Frontálny útok Fica na Šimečku? „Hlas podporí návrh na odvolanie, budú hlasovať ako dobre zorganizovaná armáda,“ tvrdí expert

  • Robert Fico chce Michala Šimečku odvolať z funkcie podpredsedu parlamentu
  • Politológovia Tomáš Koziak a Radoslav Štefančík prehovorili pre Startitup
Robert Fico
TASR/Jakub Kotian
  • Robert Fico chce Michala Šimečku odvolať z funkcie podpredsedu parlamentu
  • Politológovia Tomáš Koziak a Radoslav Štefančík prehovorili pre Startitup

Frontálny útok premiéra Fica na Michala Šimečku? Premiér Robert Fico (Smer-SD) nedávno avizoval, že na najbližšej koaličnej rade, ktorá bude budúci týždeň, predloží návrh, aby odvolali lídra Progresívneho Slovenska (PS) Michala Šimečku. Smer-SD a SNS tento návrh podporujú, stanovisko strany Hlas-SD k tomu odvolávaniu zatiaľ nepoznáme.

Robert Fico tvrdí, že Šimečka sa snaží zvolávaním protestov chrániť finančné záujmy svojej rodiny. Na šéfa PS vytiahol dotácie, ktoré dostali neziskové organizácie, v ktorých pôsobia aj rodinní príslušníci Šimečku a ktoré dostali štátne dotácie aj v období, keď je Šimečka aktívny v politike. 

Líder PS tieto obvinenia odmieta. „Sú presne ako komunisti. Cenzurujú, kádrujú a útočia na rodinu,“ vyhlásil predseda Progresívneho Slovenska na margo premiérových tvrdení. Podporí Hlas-SD návrh na odvolávanie? Ako situáciu vidia odborníci? 

Koziak: Hlas podporí návrh na odvolanie Šimečku

„Myslím si, že áno. Nie je prečo sa domnievať, že by sa zachovali iným spôsobom. Po prvé, nemáme žiadne náznaky, čo sa týka vyjadrení hlavných predstaviteľov Hlasu, doteraz sme nepočuli žiadny polemický alebo rozporujúci hlas zo strany Hlas-SD. A keď sa pozrieme na to, akým spôsobom sa správa Hlas v tejto koalícii, tak nie je žiadnym spôsobom vidieť, že by chceli oponovať Smeru. Dokonca sa dá povedať, že nový predseda Hlasu je v niektorých vyjadreniach ešte tvrdší a radikálnejší než Fico,“ hovorí pre Startitup politológ a pedagóg Tomáš Koziak.

Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) prichádza na 11. rokovanie vlády SR v Bratislave 10. januára 2024.
zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Podľa experta existuje aj tretí dôvod, a tým je fakt, že sa „hrá aj o post predsedu parlamentu, kde stále nie je jasné, či tam bude človek z Hlasu alebo SNS“. „Ak by sa Hlas v tejto chvíli postavil proti tomuto návrhu Roberta Fica, viem si predstaviť, že dôjde k rozporu v koalícii, kde by im to Smer mohol vrátiť pri voľbe predsedu parlamentu. Myslím, že budú hlasovať ako jedna dobre zorganizovaná armáda,“ myslí si Koziak.

Predseda SaS Branislav Gröhling nedávno vyhlásil, že ak dôjde k odvolaniu Šimečku z postu podpredsedu parlamentu, mala by byť parlamentná opozícia jednotná. „Preto navrhujeme spoločný postup opozície – vzdať sa predsedov a podpredsedov výborov –, ktorý bude prvým krokom, ako ochromiť fungovanie parlamentu. Tento boj si môže Robert Fico dlho pamätať,“ povedal šéf saskárov.

„Tým si nie som istý, fakt je, že koalícia je oveľa jednotnejšia ako opozícia. Máme tu náznaky nejakej jednotnej akcie, ale už len to, že za týchto kritických okolností vyčleňujú Igora Matoviča a jeho stranu z opozičnej skupiny strán, je niečo, čo nesvedčí o tom, že opozícia môže vytvoriť nejaký jednotný šík,“ tvrdí expert.

Štefančík: Príde mi to ako noc dlhých nožov

Ako situáciu vidí politológ Radoslav Štefančík? „Ak sa to stane a skutočne to zrealizujú, tak mi to príde ako tá povestná noc dlhých nožov, keď vládna koalícia na čele s Vladimírom Mečiarom nezvolila zástupcov opozície do výborov ani podpredsedu parlamentu.“

„Odvtedy sa to vlastne nikdy nestalo, čo znamená, že akoby sme sa vrátili do tej noci v roku 1994, keď skutočne utrpela parlamentná demokracia na Slovensku,“ uviedol nedávno pre Startitup politológ.

Existujú podľa odborníka relevantné dôvody na odvolanie Šimečku? „Myslím si, že by to bol veľký zásah do parlamentnej demokracie na Slovensku, pretože neexistujú nejaké reálne dôvody na odvolanie Šimečku. Jediný dôvod je, že Progresívnemu Slovensku sa darí robiť opozičnú politiku, čo sa odráža aj na ich preferenciách,“ uzatvára Štefančík.

Zdroj: Archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá