Smerácka firma, ktorej šéfuje Ficov syn, uzavrela so štátom kontroverznú zmluvu za tisíce eur

  • Michal Fico, syn premiéra Roberta Fica, čelí kritike okolo zmlúv Agentúry SMER s úradom práce
  • Kritika sa sústreďuje na netransparentnosť a prepojenie politiky s biznisom
Michal Fico, Robert Fico
Reprofoto: LinkedIn/Michal Fico, TASR/Jaroslav Novák
  • Michal Fico, syn premiéra Roberta Fica, čelí kritike okolo zmlúv Agentúry SMER s úradom práce
  • Kritika sa sústreďuje na netransparentnosť a prepojenie politiky s biznisom

Michal Fico, syn premiéra Roberta Fica, sa stal terčom kritiky po tom, čo sa dostali na verejnosť informácie o jeho prepojení na firmu Agentúra SMER, s.r.o.

Tento podnik, v ktorom Michal Fico pôsobí ako konateľ, uzavrel v marci 2024 zmluvu s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny v Prešove na takmer 10 000 eur.

Zmluva sa týka poskytovania príspevku na úhradu prevádzkových nákladov chránenej dielne alebo chráneného pracoviska. Tento prípad vyvolal obavy o transparentnosť a etickosť financovania, zvlášť v kontexte politických väzieb.

Kontroverzná zmluva a financovanie

Zmluva uzavretá medzi Agentúrou SMER, s.r.o., a Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny v Prešove vo výške 9 418,10 eura je len jednou z viacerých dohôd, ktoré táto firma v minulosti uzavrela.

Väčšina z týchto zmlúv pochádza z obdobia, keď bol konateľom firmy bývalý minister vnútra Robert Kaliňák. Podľa dostupných údajov tieto zmluvy predstavujú spolu desiatky tisíc eur, čo vyvoláva otázky o ich transparentnosti a oprávnenosti.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Martina Holeckova (@martina_holeckova_)

Zmluva z marca 2024 sa týka financovania prevádzkových nákladov chránenej dielne alebo pracoviska, čo je legitímna forma podpory pre znevýhodnené osoby.

Avšak prepojenie medzi politickou stranou, ktorú vedie Robert Fico, a jeho synom, ktorý je konateľom firmy profitujúcej zo štátnych financií, otvára otázky o možnom konflikte záujmov.

Prepojenie na politiku a biznis

Agentúra SMER, s.r.o., bola založená už v roku 1999 a jej jediným spoločníkom je politická strana Smer-SD. Michal Fico, ktorý je od januára 2024 konateľom firmy, prevzal túto úlohu po období, keď bola firma pod vedením Roberta Kaliňáka.

Táto agentúra sa zaoberá rôznymi činnosťami vrátane vydavateľskej činnosti, propagačnej činnosti, správy nehnuteľností a organizovania vzdelávacích a politických podujatí.

Na tejto polemike je zaujímavé aj to, že Michal Fico, ktorý sa donedávna vyhýbal pozornosti médií, teraz stojí v čele firmy, ktorá má takéto významné väzby na politickú stranu jeho otca.

Michal Fico má za sebou aj skúsenosti zo zahraničia a pracoval ako strategický manažér v pološtátnej spoločnosti ČEZ, a.s., najväčšom výrobcovi elektriny v Českej republike.

Jeho profil na LinkedIn ho opisuje ako človeka riadeného „stratégiou a inováciami počas dňa“ a fotografa a triatlonistu v noci.

Kritika Transparency International Slovensko

Mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS) sa už pred parlamentnými voľbami zamerala na financovanie Smeru-SD a jeho prepojenie s Agentúrou SMER, s.r.o.

Organizácia kritizovala fakt, že strana Roberta Fica, ktorá mala najvyššie výdavky spomedzi všetkých politických strán, preliala značné sumy z transparentného účtu práve do tejto agentúry.

Podľa TIS bolo z transparentného účtu strany Smer-SD presunutých 2,5 milióna eur, pričom viac ako štyri pätiny z tejto sumy boli prevedené na účet Agentúry SMER.

TIS vyjadrila obavy, že verejnosť nedokáže skontrolovať hodnovernosť týchto výdavkov a či strana skryte neprekročila zákonom stanovený trojmiliónový prah na výdavky.

Strana Smer-SD tieto obvinenia odmietla, trvajúc na tom, že ich volebná kampaň bola vedená v súlade s legislatívou a transparentne.

Zdroje: LinkedIN, Transparency International, Centrálny register zmlúv

Najnovšie videá

Trendové videá