Muž zablokoval záchranárov, pacientku to stálo život. Za toto správanie hrozí ťažký postih

  • Muž v Čechách blokoval záchranárov pri výjazde
  • Pacientka neskôr zomrela, muža vyšetruje polícia
  • Vodičom za takéto správanie hrozí pokuta
polícia, sanitka
Ilustračný obrázok Reprofoto: SIU, TASR/Philipp Schulze
  • Muž v Čechách blokoval záchranárov pri výjazde
  • Pacientka neskôr zomrela, muža vyšetruje polícia
  • Vodičom za takéto správanie hrozí pokuta

Krajská polícia v Zlíne aj Zdravotná záchranná služba Zlínskeho kraja sa zaoberajú prípadom z obce Hvozdná. Ako informuje portál iDNES pred desiatimi dňami tam starší muž svojím vozidlom zablokoval sanitku záchranárov. Tí sa práve v tom momente starali o jeho susedku so srdcovým zlyhaním. Seniorka nakoniec zomrela. Podľa policajtov sa muž svojím konaním mohol dopustiť priestupku.

Aj na Slovensku sa takýto čin môže považovať za priestupok. Byť tvrdohlavým sa v tomto prípade neoplatí, keďže v prípade úmrtia môže dôjsť až k trestnému činu. V iných prípadoch hrozia vodičom pokuty. 

Muž sa so záchranármi hádal, starenka zomrela

20. augusta záchranári vyrážali k sedemdesiatosemročnej žene z Hvozdnej o pol siedmej večer. Seniorka bola vo vážnom stave. Zlyhávalo jej srdce. V prípade záchrany šlo o minúty. „Vodič sanitky sa k pacientke nemohol dostať s nosidlami, muž trval na tom, že ide o jeho pozemok a záchranári tam nemajú čo stáť,“ opísala hovorkyňa krajskej záchranky Gabriela Netopilová Sluštíková.

Hovorkyňa zdôraznila, že touto hádkou a zablokovaním sanitky muž spôsobil to, že záchranári stratili zhruba päť minút, počas ktorých už posádka mohla byť s pacientkou na ceste do nemocnice. Sanitke sa nakoniec podarilo ženu odviezť do Baťovej nemocnice v Zlíne, kde ju záchranári odovzdali na urgentnom príjme. Žena neskôr zomrela. Na začiatku tohto týždňa už mala aj pohreb.

„Udalosť sme začali včera preverovať na základe informácií z médií. Muž sa mohol dopustiť protiprávneho jednania, minimálne by mohlo ísť o priestupok. Ale bližšie informácie nepoznáme, sme ešte len na začiatku a musíme vypočuť všetkých svedkov,“ vysvetlila ešte 30. augusta hovorkyňa krajskej polície v Zlíne Monika Kozumplíková.

Ako vysvetlil riaditeľ záchrannej zdravotnej služby Matej Polák pre portál uzitocna.pravda.sk, pri najťažších prípadoch môžu byť rozhodujúce minúty. V prípade pacienta, ktorému sa náhle zastavil krvný obeh (srdce nebije, nepumpuje krv, pacient je v bezvedomí), potrebuje defibriláciu. Medzinárodné štúdie preukázali, že defibrilácia klesá zhruba o 10 % každou minútou.

„Čiže keď zbytočne stratíme v cestnej premávke tri minúty na ceste k pacientovi, tak sme o 30 % znížili jeho šancu na prežitie. Rovnako to môže byť aj pri pacientoch s masívnym krvácaním.“ Takéhoto pacienta je nutné čo najskôr ošetriť a promptne previezť do nemocnice. 

Vodičom hrozí pokuta

Na Slovensku môžu motoristi dostať za takýto čin pokutu. Právne dôsledky blokovania záchranárov vysvetlil pre portál Roman Hájek, hovorca Prezídia Policajného zboru. Podľa hovorcu vodič, ktorý zablokuje výjazd záchranným zložkám tým, ako zaparkoval, porušuje zákon o cestnej premávke. Takéto vozidlo môže byť odtiahnuté a vodičovi hrozí pokuta 50 eur v blokovom konaní až do výšky 100 eur. 

Tento problém je obzvlášť výrazný na preplnených sídliskových parkoviskách, kde dochádza k častému blokovaniu vozidiel záchranných a bezpečnostných zložiek. Závažnosť priestupku sa odvíja od toho, či ide o statické blokovanie alebo prekážanie vozidlám s aktivovanou výstražnou signalizáciou.

Ako sme ťa už informovali, napríklad za nevytvorenie záchranárskej uličky hrozí pokuta až do výšky 99 eur. Ešte prísnejšie sa trestá jej zneužitie, teda ak do nej vojdeš. V tomto prípade ti hrozí pokuta až 300 eur. A presne takú istú sumu zaplatíš v prípade, ak na ceste blokuješ vozidlá záchranných a bezpečnostných zložiek so zapnutými sirénami. 

Polák však poznamenáva, že väčšina prípadov blokovania je neúmyselná, často spôsobená nevedomosťou vodičov alebo ich nesprávnou reakciou na signalizáciu záchranárov. Napriek tomu advokát Milan Ficek varuje pred možnými trestnoprávnymi dôsledkami v extrémnych prípadoch. Ak by totiž vedomé blokovanie záchranárov viedlo k úmrtiu pacienta, mohlo by ísť o nedbanlivostný trestný čin usmrtenia.

„Ak by sa preukázalo, že to bol dôvod úmrtia a inak by pacienta zachránili, tak môžeme teoreticky uvažovať o nedbanlivostnom trestnom čine usmrtenia. O nedbanlivostný trestný čin ide aj vtedy, keď nevedel, že takým konaním môže spôsobiť následok, ale vzhľadom na okolnosti prípadu to vedieť mal a mohol,“ doplnil advokát Milan Ficek.

Zdroje: uzitocna.pravda.sk, Startitup, idnes.cz

Najnovšie videá

Trendové videá