Skupina Slovákov dostane vyššie výplaty: V reštauráciách sa zmení spôsob zdaňovania prepitného (NÁVRH V NR SR)

  • Novela Zákonníka práce môže priniesť veľké zmeny v gastrosektore
  • Dotknú sa nielen zamestnancov, ale aj zamestnávateľov
Čašník, peniaze
  • Novela Zákonníka práce môže priniesť veľké zmeny v gastrosektore
  • Dotknú sa nielen zamestnancov, ale aj zamestnávateľov

Novela Zákonníka práce predložená poslancami Národnej rady SR Romanom Michelkom, Adamom Lučanským, Andrejom Dankom a Rudolfom Huliakom by mohla zásadne zmeniť spôsob, akým sa narába s prepitným v reštauráciách a hoteloch na Slovensku.

Ako uvádza portál Pravda, v súčasnej praxi sa prepitné často stáva súčasťou „šedej ekonomiky“ z dôvodu nedostatočnej regulácie a evidencie. Prepitné nie je riadne zdaňované a nie sú z neho odvádzané žiadne odvody na sociálne a zdravotné poistenie.

Hlavným cieľom legislatívneho návrhu je zabezpečiť, aby zamestnanci dostávali spravodlivú odmenu za svoju prácu a zároveň, aby sa finančné prostriedky nevyhýbali riadnemu zdaneniu.

Zlepšenie podmienok zamestnancov

V súčasnosti sa prepitné považuje za súčasť hrubej mzdy zamestnanca, čo znamená, že z neho musí zamestnanec odvádzať 19 % daň a zároveň sa naň vzťahujú odvody vo výške 36,2 % pre zamestnávateľa a 13,2 % pre zamestnanca.

V mnohých prípadoch si preto zamestnávatelia prepitné buď ponechajú pre seba, alebo ho rozdeľujú zamestnancom neformálne, čím obchádzajú povinnosť platiť z prepitného dane a odvody. Predložená novela má však ambíciu túto situáciu zmeniť.

Poslanci SNS navrhujú zavedenie presnej definície prepitného do Zákonníka práce, ktorá by túto formu odmeny jasne odlišovala od mzdy. Prepitné by malo byť definované ako osobitná zložka príjmu zamestnanca, ktorá by bola čiastočne oslobodená od daní a odvodov.

Podľa návrhu by mala byť zavedená hranica oslobodenia prepitného vo výške 20 % hrubej mzdy zamestnanca za daný kalendárny mesiac. Tento mechanizmus by umožnil zamestnancom získať vyšší čistý príjem z prepitného, pretože časť z týchto peňazí by nebola zdanená. Zvyšná časť prepitného nad rámec tejto sumy by však už bola predmetom riadneho zdanenia.

Implementácia tohto zákona by zároveň zaviedla prísne pravidlá pre zamestnávateľov, ktoré by im zabránili manipulovať s prepitným v prospech svojich podnikateľských príjmov alebo ho vyplácať neoficiálnou cestou.

Keby zamestnávateľ nevyplatil prepitné svojim zamestnancom v plnej výške a v riadnom termíne, podliehalo by to rovnakým sankciám ako nevyplatenie mzdy, čím by bola zabezpečená ochrana práv zamestnancov nielen na úrovni občianskeho, ale aj trestného práva.

Prepitné zaplatené kartou

Ako informoval portál TV Noviny, ministerstvo cestovného ruchu a športu taktiež prichádza so zaujímavým návrhom, ktorý by mohol vyriešiť problém prijímania prepitného plateného kartou. Pre náročnú administratívu a zdanenie spôsobuje prevádzkovateľom značné ťažkosti.

Ministerstvo preto navrhuje, aby prepitné zaplatené kartou nepodliehalo zdaneniu. Tento krok by umožnil, aby sa prepitné bez zbytočných komplikácií dostalo priamo k zamestnancom, čím by sa zvýšil ich čistý príjem.

Minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi pri predstavení návrhu zdôraznil, že tento prístup sa už úspešne uplatňuje v okolitých krajinách, ako sú Česká republika a Maďarsko.

Ak návrh prejde legislatívnym procesom, zmeny by mohli nadobudnúť účinnosť už od januára budúceho roka. Podniky tento návrh vítajú, pretože by im zjednodušil proces spracovania prepitného, zatiaľ čo zamestnancom v gastronómii a hotelierstve by priniesol významné zlepšenie finančných a pracovných podmienok.

Zdroje: Pravda, TV Noviny

Najnovšie videá

Trendové videá