Bežný druh zeleniny pomáha v liečbe najvážnejšej choroby. Ukrýva v sebe „životodárnu esenciu“
- Listová zelenina ponúka oveľa viac než len zásobu vitamínov a minerálov
- Obsahuje pigment, ktorá má prekvapivý vplyv na ľudské zdravie
- Listová zelenina ponúka oveľa viac než len zásobu vitamínov a minerálov
- Obsahuje pigment, ktorá má prekvapivý vplyv na ľudské zdravie
Je všeobecne známe, že listová zelenina, ako napríklad lucerna, mangold alebo špenát, obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov. Existuje však ďalšia významná látka, ktorá si zaslúži osobitnú pozornosť – chlorofyl.
Ako uvádza Medical News Today, tento prírodný zázrak nie je len pigmentom, ktorý zodpovedá za zelené sfarbenie rastlín, ale aj životodárnou esenciou, ktorá premieňa slnečné lúče na energiu. Miera intenzity zeleného sfarbenia v rastline priamo koreluje s koncentráciou chlorofylu.
Podľa viacerých vedeckých štúdií má chlorofyl množstvo priaznivých účinkov na ľudské zdravie. Medzi ne patria zlepšenie celkového zdravotného stavu, podpora zvýšenia energie a schopnosť bojovať proti rôznym ochoreniam.
Bráni poškodeniu DNA
Výskumy na hlodavcoch ukazujú, že chlorofyl môže významne prispieť k zníženiu výskytu rakovinových nádorov. Chlorofyl má schopnosť vytvárať pevné väzby s karcinogénnymi chemikáliami, známymi ako aflatoxíny a účinne brániť ich absorpcii v tráviacom trakte.
Chlorofyl má tiež schopnosť chrániť genetický materiál pred poškodením spôsobeným aflatoxínmi. Vedecký záujem sa v súčasnosti sústreďuje na skúmanie účinkov chlorofylu v kontexte prevencie a liečby rakoviny pečene, kože, žalúdka a hrubého čreva. Je však dôležité poznamenať, že niektoré z týchto štúdií sa zameriavali na chlorofylín, derivát chlorofylu, ktorý umožňuje presnejšiu kontrolu dávkovania.
Predbežné štúdie na ľuďoch ukazujú sľubné výsledky. Užívanie 100 mg dávok chlorofylínu trikrát denne počas štyroch mesiacov znížilo poškodenie DNA spôsobené aflatoxínmi až o 55 %. Ďalšie výskumy naznačujú, že existuje súvislosť medzi vysokým príjmom listovej zeleniny a ochranou proti rakovine, pričom pravidelná konzumácia tejto zeleniny posilňuje obranné mechanizmy proti nádorovým ochoreniam.
Chlorofyl tiež vykazuje antioxidačné vlastnosti, hoci nie také významné ako niektoré iné antioxidanty, napríklad vitamíny C a E. Obmedzené štúdie naznačujú, že môže znižovať oxidačné poškodenie vyvolané karcinogénnymi látkami. Doterajší výskum bol však prevažne realizovaný na zvieratách, a preto sú potrebné ďalšie klinické štúdie na ľuďoch.
Pozor na vedľajšie účinky
Chlorofylín je vo vode rozpustná polosyntetická zlúčenina a často sa používa ako prísada v liekoch alebo ako farbivo v potravinárskom priemysle. Zatiaľ čo chlorofyl sa prirodzene vyskytuje v rastlinách, chlorofylín sa používa ako doplnok stravy a podáva sa spolu s jedlom.
Už viac ako 50 rokov sa využíva v medicíne, najmä na podporu hojenia pomaly sa hojacich rán. Odborníci však tvrdia, že aj napriek sľubným účinkom proti rakovine neexistuje dostatok vedeckých dôkazov, ktoré by potvrdili, že chlorofylín poskytuje rovnaké zdravotné benefity ako prírodný chlorofyl.
Je potrebné venovať pozornosť aj možným vedľajším účinkom, medzi ktoré patria mierne tráviace ťažkosti alebo gastrointestinálne problémy. U niektorých osôb môže dôjsť k zafarbeniu stolice, najčastejšie do zelena.
Ďalším vedľajším účinkom môže byť zvýšená citlivosť na slnečné žiarenie a vyššie riziko spálenia pokožky. Tento jav je spôsobený tým, že chlorofylín si do určitej miery zachováva fotosenzibilizačné vlastnosti chlorofylu, čo znamená, že môže zosilniť účinky UV žiarenia na pokožku.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: Medical News Today, WebMD, Cleveland Clinic