Viac ako 180-tisíc Slovákov čaká významná zmena. S novým dokladom využijú dôležité výhody v celej EÚ

  • Doteraz bolo možné s preukazom ŤZP využívať výhody len na Slovensku
  • Občanov EÚ však čakajú veľké zmeny
Slováci si vybavujú doklady v klientskom centre
Ilustračná fotografia TASR/Martin Baumann
  • Doteraz bolo možné s preukazom ŤZP využívať výhody len na Slovensku
  • Občanov EÚ však čakajú veľké zmeny

Ešte v marci oznámilo ministerstvo práce, že ťažko zdravotne postihnuté osoby dostanú európske preukazy. Zavádzať sa budú európsky preukaz pre ťažko zdravotne znevýhodnených občanov a európsky parkovací preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím. Upozornil na to portál Pravda.

Zmena sa dotkne viac ako 180-tisíc Slovákov, keďže k marcu bolo na Slovensku vydaných približne 183-tisíc preukazov pre ŤZP osoby, takmer 160-tisíc pre ľudí s asistenciou a parkovacích preukazov je takmer 125-tisíc. Nové preukazy majú potenciál výrazne zlepšiť život ľudí so zdravotným postihnutím v celej Európskej únii.

Ako to bude fungovať v praxi

Vtedajší štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Branislav Ondruš priblížil ešte v marci detaily. Európsky preukaz ŤZP bude podobný občianskemu preukazu, doplnený o QR kód „Doplníme ho aj písmenom A, z anglického assistance, čo znamená, že bude určený aj pre tých, ktorí majú prideleného asistenta,“ priblížil Ondruš.

QR kód pritom slúži aj na potvrdenie, že preukaz je pravý, keďže v minulosti veľa ľudí preukazy falšovalo, a to nielen na Slovensku, ale aj v iných členských krajinách EÚ. Preukaz bude obsahovať údaje v slovenčine aj angličtine, čo umožní jeho použitie v celej EÚ. Nové preukazy prinesú držiteľom možnosť využívať rovnaké výhody ako domáci občania s ŤZP v iných členských krajinách.

„Vďaka novým preukazom budú môcť držitelia využívať všetky zvýhodnenia a v ŤZP občan bude mať rovnaké postavenie v inej členskej krajine únie ako domáci zdravotne znevýhodnený občan,“ vysvetlil Ondruš.

Medzi tieto benefity patria zľavnené alebo bezplatné vstupy, prednostný vstup, osobná asistencia, prístup k pomôckam na mobilitu a parkovanie auta na vyhradených miestach bez ohľadu na to, z ktorej členskej krajiny je.

Kedy budú preukazy k dispozícii?

Podľa webovej stránky Európskej komisie predložila EK návrh na vytvorenie týchto nových preukazov ešte v septembri minulého roka. O návrhu budú rokovať Rada EÚ a Európsky parlament. Prijatý bude právny akt, v ktorom sa bude od vlád členských štátov EÚ vyžadovať, aby preukazy zaviedli pre svojich občanov do 2,5 roka.

Slovenský rezort práce chce v rámci zavedenia preukazov pripraviť novelu príslušného zákona. Následne by mali úrady práce začať tieto preukazy vydávať najneskôr v januári 2026. Celkové náklady pre štát budú približne vo výške 300-tisíc eur.

V návrhu EK sú aj pravidlá pre preukazy, ktoré sa týkajú nielen fyzického formátu, ale aj procesu dohody na digitálnom formáte, podmienok, pravidiel a postupov vydávania alebo odoberania preukazov. Pokiaľ ide o digitálnu formu, podľa ministerstva práce pôjde o štátnu aplikáciu, ako napríklad pri covid pasoch. Slováci by tak mali mať k dispozícii jednoduchú aplikáciu v mobilnom telefóne.

Nárok na európsky preukaz pritom bude mať každý, kto preukaz ŤZP vlastní. Pre Slovákov to znamená žiadne dodatočné náklady, preukazy budú vydané do 90 dní od požiadania a bez poplatkov. Zároveň nebude povinné vymeniť si súčasný preukaz za ten európsky. Národný preukaz zostane v platnosti.

Zdroje: Pravda, SITA, Európska komisia

Najnovšie videá

Trendové videá