Ukrajina prišla o prvú F-16. Verzie, čo stálo za koncom tejto vzácnej „beštie“, sa líšia

  • Ukrajina mala stratiť prvú stíhačku F-16, ktorú získali len nedávno
  • Pre The Wall Street Journal to potvrdil americký predstaviteľ
F-16
U.S. Air Force/Andrew Lee
  • Ukrajina mala stratiť prvú stíhačku F-16, ktorú získali len nedávno
  • Pre The Wall Street Journal to potvrdil americký predstaviteľ

Ukrajinské vzdušné sily zaznamenali v pondelok stratu jednej zo svojich nedávno získaných stíhačiek F-16. Informáciu priniesol vo štvrtok denník The Wall Street Journal, odvolávajúc sa na nemenovaný americký zdroj.

Podľa predbežných zistení sa zdá, že za nehodou nestojí zostrelenie ruskou armádou, ale pravdepodobne chyba pilota. Túto informáciu poskytol nemenovaný americký predstaviteľ.

Ukrajinská strana si však nemyslí, že za tragédiou bola chyba pilota. Televízii CNN to povedal nemenovaný ukrajinský predstaviteľ z prostredia armády. 

Pri incidente mal zahynúť skúsený ukrajinský pilot Oleksij Mes, známy pod prezývkou „Mesačná ryba.“ Pilot skonal pri tom, ako „odrážal najväčší letecký útok Ruska proti Ukrajine.“ 

Letec mal byť pochovaný vo štvrtok. 

Napriek závažnosti incidentu sa ukrajinská strana k udalosti zatiaľ oficiálne nevyjadrila. Haváriu a jej príčinu má vyšetrovať medzinárodný tím expertov. 

Táto nehoda môže mať významný vplyv na ďalšie využitie stíhačiek F-16 v prebiehajúcom konflikte a môže viesť k prehodnoteniu stratégií ich nasadenia. Strata skúseného pilota je pre Kyjev tiež veľkou stratou, výcvik pilotov na tento stroj trvá mesiace.

Len nedávno sa objavili správy o ich nasadení v ostrých bojoch

Presný počet týchto moderných lietadiel, ktorými Kyjev v súčasnosti disponuje, nie je verejne známy. Týždenník The Economist však v auguste informoval o dodávke desiatich strojov F-16 pre Ukrajinu. Do konca roka by sa ich počet mal zvýšiť na 20. Celkovo má Ukrajina dostať 85 kusov stíhačiek, ktoré má prisľúbených od Dánska, Nórska a Holandska. Neskôr sa pridajú aj stroje z Belgicka. Ukrajina tak bude môcť vytvoriť štyri letecké perute. 

Moderné stíhačky F-16 by mohli znamenať výrazný posun v ochrane ukrajinských miest pred ruskými vzdušnými útokmi. Ukrajinská strana vkladá do týchto lietadiel veľké nádeje, najmä v súvislosti s čoraz častejším využívaním upravených leteckých bômb KAB zo strany Ruska.

Oproti strojom sovietskej výroby, ktoré Ukrajina v súčasnosti používa, ponúkajú F-16 významné výhody. Ich väčší operačný rádius umožňuje nielen skoršiu detekciu nepriateľských lietadiel, ale aj efektívnejšie zásahy na dlhšie vzdialenosti. Táto schopnosť by mohla byť kľúčová pri ochrane ukrajinského vzdušného priestoru.

V posledných mesiacoch sa hlavným terčom ruských náletov stal Charkov, druhé najväčšie mesto Ukrajiny. Ukrajinské vedenie verí, že nasadenie stíhačiek F-16 by mohlo výrazne zlepšiť ich schopnosť čeliť týmto hrozbám. Očakáva sa, že tieto moderné lietadlá by dokázali účinnejšie detegovať a eliminovať ruské vzdušné útoky, čím by sa zvýšila bezpečnosť civilného obyvateľstva v ohrozených oblastiach.

Prítomnosť týchto stíhačiek na ukrajinskom území potvrdil začiatkom augusta aj prezident Volodymyr Zelenskyj, keď oznámil ich získanie od západných spojencov.

Len nedávno sa objavili prvé správy o nasadení F-16 v bojoch, teda konkrétne mali byť použité na protivzdušnú obranu Ukrajiny pred ruskými raketami a dronmi. 

Zdroje: TASR, CNN

Najnovšie videá

Trendové videá