Doživotná renta pre Žilinku: Ostrá výzva jeho exkolegu a jasná reakcia generálnej prokurátúry

  • Žilinka by mohol mať po 4 rokoch nárok na výsluhový dôchodok
  • Navrhuje to poslanec Smeru Daniel Karas
  • Kritika zo strany SaS, KDH aj Demokratov
generálny prokurátor, Žilinka
Ilustračné foto
  • Žilinka by mohol mať po 4 rokoch nárok na výsluhový dôchodok
  • Navrhuje to poslanec Smeru Daniel Karas
  • Kritika zo strany SaS, KDH aj Demokratov

Politik Demokratov Juraj Šeliga zverejnil video, v ktorom upozorňuje, že generálny prokurátor Maroš Žilinka by mohol dostať doživotnú rentu alebo výsluhový dôchodok. Hovorí v ňom, že by mala byť vo výške až 5-tisíc eur mesačne. Správa obletela médiá, reagujú aj opozičné strany KDH a SaS. 

„Nie, nerobím si srandu, Smer reálne v parlamente navrhuje doživotnú rentu (akože výsluhový dôchodok) pre generálneho prokurátora,“ napísal k príspevku Šeliga.

Z informácií, ktoré zverejnila TASR, vyplýva, že rovnako ako hovorí člen Demokratov, návrh pochádza z dielne Smeru-SD. V parlamente ho predložil Daniel Karas.

Prokurátori si môžu polepšiť

Návrh na zmenu zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry, ktorý predložil v parlamente poslanec Smeru-SD Daniel Karas, prináša významné úpravy v oblasti odmeňovania a dôchodkového zabezpečenia prokurátorov. Tento legislatívny návrh sa zameriava na modifikáciu podmienok na získanie výsluhového dôchodku a predčasného odchodného.

Podľa navrhovaných zmien by prokurátor mohol požiadať o výsluhový dôchodok už po dvoch dekádach služby. Výška tohto dôchodku by sa vypočítavala ako 0,8 % za každý rok odpracovaný v prokuratúre, dodáva agentúra.

Navrhuje sa, aby medzi dôvody, pre ktoré sa prokurátor môže vzdať funkcie prokurátora, bol zaradený aj vznik nároku na výsluhový dôchodok prokurátora,“ uviedol Karas v dôvodovej správe k novele.

Osobitná pozornosť je v návrhu venovaná postaveniu generálneho prokurátora. Ten by mohol získať nárok na výsluhový dôchodok už po štvorročnom pôsobení vo funkcii, pričom jeho výška by zodpovedala základnému platu prokurátora generálnej prokuratúry. Karas túto úpravu odôvodňuje mimoriadnymi nárokmi na odbornú spôsobilosť a psychickú odolnosť, ktoré sú s touto pozíciou spojené.

Novela sa dotýka aj inštitútu predčasného odchodného. Prokurátor by naň mohol získať nárok po 20 rokoch služby v prípade, že by sa rozhodol vzdať sa funkcie z dôvodu psychického vyčerpania pred dosiahnutím veku potrebného na starobný dôchodok. Výška tohto benefitu by sa pohybovala v rozmedzí od štyroch do desiatich základných platov v závislosti od dĺžky služobného pomeru.

V prípade schválenia parlamentom by novela mohla nadobudnúť účinnosť od 1. januára 2025.

Žiadajú stiahnutie návrhu

Vo včerajšom videu Šeliga tiež vyčíta koalícii, že nerieši iné problémy, a podľa neho sa zdá, že „jediným problémom je Maroš Žilinka.“ Pýta sa, či to, že Smer-SD zmenu navrhuje je „odmenou za 363-ky“. Po videu uverejnil aj príspevok, kde vysvetľuje, čo doživotná renta pre generálneho prokurátora podľa neho je. 

„Kým bežný človek musí pracovať 40 rokov a priemerný dôchodok je 600 €, generálny prokurátor iba 4 roky a má nárok na doživotný výsluhový dôchodok minimálne 5 298 €. Toto je výsmech všetkým ťažko pracujúcim ľuďom,“ napísal. Opäť sa pýta, či to je odmena za paragraf 363 a či je Slovensko na tom tak dobre, že môže úradníkovi vyplácať doživotnú rentu cez 5 000 eur.

„Pre niektorých dôchodcov je to celoročný príjem! Pýtam sa, už máme vyriešené zdravotníctvo? Postavené diaľnice? Lacnejšie potraviny? Alebo žiadnu kriminalitu? Pýtam sa ešte raz! Za čo má mať Žilinka 5298 € výsluhový dôchodok?“ nešetril kritikou Šeliga. Na záver dodáva, že to je hanba a výsmech ľuďom a že len „naplno ukazujú, akí sú papaláši.“ Demokrati od koalície žiadajú, aby návrh zákona stiahla a prestala sa ľuďom vysmievať.

