 2025.

Rozhodnutie avizovali v sobotu

NASA o tom, kedy môže verejnosť očakávať rozhodnutie, informovala vo štvrtok 22. augusta. „Rozhodnutie NASA o tom, či vrátiť loď Starliner na Zem s astronautmi na palube, nemožno očakávať skôr než v sobotu 24. augusta, keď bude ukončené posudzovanie na úrovni úradu,“ uviedla NASA vo vyhlásení.

Čakanie na rozhodnutie NASA bolo pre spoločnosť Boeing veľmi znepokojujúce. Vývoj vesmírnej lode Starliner bol totiž  mimoriadne náročný a problematický. Boeingu spôsobil stratu približne 1,6 miliardy amerických dolárov. Boeing sa už niekoľko mesiacov usiloval upokojiť obavy NASA v spojitosti s údajmi z testovania. Tie podľa spoločnosti potvrdzujú bezpečnosť lode Starliner pre astronautov.

Starliner je čiastočne opakovane použiteľná kozmická loď. Skladá sa z približne troch metrov vysokej kapsuly pre posádku a servisného modulu. Starliner sa od Crew Dragon líši aj pristávacou technikou. Zatiaľ čo Crew Dragon pristáva na vode, Starliner na suchej zemi. Pristávacia funkcia je podobná bývalému pracovnému nástroju NASA – raketoplánu Space Shuttle. Jeho posledný kus vyradili ešte v roku 2011.  

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Trendové videá