AKTUÁLNE: Špeciálneho exprokurátora Dušana Kováčika uznali za vinného. Trest však nedostal

  • Rozsudok vyhlásil sudca Michal Truban
  • Súd sa rozhodol, že doterajší právoplatný trest z prvej korupčnej kauzy je dostatočný
Dušan Kováčik
Ilustračná fotografia TASR/Ján Krošlák
  • Rozsudok vyhlásil sudca Michal Truban
  • Súd sa rozhodol, že doterajší právoplatný trest z prvej korupčnej kauzy je dostatočný

Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici v utorok 3. septembra vyniesol rozsudok v druhej korupčnej kauze bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Súd uznal Kováčika vinným zo zločinu prijímania úplatku, ale od uloženia trestu upustil, informovali Aktuality

Podľa obžaloby mal Kováčik v roku 2016 prijať úplatok 50-tisíc eur ukrytý v špeciálne upravenej knihe s vyrezanými stranami od podnikateľa Petra Košča. Výmenou za to mal „zamiesť pod koberec“ dva prípady. Jeden týkajúci sa samotného Košča a druhý súvisiaci s policajtom Jozefom Rehákom. Samosudca konštatoval, že vykonaným dokazovaním sa podarilo preukázať, že skutok sa skutočne stal.

Napriek tomu, že Kováčik vinu odmietal a žiadal o oslobodenie, súd ho uznal vinným. Od uloženia trestu súd upustil. Rozhodol sa neuvaliť na Kováčika dodatočný trest, argumentujúc, že jeho doterajší právoplatný trest z prvej korupčnej kauzy je dostatočný. V máji 2022 bol Kováčik odsúdený na osem rokov väzenia a peňažný trest 100-tisíc eur za prijatie úplatku a vyzradenie informácií zo spisov.

Proces s bývalým špeciálnym prokurátorom sa začal v septembri 2022 a dokazovanie bolo ukončené v novembri minulého roka. Kováčik vo svojej záverečnej reči 28. augusta zdôraznil svoju nevinu, označil obžalobu za nedôvodnú a skutok za vymyslený. Kritizoval, že celé konanie bolo založené len na výpovedi jediného kľúčového svedka, bývalého riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka.

Prokurátor pôvodne navrhoval pre Kováčika súhrnný trest desať rokov odňatia slobody a peňažný trest 120-tisíc eur, s možnosťou dodatočného roka väzenia v prípade nezaplatenia. Tento návrh zohľadňoval nedávne zmeny v Trestnom zákone.

V pôvodnej obžalobe figuroval aj podnikateľ Peter K., ktorý mal Kováčika podplácať. Peter K. sa však od roku 2021 nachádza na úteku a konanie voči nemu bolo vedené ako proti ujdenému. Nakoniec bolo trestné stíhanie voči nemu zastavené z dôvodu premlčania. Jeho obhajkyňa Eva Mišíková uviedla, že po zrušení zatýkacích rozkazov sa Peter K. plánuje vrátiť na Slovensko a vypovedať v iných trestných veciach.

Je dôležité poznamenať, že rozsudok nie je právoplatný. Pre Startitup to potvrdila hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. V súvislosti s prvou korupčnou kauzou Dušana Kováčika podali on sám aj minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) dovolanie na Najvyšší súd SR. Minister zároveň rozhodol o prerušení výkonu trestu odňatia slobody až do rozhodnutia súdu o dovolaní, informovali noviny.sk.

Zdroje: aktuality.sk, noviny.sk

Najnovšie videá

Trendové videá