Úrad práce rozdáva štedré príspevky. Ak spĺňaš podmienky, môžeš získať až 16 596,96 eur

  • Štát ponúka rôzne druhy finančnej pomoci pre osoby s ŤZP
  • V článku sa dozvieš, čo treba spĺňať, aby si ich mohol získať
príspevok úrad práce
Freepik, Unsplash/Markus Spiske
  • Štát ponúka rôzne druhy finančnej pomoci pre osoby s ŤZP
  • V článku sa dozvieš, čo treba spĺňať, aby si ich mohol získať

Peňažné príspevky na kompenzáciu pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) predstavujú významnú pomoc, ktorá týmto jednotlivcom pomáha prekonávať rôzne sociálne a ekonomické bariéry, vyplývajúce z ich zdravotného stavu.

Tieto príspevky sú určené na zmiernenie dôsledkov zdravotného postihnutia a na umožnenie aktívnejšieho zapojenia osôb s ŤZP do spoločenského života. V nasledujúcom článku sa pozrieme na rôzne typy peňažných príspevkov a podmienky ich získania.

Typy peňažných príspevkov

Peňažné príspevky pre osoby s ŤZP sú rozdelené na jednorazové a opakované príspevky, pričom každý z nich má svoj špecifický účel. Medzi jednorazové príspevky patria napríklad príspevky na kúpu pomôcky, zdvíhacieho zariadenia, osobného motorového vozidla alebo na úpravu bytu či rodinného domu.

Opakované príspevky sú určené na pokrytie pravidelných zvýšených výdavkov, ktoré súvisia so zdravotným postihnutím, ako napríklad príspevok na osobnú asistenciu, prepravu alebo na kompenzáciu zvýšených výdavkov na diétne stravovanie a hygienu

Ako uvádza SOPO, získanie príspevku je podmienené splnením viacerých kritérií, ktoré sa týkajú napríklad výšky príjmu osoby s ŤZP. Príspevky sa neposkytujú, ak príjem osoby presahuje 5-násobok životného minima, čo je aktuálne stanovené na sumu 273,99 € mesačne. Príjem pre opakované príspevky nesmie presiahnuť trojnásobok tejto sumy (821,97 €).

Súhrn podmienok a výšky peňažných príspevkov

Peňažný príspevok na osobnú asistenciu

Ako uvádza portál Pravda, tento príspevok je určený na osobnú asistenciu pre osoby s ŤZP, pričom počet hodín osobnej asistencie je maximálne 7 300 ročne. Výška príspevku sa môže znížiť o sumu zvýšenia dôchodku pre bezvládnosť, avšak iný príjem osoby s ŤZP nemá vplyv na výšku príspevku. Sadzba za 1 hodinu osobnej asistencie je 5,83 eura.

Peňažný príspevok na kúpu, výcvik používania pomôcky a úpravu pomôcky

Príspevok je určený na kúpu, výcvik používania a úpravu pomôcky, určenej osobe s ŤZP na vykonávanie činností, ktoré by nemohla vykonávať sama. Pomôcky zahŕňajú technologické zariadenia, špeciálny softvér, osobné motorové vozidlá, špeciálne vycvičené psy, ale aj rôzne zariadenia pre domácnosť, ako sú práčka, umývačka riadu alebo mixér, a hygienické pomôcky, vrátane prenosnej vane a suchého WC.

Maximálna výška príspevku je 8 630,42 eura.
Na druhý mechanický vozík: maximálne 1 659,70 eura.
Na druhý elektrický vozík: maximálne 4 979,09 eura.
Na druhý načúvací aparát: maximálne 331,94 eura.

Peňažný príspevok na opravu pomôcky

Príspevok slúži na opravu pomôcky a opravu úpravy pomôcky, osobného motorového vozidla alebo zdvíhacieho zariadenia. Jeho cieľom je pomôcť osobám s ŤZP prekonávať každodenné výzvy a prispievať k ich nezávislosti a aktívnemu životu. Výška príspevku sa stanovuje percentuálnou sadzbou podľa ceny opravy pomôcky a príjmu osoby s ŤZP.

Peňažný príspevok na kúpu zdvíhacieho zariadenia

Tento príspevok je určený na kúpu zdvíhacieho zariadenia, ktoré slúži na prekonávanie architektonických bariér, na uľahčenie premiestňovania sa alebo na sebaobsluhu. Výška príspevku je maximálne 11 617,88 eura a určuje sa percentuálnou sadzbou podľa ceny zariadenia a príjmu osoby s ŤZP.

Peňažný príspevok na kúpu osobného motorového vozidla

Príspevok má pomôcť zabezpečiť mobilitu osoby s ŤZP, ktorá je odkázaná na individuálnu prepravu. Výška príspevku sa stanovuje percentuálnou sadzbou v závislosti od ceny vozidla (maximálne zohľadnená suma je 26 555,14 eura) a príjmu osoby s ŤZP. Maximálna výška príspevku predstavuje 13 277,58 eura. Ak je vozidlo s automatickou prevodovkou, suma sa zvyšuje na 16 596,96 eura.

Peňažný príspevok na úpravu osobného motorového vozidla

Tento príspevok slúži na úpravu osobného motorového vozidla, aby bolo vhodné na vedenie alebo prepravu osoby s ŤZP. Príspevok môže byť poskytnutý viackrát, a to na rôzne úpravy, pričom celková výška poskytnutých príspevkov za obdobie siedmich rokov nesmie presiahnuť maximálnu sumu 13 277,58 eura. Výška príspevku sa určuje percentuálnou sadzbou podľa ceny úpravy a príjmu osoby s ŤZP.

Peňažný príspevok na prepravu

Príspevok je určený na zabezpečenie individuálnej prepravy osoby s ŤZP na jej pracovné, vzdelávacie, rodinné alebo občianske aktivity. Výška príspevku závisí od preukázaných nákladov na prepravu a príjmu osoby s ŤZP. Maximálna suma za mesiac predstavuje 139,79 eura, čo zodpovedá 51,02 % sumy životného minima pre plnoletú osobu.

Peňažný príspevok na úpravu bytu, rodinného domu alebo garáže

Príspevok slúži na úpravu bytu, rodinného domu alebo garáže na bezbariérovú stavbu. Ako uvádza SOPO, príspevok sa neposkytne v prípade, ak osoba s ŤZP môže prekonávať bariéry pomocou zdravotníckych pomôcok, ktoré sú hradené zdravotnou poisťovňou. Celková výška príspevkov za obdobie siedmich rokov nesmie presiahnuť sumu 13 277,58 eura, ak ide o úpravu bytu alebo domu, a sumu 1 659,70 eura, ak ide o úpravu garáže.

Peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov na diétne stravovanie

Tento príspevok pomáha kompenzovať zvyšné výdavky na stravu, ktorá je nevyhnutná pre dodržiavanie diétneho režimu.

Pre choroby I. skupiny: mesačne 50,86 eura.
Pre choroby II. skupiny: mesačne 25,43 eura.
Pre choroby III. skupiny: mesačne 15,27 eura.

Peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov súvisiacich s hygienou a opotrebovaním šatstva

Príspevok je navrhnutý tak, aby pomáhal zmierniť finančné dopady pravidelných zvýšených výdavkov, ktoré súvisia s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP). Výška príspevku predstavuje sumu 25,43 eura mesačne.

Peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov súvisiacich so zabezpečením prevádzky osobného motorového vozidla

Tento príspevok je určený na čiastočné pokrytie nákladov na pohonné látky, ktoré sú nevyhnutné pre prevádzku vozidla používaného na prepravu osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP). Jeho cieľom je zmierniť finančnú záťaž spojenú s častou prepravou, ktorá je pre osoby s ŤZP nevyhnutná. Výška príspevku je stanovená na 45,76 eura mesačne.

Peňažný príspevok na kompenzáciu výdavkov súvisiacich so starostlivosťou o psa so špeciálnym výcvikom

Tento príspevok pokrýva zvýšené výdavky spojené s chovom a starostlivosťou o psa so špeciálnym výcvikom, ktorého používa osoba s ŤZP. Zahŕňa finančnú podporu na nákup krmiva či zabezpečenie veterinárnej starostlivosti. Aktuálna výška príspevku predstavuje 61,02 eura mesačne.

Zdroje: SOPO, Pravda

Najnovšie videá

Trendové videá