Lukašenko: Radia mi, aby som sa odvrátil od Putina a postavil sa za Ukrajinu a Západ

  • Bieloruský vladár Alexander Lukašenko vraj dostáva nečakané rady
  • Netvári sa však, že by ich chcel akceptovať
Lukašenko Putin. Alexander Lukašenko hľadí na Putina, vraj dostáva rady, aby sa od Ruska vzdialil
Putin a Lukašenko TASR/AP, Grigory Sysoyev, Alexander Kazakov
  • Bieloruský vladár Alexander Lukašenko vraj dostáva nečakané rady
  • Netvári sa však, že by ich chcel akceptovať

Alexander Lukašenko stojí na čele Bieloruska už tri desiatky rokov. Hovorí si síce prezident, no vo svete ide po monarchoch o jednu z najdlhšie vládnucich osobností. Za svoju dlhovekosť vďačí tvrdým súdnym procesom a potláčaniu akéhokoľvek nesúhlasu. Krajina sa pod jeho nadvládou drží ekonomických kontrol a metód sovietskeho typu, prikláňa sa k Rusku a Putinovi. Niet teda divu, že si vyslúžil prezývku „posledný európsky diktátor“.

V júli oslávil zaujímavé jubileum, pripomínalo spravodajstvo agentúry AP. Odbilo mu sústavných tridsať rokov vo funkcii „prezidenta“.

Od začiatku vojny na Ukrajine nebol ničím iným ako verným priateľom Kremľa a pripísať mu môžeme nejeden poriadne kontroverzný výrok. Takisto aj zopár banalít, napríklad keď sa vysmieval Európanom, že bez ruského plynu zamrznú, a rúbal pre nich drevo.

Teraz však Ukrainska Pravda upozornila na najnovší zaujímavý príspevok na jeho vlastnej webovej stránke. Píše na nej, že mu niekto v poslednom čase radí odvrátiť sa od Ruska a postaviť sa na stranu Ukrajiny.

„Teraz nám radia, dostávame návrhy zo všetkých strán: ‚Cúvnite pri tomto, osloboďte toto.‘ Alebo: ‚Vzdajte sa Ruska, otočte sa Rusku chrbtom, priveďte jednotky NATO k hraniciam pri Smolensku [ruské mesto blízko bieloruských hraníc – pozn. red.]‘ Zo všetkých strán dostávam návrhy, z ktorých 99 percent nemôžeme prijať,“ hovorí.

Viac nepovedal

Vladár ako obvykle nešpecifikoval, kto presne mu takéto údajné návrhy predkladá. Neuviedol ani žiadne ďalšie podrobnosti. Iba svojím zvyčajným spôsobom povedal, že Bielorusi žijú v „extrémne ťažkých časoch“.

Pedagógom poradil, aby si robili svoju prácu, zatiaľ čo on si bude „robiť [svoju] prácu spolu s [svojimi] kolegami vo vláde, vysokými úradníkmi“.

„Žijeme v mimoriadne ťažkých časoch. Nehovorím o tom, že máme vojnu na juhu. Hovorím o tom, čo proti nám títo šialenci na západe pripravujú. Musíme to mať na pamäti. V tejto situácii potrebujeme obrátiť túto krajinu, tento obrovský stroj preč od Západu na Východ. To sa nám darí, ale je to ťažká práca,“ uzavrel Lukašenko svoj prejav. Ukrainska Pravda pritom podotýka, že v ňom – ako to už chodí – vlastne nič nepovedal.

Narážajúc na ťažkú situáciu v krajine, môžeme hovoriť aj o udalostiach z noci 26. na 27. augusta. Na územie Bieloruska totiž v noci na utorok priletelo najmenej šesť ruských bezpilotných lietadiel Shahed iránskej výroby. Celú noc boli vo vzduchu aj lietadlá bieloruského letectva, tvrdí monitorovacia skupina Belaruski Hajun.

Počas leta 2024 však nejde o nič nové. Ruské kamikadze drony tu domáci mohli spozorovať už viackrát. Prileteli napríklad 13. a 16. júla, ale aj 21. augusta. Bieloruské úrady sa k narušeniu vzdušného priestoru nevyjadrili. Na hranici s Ukrajinou pritom Bielorusi zhromažďujú čoraz viac svojich vojakov. Nevedno, čo plánujú, no Kyjev aktívne vyzýva Minsk, aby jednotky stiahol.

Zdroje: AP, Ukrainska Pravda, Webová stránka prezidenta Bieloruska

Najnovšie videá

Trendové videá