Andrej Danko mohol byť šéfom parlamentu: Ponuku, ktorá sa neodmieta, zavrhol

  • Andrej Danko dostal ponuku vymeniť ministerstvo za post predsedu parlamentu
  • Na podmienku nepristúpil a odmietol
Danko ponuku odmietol.
Ilustračné foto TASR/Martin Baumann
  • Andrej Danko dostal ponuku vymeniť ministerstvo za post predsedu parlamentu
  • Na podmienku nepristúpil a odmietol

Koaličné rokovania priniesli prekvapivý obrat. Predseda SNS Andrej Danko odmietol ponuku na post predsedu Národnej rady SR. Túto informáciu poskytol po stredajšom zasadnutí vlády minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Informovala o tom agentúra TASR.

Kto bude šéfom parlamentu zatiaľ tak stále nie je jasné. Post aktuálne zastáva zastupujúci predseda Peter Žiga z Hlasu.

S ponukou nesúhlasil

Podľa Tarabu bola táto možnosť predložená počas minulotýždňového stretnutia koalície. „My sme nešli niečo ,bartrovať‘, my sme išli do toho s tým, že je potrebné zohľadniť fakt, že Peter Pellegrini sa stal prezidentom aj vďaka hlasom voličov SNS,“ vysvetlil postoj strany.

Minister envirorezortu ďalej objasnil, že keby jediným riešením mala byť výmena postu za ministerstvo, kde má SNS svojho nominanta, považujú túto záležitosť za uzavretú. V prípade absencie inej alternatívy sa SNS podľa Tarabových slov sústredí na svoje priority pri rokovaniach o konsolidačnom balíčku.

Toto nečakané odmietnutie ponuky na vysoký post v parlamente naznačuje, že SNS má iné priority a nie je ochotná pristúpiť na akýkoľvek kompromis len kvôli získaniu významnej pozície. Situácia v koalícii tak zostáva napätá a ďalší vývoj bude závisieť od schopnosti strán nájsť vzájomne prijateľné riešenie.

Hlas ustúpiť nemieni

Taraba na tlačovej konferencii povedal, že Dankov postoj považuje za správny. „Považujem toto rozhodnutie Andreja Danka za definitívne, táto téma ide mimo obliga,“ uviedol. Minister životného prostredia pripomína, že Peter Pellegrini tiež zastávala post predsedu parlamentu a prezidentom sa stal aj vďaka SNS. Taraba uviedol, že Pellegrini sa „stal prezidentom aj vďaka hlasom od voličov Smeru a SNS“.

„Ak je na stole výmena, nemáme čo vymeniť. Máme rezorty, v ktorých už máme veľmi pokročilú agendu,“ povedal Taraba. Myslí si, že nie je potrebná výmena vedenia na žiadnom z troch ministerstiev, ktoré má pridelené SNS. „SNS nebude viesť žiadnu debatu o výmene rezortov (…), tým pádom je to pre nás uzavreté,“ dodal. Prízvukoval, že líder národniarov situáciu vníma rovnako. 

„Ak by Andrej Danko povedal, že to chce, budem to rešpektovať,“ doplnil. Viac sa podľa svojich slov momentálne zaujíma o stav zdravotníctva ako o výmenu na poste predsedu parlamentu.

Líder Hlasu Matúš Šutaj Eštok ale ustúpiť nemieni. Pripomenul, že miesto podľa koaličnej zmluvy patrí Hlasu-SD. „Chceme pracovať pre ľudí, ctíme si koaličnú dohodu, nemáme záujem ju otvárať,“ cituje ministra vnútra TASR.

O predsedovi parlamentu sa hovorilo na koaličnej rade už minulý týždeň. Na rokovaní sa ho vtedy podľa Denníka N Smer nezastal a Hlas ho ako predsedu odmietol. Danko sa potom urazil a predčasne odišiel. Pre Aktuality sa mal vyjadriť zdroj priamo z prostredia koalície, ktorý tvrdí, že „Danko sa stále hádže o zem pre predsedu parlamentu“.

Zdroje: TASR, YouTube/HNtelevízia, Denník N, Aktuality

Najnovšie videá

Trendové videá