ENERGIE 2025: Štátne dotácie končia, ceny plynu porastú. Šéf ÚRSO prehovoril o tom, ako to bude na Slovensku v roku 2025

  • Ceny plynu v roku 2025 stúpnu
  • Šéf ÚRSO v rozhovore prezradil detaily
Jozef Holjenčík a plyn, Ceny plynu 2025
Ilustračné foto – Jozef Holjenčík TASR/Martin Baumann, Archív Canva
  • Ceny plynu v roku 2025 stúpnu
  • Šéf ÚRSO v rozhovore prezradil detaily

Budúci rok sa domácnosti nemusia obávať cien energií. Hovorí to predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík. Ako uviedol pre agentúru SITA a portál SITA Energetika, elektrina ani teplo by pre domácnosti zdražieť nemali. Pri plyne to síce neplatí, no ceny zrejme porastú len mierne. Pôvodné informácie sú pritom odlišné.

„Ako iste viete, my nikdy pred finálnym ukončením cenových konaní nezverejňujeme ani nekomentujeme žiadne konkrétne čísla. Môžem však vo všeobecnosti prezradiť, že v tejto chvíli to vyzerá tak, že elektrina a teplo pre domácnosti zostanú aj na budúci rok zhruba na úrovni roka 2024 a plyn asi pôjde mierne hore,“ prezradil v úvode.

„A to celé, zdôrazňujem, bez tých obrovských dotácií zo strany štátu, ako tomu bolo v minulých rokoch. Musíme si uvedomiť realitu a nemôžeme sa tváriť, že keď rastie cena primárnych palív a zdrojov, keď rastú mzdy, cena potravín a podobne, tak sa tieto skutočnosti nepremietnu do cien energií,“ dodal.

Neistota týkajúca sa rusko-ukrajinského prepravného kontraktu, ktorý končí v roku 2024, môže mať významný vplyv na ceny plynu v Európe. ÚRSO je tu podľa Holjenčíka na to, aby strážil okrem iného aj primeranosť premietania sa týchto skutočností do koncových cien energií. Zdražovanie plynu však podľa dostupných informácií hrozí až o 25 %. O pláne obnovy ministerstva hospodárstva sme ťa informovali v tomto článku.

„Stále zostáva nevyriešená situácia okolo rusko-ukrajinského prepravného kontraktu, ktorý skončí v roku 2024. Ak nebude obnovený alebo nahradený iným obchodným riešením, tok plynu z Ukrajiny do EÚ sa zastaví, čo bude mať za následok zvýšenie veľkoobchodných cien plynu, ale aj možného navýšenia cien za prepravu plynu vo viacerých európskych krajinách,“ hovorí Holjenčík.

Plynu je menej, ceny sú vyššie

Výrazný pokles objemu prepraveného plynu cez Slovensko v posledných rokoch viedol k nevyhnutnému zvýšeniu cien na rok 2025. ÚRSO však prijal opatrenia na zmiernenie vplyvu tohto zvýšenia na koncových spotrebiteľov.

„Predovšetkým z dôvodu extrémneho poklesu množstva prepraveného plynu úrad musel pristúpiť k navýšeniu cien za prepravu plynu na rok 2025. Platí zároveň aj to, že úrad prostredníctvom ustanovení vyhlášky limituje cenu za prístup do prepravnej siete a prepravu plynu, ktorá sa môže dodávateľom plynu pripočítať k cene za dodávku plynu.“

„Táto limitácia zabezpečuje aj to, že vplyv na koncové ceny za dodávku plynu pre zraniteľných odberateľov plynu v roku 2025 z titulu navýšenia cien za prepravu plynu nebude výrazný,“ cituje Holjenčíka SITA.

Z 25 na 33 eur

Cena plynu na rok 2025 bola stanovená na 37,33 eura za megawatthodinu. Ide síce o nižšiu než regulovanú cenu v roku 2024, ale stále vyššiu v porovnaní s reálnymi cenami. Tie však ovplyvnili vládne opatrenia. Zvyšuje sa z 25 eur, písali sme.

„Samotná cena komodity na rok 2025 vychádza na 37,33 eura za megawatthodinu. Tá je síce o 40 % nižšia ako regulovaná cena komodity v roku 2024, ale vo výpočte ceny za dodávku plynu pre zraniteľných odberateľov plynu vyššia ako cena za dodávku plynu oproti reálne uplatňovaným cenám v roku 2024, ktoré boli zastropované vládnymi nariadeniami,“ ozrejmil predseda úradu.

Pre neregulovaných odberateľov plynu bude konečná cena závisieť od typu zmluvy a spôsobu určenia ceny dodávky.

„Pri neregulovaných odberateľov plynu sa nedá exaktne predpovedať, do akej miery sa cena komodity na rok 2025 prejaví v koncovej cene za dodávku plynu, závisí to od druhu zmluvy o dodávke plynu (na dobu určitú alebo na dobu neurčitú), ale aj od spôsobu určenia ceny za dodávku plynu (fixná alebo vzorec odzrkadľujúci aktuálne spotové ceny plynu na trhu).“

ÚRSO očakáva, že finálne rozhodnutie o cenách energií na rok 2025 oznámi koncom tohto roka, po ukončení všetkých potrebných cenových konaní.

Zdroje: SITA, Archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá