Pohoršení Taliani: Cestoviny, ktoré začnú predávať Briti, pobúrili kuchárov. Nedali by sme ich ani mačke, vravia
- Potravinárska spoločnosť Heinz uviedla na trh nový produkt
- Spoločnosť si myslí, že cestoviny v smotanovej omáčke sú ideálnym riešením pri zahnaní hladu
- Potravinárska spoločnosť Heinz uviedla na trh nový produkt
- Spoločnosť si myslí, že cestoviny v smotanovej omáčke sú ideálnym riešením pri zahnaní hladu
Potravinárska spoločnosť Heinz uviedla na trh nový produkt. Obľúbené talianske špagety Carbonara sa budú predávať v plechovke. Talianski kuchári sú pobúrení, uvádza portál Daily Mail.
Carbonara v plechovke
Firma Heinz, ktorá je známa najmä vďaka svojim polotovarom, kečupom či polievkam, vydáva nový produkt. Špagety Carbonara Heinz v plechovke sa tento mesiac dostanú do britských supermarketov. Cena tejto konzervy bude 2,37 €.
Spoločnosť si myslí, že cestoviny v smotanovej omáčke podávané so slaninou pancetta sú rýchlym a ideálnym riešením pri zahnaní hladu. Z ich doterajšieho prieskumu vyplýva, že mladšia generácia spotrebiteľov chce jedlo čo najrýchlejšie a pohodlne, bez potreby varenia, píše portál Express.uk.
Toto zistenie pobúrilo množstvo talianskych šéfkuchárov. Michelinský šéfkuchár Alessandro Pipero, ktorý vlastní reštauráciu v Ríme, sa pre The Times vyjadril, že cestoviny v plechovke sú nechutné a prirovnal ich k žrádlu pre mačky.
Klasické špagety Carbonara sa skladajú zo štyroch ingrediencií, a to z cestovín, vajec, pancetty a parmezánu. Niektorí kuchári pridávajú do receptu aj smotanu. Je však veľa ľudí, ktorí túto prísadu v cestovinách odsudzujú. Tí, ktorí s tým majú problém, by radšej nemali čítať zadnú stranu plechovky. Spracované jedlo, ktoré Heiz uviedol na trh, sa skladá zo sušeného odstredeného mlieka, pancetty, kukuričnej múky, syrového prášku, cukru, sušenej petržlenovej vňate, cibuľového extraktu a cesnakovej arómy, píše portál Express.uk.
Oficiálny portál spoločnosti Heinz to home, píše že pokrm v konzerve nielenže úžasne chutí, ale má aj nízky obsah tuku a cukru. Neobsahuje ani žiadne umelé farbivá. Pred konzumáciou je potrebné si 400 gramové jedlo zohriať na minútu až dve v mikrovlnnej rúre.
Kde vznikli talianske špagety Carbonara?
Hoci sa špagety Carbonara považujú za hlavný pokrm Talianov, aj v dnešnej dobe sa stále vedú diskusie, či je to naozaj tak.
Počas druhej svetovej vojny, v roku 1944, taliansky armádny kuchár Renato Gualandi varil cestoviny pre amerických vojakov, ktoré svojou podobou pripomínali súčasné Carbonara. Tento pokrm však v sebe neobsahoval vajce, ktoré je dnes jednou z kľúčových surovín pri tvorbe tradičnej verzie. Kuchár pri príprave jedla využil suroviny, ktoré mu poskytli americkí vojaci. V tom čase Američania disponovali kvalitnejšími a bohatšími zásobami potravín.
Najstarší zachovaný recept nepochádza z Talianska. Našiel sa v knihe, ktorá bola vydaná v Chicagu v roku 1952, uvádza YahooNews.
Taliani dôrazne odmietajú toto tvrdenie, keďže existuje dôkaz o tom, že podobný pokrm bol pripravený o čosi skôr. Podľa historických záznamov sa neapolské cestoviny vyrobené z rozpustenej bravčovej masti s rozšľahanými surovými vajcami a syrom objavili už v prvej polovici 19. storočia. Recept bol zdokumentovaný v neapolskej kuchárskej knihe z roku 1839.
Zdroje: Daily Mail, Exspress.uk, Heinz to home, The Times, YahooNews