13. a 14. plat bez odvodov a daní môže byť realitou. SNS predstavila revolučný návrh

  • SNS predkladá návrh oslobodiť 13. a 14. plat od daní a odvodov
  • Meniť chce aj dôchodky
Peniaze, SNS návrh, Danko a Huliak
Ilustračné foto Archív Canva, TASR/Pavel Neubauer
  • SNS predkladá návrh oslobodiť 13. a 14. plat od daní a odvodov
  • Meniť chce aj dôchodky

Poslanci Andreja Danka majú za to, že 13. a 14. plat by sa mali oslobodiť od daní a odvodov. Ide o súčasť návrhu v rámci novely zákona o dani z príjmov z dielne SNS. Pripravili ho poslanci Dagmar Kramplová, Milan Garaj, Andrej Danko a Adam Lučanský. Účinnosť zákona by v prípade schválenia platila od 1. januára 2026. Návrh je podľa predkladateľov reakciou na rastúce náklady na život, infláciu a ekonomické výzvy, ktoré zasiahli slovenské domácnosti.

„Zavedenie daňového oslobodenia pre 13. a 14. plat je odpoveďou na tieto výzvy, pretože umožní zamestnancom získať dodatočný príjem, ktorý nebude daňovo-odvodovo zaťažený, čím sa zvýši ich disponibilný príjem,“ uvádzajú predkladatelia. Podľa návrhu bude oslobodená od dane a odvodov suma najviac 500 eur ročne.

Ak zamestnanec získa vyšší príjem v rámci týchto platieb, do základu dane sa zahrnie len tá časť, ktorá prevyšuje túto sumu. V prípade 13. platu musí byť zamestnanec zamestnaný u rovnakého zamestnávateľa minimálne 12 mesiacov k 30. aprílu daného roka a 13. plat vyplatený v júni musí dosahovať minimálne úroveň priemerného mesačného zárobku.

Na oslobodenie od 14. platu musí zamestnanec byť zamestnaný u rovnakého zamestnávateľa minimálne 24 mesiacov k 31. októbru príslušného roka a zamestnávateľ musí vyplatiť 13. plat spĺňajúci podmienky oslobodenia od dane. Toto opatrenie bude mať negatívne vplyvy na verejný rozpočet, keďže zníži príjmy z daní a odvodov pre štát.

„Napriek tomu, že to povedie k negatívnym fiškálnym vplyvom, veríme, že zvýšenie čistého príjmu zamestnancov prispeje k ich finančnej stabilite a podporí domácu spotrebu,“ argumentujú poslanci.

Výpočet dôchodkov na priemernú mesačnú mzdu

Rudolf Huliak, Dagmar Kramplová, Andrej Danko a Milan Garaj z SNS zas predložili na rokovanie parlamentu novelu o sociálnom poistení. Chcú tak zlepšiť sociálnu ochranu poberateľov minimálnych dôchodkov. Dosiahnuť sa to má úpravou ich výšky v závislosti od priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnancov.

Navrhovaná úprava má podľa predkladateľov za cieľ zaviesť spravodlivejší a flexibilnejší systém výpočtu minimálneho dôchodku, ktorý bude lepšie reflektovať ekonomickú situáciu v krajine.

„Tento krok je nevyhnutný na zabezpečenie dôstojnej životnej úrovne pre poberateľov dôchodkov,“ uvádzajú poslanci v dôvodovej správe. Zmena je aj reakciou na potrebu modernizácie systému výpočtu minimálneho dôchodku, aby lepšie reagoval na ekonomické zmeny, infláciu a rast životných nákladov.

Zdôrazňujú, že prepojenie dôchodkov s priemernou mzdou umožní dôchodkovému systému pružnejšie reagovať na ekonomické zmeny a zvyšovať ochranu sociálne zraniteľných skupín obyvateľstva.

Predkladatelia uviedli, že novelou sa zvýšia výdavky z verejného rozpočtu, pretože sa očakáva zvýšenie dôchodkových dávok, orientačné číslo výdavkov nespresnili. Ak bude návrh zákona schválený Národnou radou SR, nová úprava bude platiť od 1. januára 2026.

Zdroj: SITA

Najnovšie videá

Trendové videá