Hlas zamietol Dankove požiadavky. Vzťahy sú napäté, šéfovi SNS sa vzďaľuje „politický sen“

  • Andrej Danko čelí rastúcej izolácii v boji o post predsedu NR SR
  • Hlas-SD opakovane odmieta jeho nároky
  • Smer-SD ho už nepodporuje a koaličná dohoda sa stáva predmetom sporu
Peter Pellegrini a Andrej Danko
TASR/Pavel Neubauer
  • Andrej Danko čelí rastúcej izolácii v boji o post predsedu NR SR
  • Hlas-SD opakovane odmieta jeho nároky
  • Smer-SD ho už nepodporuje a koaličná dohoda sa stáva predmetom sporu

Andrej Danko, predseda SNS, sa v posledných dňoch ocitol pod rastúcim tlakom v snahe získať post predsedu parlamentu. Ešte nedávno sa zdalo, že môže čakávať podporu premiéra Roberta Fica a strany Smer-SD, no situácia sa zmenila.

Dnes Danko nemá podporu koalície stále istú, práveže sa jeho šanca na dosiahnutie postu predsedu NR SR ešte znížila.

Odmietnutie zo strany Hlasu-SD

Podľa informácií Denníka N sa strana Hlas-SD počas stredajšieho zasadnutia koaličnej rady, ktoré sa konalo po letnej prestávke, opakovane a jednoznačne vyjadrila proti Dankovej požiadavke na post predsedu NR SR.

Tentoraz sa za Danka nepostavil ani Smer-SD, čo viedlo k tomu, že predseda SNS zo stretnutia predčasne odišiel.

Spochybnenie koaličnej zmluvy a reakcia Rašiho

Danko navyše spochybnil základný akt koaličnej zmluvy, keď jeho strana nárokovala na post predsedu Národnej rady SR, ktorý podľa dohody patrí Hlasu-SD.

Richard Raši, podpredseda Hlasu-SD a minister investícií, ostro kritizoval Dankove kroky, keď povedal: „Prečo chce niekto do nej zásadne zasiahnuť a nárokuje si na niečo, čo mu nepatrí?“ Raši sa tiež pýtal, či Danko chce „spochybniť koaličnú zmluvu a fungovanie vlády“ a či sa snaží „vyvolať vo vláde problém,“ informuje TASR.

Raši zdôraznil, že koaličná dohoda bola podpísaná „pri plnom vedomí a svedomí všetkých účastníkov“ a nevidí dôvod na jej nedodržiavanie.

Ficova snaha o stabilizáciu

Premiér Robert Fico v utorok 27. augusta naznačil, že pri otázke obsadenia postu predsedu parlamentu musia „rozhodujúcu úlohu“ zohrávať strany Hlas-SD a SNS.

Fico uviedol, že sa snaží pomôcť dosiahnuť dohodu, pretože stabilizácia tejto funkcie je nevyhnutná, keďže ide o „druhú najvyššiu ústavnú funkciu v štáte“ po prezidentovi.

Politická budúcnosť Danka v ohrození

Post predsedu Národnej rady SR sa uvoľnil po víťazstve Petra Pellegriniho v prezidentských voľbách. Hlas-SD na túto pozíciu nominoval Richarda Rašiho.

Danko však presadzuje, aby tri vládne strany obsadili pozície troch najvyšších ústavných činiteľov, čo podporil aj Fico.

Tento návrh však narazil na silný odpor zo strany Hlasu-SD, ktorý Dankovu požiadavku odmietol, čím sa Dankova politická pozícia výrazne oslabila.

Zdroje: Denník N, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá