Lístky na nečakané turné Oasis sa predávajú za 40-násobok ceny. Ministerka kultúry zasahuje

  • Kapela Oasis ide na turné po 15 rokoch
  • Fanúšikovia predávajú lístky za neuveriteľné ceny
  • Kúpil by si si lístok za 4 000 eur?
Oasis
Ilustračné foto Wikimedia Commons/Will Fresch
  • Kapela Oasis ide na turné po 15 rokoch
  • Fanúšikovia predávajú lístky za neuveriteľné ceny
  • Kúpil by si si lístok za 4 000 eur?

Obľúbená kapela konca 90. rokov, Oasis, nedávno ohlásila nečakané turné. Po ich rozpade v roku 2009 fanúšikovia už ani nedúfali, že by ich niekedy mohli na pódiu vidieť spolu. Sen sa však stal realitou a Oasis sa chystajú na šnúru masívnych koncertov. 

Ako upozorňuje portál Refresher, jeden lístok na koncert tejto kapely sa vie vyšplhať aj na 7 000 eur. Turné síce začína až v júli roku 2025, no lístky sú už teraz vypredané a cena lístkov sa v priebehu niekoľkých minút po spustení predaja dostala do astronomických výšok. Navyše, hneď nato ich ľudia začali predávať na internete s poriadnymi prirážkami. 

Napríklad lístky na prvý koncert na štadióne Cardiff’s Principality sa na internete pohybuje aj v cene viac než 4 500 eur, koncert na štadióne Wembley by mohol zúfalého fanúšika stáť aj 7 000 eur. Ide až o 40-násobok hodnoty lístka v pôvodnej cene a fanúšikovia, ktorým sa neušiel lístok v prvých momentoch predaja, si pravdepodobne trhajú vlasy. 

Zasiahnuť musela britská ministerka kultúry

Britská ministerka kultúry Lisa Nandy reagovala na sťažnosti občanov a chce skoncovať s neférovými praktikami pri predaji lístkov. Jej cieľom je, aby sa každý fanúšik dostal na svoj vysnívaný koncert bez toho, aby musel predať obličku.

„Bežní fanúšikovia sa nemôžu zúčastniť koncertov kvôli neúmerne vysokým cenám vstupeniek,“ povedala Nandy pre BBC. Vláda sa rozhodla konať a tento rok na jeseň sa pozrú na zúbok webstránkam, ktoré predávajú lístky. Mnohým ľuďom sa totiž nepáči, že ceny lístkov stúpajú po tom, ako sa ohlásia prvotné ceny podujatí.

Nedávno sa totiž stalo, že ceny lístkov na jednom populárnom webe vyleteli z pôvodných 135 libier až na neuveriteľných 350 libier. To je nárast o viac ako 150 %. Ticketmaster, prevádzkovateľ webu, sa bránil tým, že za ceny môže organizátor podujatia. 

Pozor na podvody

Čo na to hovorí kapela? Tá sa k obvineniam, že ceny lístkov stúpajú kvôli nim, nevyjadrila. Svojich fanúšikov varovali len pre nákupom lístkov na neoficiálnych stránkach. 

 „Nielenže existuje šanca, že niektoré z týchto ponúk by mohli byť pokusy o podvod, ale dokonca aj legitímne vstupenky by mohli byť zrušené, čím by sa stali neplatnými, ak sa predávajú mimo oficiálnych platforiem ďalšieho predaja alebo za vyššiu nominálnu hodnotu,“ povedala odborníčka na spotrebiteľské právo Lisa Webb. 

Ak sa chystáš na Oasis v Európe a ujde sa ti lístok, máš šancu kapelu vidieť na piatich miestach v rámci 14 koncertov. Turné zasiahne Cardiff, Manchester, Londýn, Edinburgh a Dublin. Tieto vystúpenia, naplánované na júl a august, budú pre Európanov možno poslednou šancou zaspievať si s kapelou známe hity.

Zdroje: BBC, Refresher

Najnovšie videá

Trendové videá