Tajomstvo dlhovekosti Francúzov: Odborník odhalil, čo skutočne robí červené víno s naším telom
- Hoci ide o alkoholický nápoj, mierna konzumácia môže mať ochranné účinky
- Francúzi, ktorí ho pravidelne pijú, majú lepšie kardiovaskulárne zdravie
- Hoci ide o alkoholický nápoj, mierna konzumácia môže mať ochranné účinky
- Francúzi, ktorí ho pravidelne pijú, majú lepšie kardiovaskulárne zdravie
Červené víno má spomedzi všetkých alkoholických nápojov najlepšiu povesť. Napriek tomu, že ide o alkohol, v minulosti sa objavovali štúdie oslavujúce jeho prospešné účinky najmä pre zdravie srdca a ciev.
Ako „francúzsky paradox“ sa označovali výsledky zistenia, podľa ktorého obyvatelia tohto štátu napriek strave bohatej na tuky vykazovali spomedzi ostatných krajín lepšie kardiovaskulárne parametre a zároveň vyššiu spotrebu červeného vína – priemerný Francúz vypije asi 40 litrov červeného vína ročne. Odvtedy aj samotní lekári pripúšťali, že deciliter červeného neškodí, niektorí ho dokonca svojim pacientom odporúčali.
Objektívna realita je taká, že zmienený výskum odhalil iba koreláciu, teda súčasný výskyt vyššej spotreby vína a zdravších ciev, nie to, že jeden faktor ovplyvňuje druhý. Stále to však neznamená, že pohárik červeného z času na čas nemôžeme urobiť súčasťou stretnutí s priateľmi a rodinou či dokonca zdravotnej prevencie. Pozrime sa na to bližšie.
Antioxidanty proti infarktu a mŕtvici
Skutočnosť, že mierna konzumácia červeného vína sa môže spájať s niekoľkými ochrannými účinkami na srdce, sa vysvetľovala najmä bohatým obsahom antioxidantov.
„Je známe, že polyfenoly dokážu výrazne znižovať šírenie RNA vírusov v tele a tým chrániť aj pred nakazením chrípkovými či covidovými vírusmi. Červené víno ďalej obsahuje látky pozitívne pôsobiace na kardiovaskulárny systém ako resveratrol, kvercetín, katechín a mnoho ďalších,“ vysvetľuje someliér Peter Kecskés z vinárstva Pivnica Čebovce.
Účinky rôznych zložiek červeného vína, najmä resveratrolu a iných antioxidantov, potvrdil aj vedecký výskum v priebehu rokov.
Flavonoidy a taníny
Antioxidanty vo všeobecnosti sú látky, ktoré v tele neutralizujú voľné radikály vyvolávajúce v tele oxidačný stres a potenciálne prispievajúce k mnohým chronickým chorobám ako rakovina či srdcové choroby.
Červené víno konkrétne obsahuje flavonoidy, skupinu polyfenolických zlúčenín vrátane kvercetínu, katechínov a antokyanínov. Tie pomáhajú zlepšiť pružnosť ciev, prietok krvi a znížiť tak riziko hypertenzie, tvorbu krvných zrazenín, a teda i pravdepodobnosť infarktu a mozgových príhod.
Taníny sú typom polyfenolov dodávajúcim červenému vínu jeho typickú astringentnú chuť, ktorú na jazyku vnímame ako pocit trpkosti. Pre zdravie srdca sú osobitne prospešné, keďže prispievajú k poklesu LDL cholesterolu i chronických zápalov, napríklad ciev – rizikového faktora kardiovaskulárnych chorôb a príhod.
Kľúčový resveratrol
Najznámejší antioxidant z červeného vína – resveratrol – sa nachádza prevažne v šupkách červených bobúľ hrozna. Všetky polyfenoly v červenom víne, no najmä resveratrol, majú vazodilatačné účinky – pomáhajú uvoľniť krvné cievy a zlepšiť prietok krvi. To môže viesť k zníženiu krvného tlaku.
Zároveň tlmí aktivitu a produkciu protizápalových molekúl, čím zmierňuje zápal v organizme a s ním spojené riziká. Isté zistenia naznačujú, že by svojimi antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami mohol spomaliť proces starnutia.
Práve resveratrol sa považuje za kľúčový faktor „francúzskeho paradoxu“.
Červené víno a stredomorská strava
Ako to s ním teda je? Nové štúdie naznačujú, že len čistá konzumácia červeného vína túto záhadu nevysvetľuje, ale môže s ňou nepriamo súvisieť.
Podľa dostupných dát za výborné zdravie Francúzi vďačia skôr strave bohatej na zdravé tuky, ovocie, zeleninu, strukoviny, olivový olej – teda stredomorskú stravu. Jej benefity pre kardiovaskulárne zdravie opakovane potvrdili viaceré štúdie. Je to zároveň jedlo, ktoré sa zložkami i chuťovo k červenému vínku dokonale hodí.
Prvou podmienkou na to, aby ti pohárik červeného prospel, je mierna konzumácia – mal by byť skôr malou oslavou ako pravidelným návykom.
S každým pohárom nezabúdaj vypiť pohár vody. „Výrazným zvýšením príjmu vody sa dá dosiahnuť aj vylúčenie etanolu z tela a to skôr, ako sa stihne vstrebať,“ potvrdil Peter Kecskés. To znamená, že minimalizuješ riziko neblahých dôsledkov alkoholu na organizmus.
Vždy iba v spoločnosti
Červenému vínu môžeme vďačiť ešte za jeden sekundárny benefit pre zdravie srdca. Ľudí môže kultúrne a spoločensky spájať. To je zároveň druhá podmienka jeho konzumácie v medziach zdravia – pi ho vždy len v kruhu priateľov či rodiny.
Stolovanie s blízkymi podľa štúdií môže významne zlepšiť zdravie srdca. A to najmä tým, že pomáha odbúravať stres – výrazný spúšťač mnohých ochorení srdca. Stredomorský životný štýl totiž nediktuje iba jedálniček, ale aj tradíciu komunitného stravovania.
Zdravie srdca nezabudni podporiť i pravidelnou fyzickou aktivitou a konzumáciou aj iných potravín s obsahom antioxidantov. Ide napríklad o orechy, bobuľové ovocie a niektoré druhy čaju.