Podľa Márie Kolíkovej je na návrhu novely zákona podozrivé všetko. „Takýto návrh vyzerá ako z dielne generálnej prokuratúry. Návrh navádza k dojmu, že vláda musí odmeniť generálneho prokuratúra práve teraz za niečo. Je podozrivé, prečo musíme zabezpečiť generálnemu prokurátorovi doživotnú rentu práve teraz a v takej výške,“ napísala na sociálnej sieti.

Dodáva, že je v poriadku sa o odmeňovaní prokurátorov a, samozrejme, aj sudcov usilovať, no nie týmto spôsobom. Prízvukuje, že to nie je vhodné osobitne v dnešnej dobe, keď potrebujeme stabilizovať verejné financie.

Nesúhlas opozície

Na druhej strane prokuratúra návrh víta. Generálna prokuratúra Slovenskej republiky vyjadrila podporu navrhovanej novele zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry, ktorá sa zaoberá úpravou výsluhových dôchodkov. Túto informáciu poskytla hovorkyňa GP SR Zuzana Drobová pre TASR.

„Otázka výsluhových dôchodkov prokurátorov je dlhodobo a silno rezonujúca v prokurátorskej obci a jej vyriešenie by bolo naplnením dlhoročných legitímnych očakávaní prokurátorov,“ priblížila hovorkyňa.

Avšak návrh Daniela Karasa sa stretol s kritikou zo strany KDH. Hnutie považuje tento krok za nesystémový, keďže nerieši finančné nároky všetkých profesií v justícii vrátane sudcov. Informáciu poskytla TASR hovorkyňa KDH Lenka Kovár. „Ide o návrh, ktorý by mal byť predkladaný vládou po riadnom legislatívnom procese. Takto predstavený návrh len podporuje živelnosť pri predkladaní zákonov, ktorá škodí verejným financiám a vyvažovaniu verejných potrieb,“ uviedla.

KDH tak jasne vyjadrilo svoj nesúhlas s predloženým návrhom, poukazujúc na potrebu systematického riešenia finančných otázok v celom justičnom sektore, nielen pre vybrané pozície.

K téme sa vyjadrila aj poslankyňa Veronika Remišová zo strany Slovensko, Za ľudí, KÚ. Podľa jej názoru je možnosť výsluhového dôchodku pre súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku porovnateľná s doživotnou rentou pre premiéra Roberta Fica zo Smeru-SD. Remišová zastáva názor, že namiesto týchto výhod by mali obaja niesť zodpovednosť za úpadok spravodlivosti v krajine.

Lacný trik

K téme výsluhového dôchodku sa vyjadril aj bývalý prokurátor Matúš Harkabus. „Priatelia, dnes sa ma viacerí pýtate, či ma nemrzí, že som odišiel z prokuratúry a vláda plochostrán dáva výsluhový dôchodok pre prokurátorov – aby sme to teda dali na pravú mieru,“ začal v statuse. Uvádza, že nejde o žiadny dôchodok. Vysvetľuje, že nikto z prokurátorov si neprispieval do žiadneho osobitného fondu na dôchodok, kde sa pracovne aktívni solidarizujú s vyslúžilcami (ako policajti, vojaci, atď.).

Harkabus dodáva, že prokurátori si platia a budú platiť len klasické odvody do Sociálnej poisťovne. „Sme asi jediná krajina na celej Zemeploche, ktorá bude mať schválenú dávku akože dôchodkového zabezpečenia, aj keď ste si neplatili žiadny odvod. V skutočnosti ide o platbu za to, že človek odíde,“ napísal.

Konkretizuje, že presnejšie ide o platbu, ktorá je „figovým listom zakrývajúcim miesto, ktoré väčšina ľudí verejne neukazuje“. Nepriamo napísal, že je to prípad aj Žilinku: „V tomto prípde ide o figový list zakrývajúci (chabo) zahanbujúcu doživotnú rentu pre Dr. h. c. JUDr. M. Ž.,PhD.“ Na záver dodáva, že ho to nemrzí a ďalej dúfa, že prokurátori sa „takýmto lacným trikom kúpiť nedajú“.

Harkabus bol jeden z prokurátorov, ktorí skončili po zániku špeciálnej prokuratúry. Spolu s Danielom Mikulášom dozorovali kauzu Kuciak a skončili ku koncu júna, písal denník SME. Aj keď chceli na prípade zavraždeného novinára pracovať aj naďalej, generálny prokurátor nevyhovel ich žiadostiam o preloženie na Krajskú prokuratúru Žilina. Maroš Žilinka ich zaradil na medzinárodný odbor, resp. netrestný úsek, čo zahŕňalo päť dní v týždni kancelárskej práce v Bratislave, dodáva portál.

Harkabus mal v rezignačnom liste Žilinkovi napísať, že atmosféra na prokuratúre pripomína normalizáciu zo 70. rokov.

Zdroje: TASR, Facebook/Mária Kolíková, Facebook/Juraj Šeliga, Facebook/Juraj Šeliga, Facebook/Matúš Harkabus

Najnovšie videá

Trendové videá