Nová továreň za 50 miliónov: Ukrajinský investor prináša na Slovensko stovky pracovných miest

  • Spoločnosť patrí medzi najväčšie potravinárske firmy na Slovensku
  • Ďalšiu expanziu chystá v Bošanoch
Zamestnanci hydinárne pri práci.
Ilustračné foto TASR/Henrich Mišovič, Reprofoto/YouTube/EU Poltry
  • Spoločnosť patrí medzi najväčšie potravinárske firmy na Slovensku
  • Ďalšiu expanziu chystá v Bošanoch

Ukrajinský podnikateľ Dmytro Borodavka rýchlo rozširuje svoje aktivity na Slovensku. Jeho spoločnosť EU Poultry, ktorá vstúpila na slovenský trh v roku 2017, plánuje významné rozšírenie. Ako informuje portál oPeniazoch.sk, chystá sa postaviť nový závod na spracovanie hydiny, do ktorého investuje desiatky miliónov eur. Tento projekt vytvorí stovky pracovných miest.

Spoločnosť už podala úradom projekt na výstavbu závodu, ktorý sa má nachádzať pri obci Bošany v Trenčianskom kraji. Pôjde o novú stavbu, ktorá zahŕňa výrobnú a skladovú halu, administratívne a sociálne priestory, technické budovy, cesty, manipulačné plochy, inžinierske siete a oplotenie. Hlavné časti závodu budú pozostávať z výrobno-skladovej haly a samostatného skladu.

„Účelom zámeru je výstavba výrobno-skladovej haly s administratívou a sociálnym zázemím. Hlavnou funkčnou náplňou haly bude spracovanie hydinového mäsa do hotových polotovarov a ich expedícia do distribučných stredísk,“ uvádza sa v popise predloženého projektu.

Príspevok od slovenskej vlády

Projekt sa plánuje na okraji obce Bošany na pozemku s rozlohou 70-tisíc metrov štvorcových. Viac ako polovicu tohto priestoru, teda cez 40-tisíc metrov štvorcových, zaberie samotná výstavba. Rozsah projektu naznačuje aj vysoké náklady, ktoré podľa dokumentácie dosiahnu približne 48,7 milióna eur. 

Nový hydinársky závod má priniesť do regiónu stovky pracovných miest. Vo výrobno-skladovej hale plánujú zamestnať až 353 ľudí v trojzmennej prevádzke a ďalších 35 v administratíve. V sklade by malo pracovať 25 zamestnancov spolu s 5 administratívnymi pracovníkmi. EU Poultry plánuje začať výstavbu v druhom štvrťroku budúceho roka a spustiť prevádzku v treťom kvartáli 2026.

Slovenská vláda podporí tento projekt investičným stimulom vo výške 4 miliónov eur formou úľavy na dani z príjmu, čo schválila ešte v máji tohto roka.

Miliónové výnosy

EU Poultry si už na Slovensku vybudovala pomerne silné meno. Ich podnikanie spočíva v dovoze hydinového mäsa z Ukrajiny, ktoré potom spracúvajú a balia na Slovensku. Takto pripravené mäso ďalej predávajú v rámci Európskej únie so slovenskou značkou.

Tento model sa pre Borodavku ukázal ako úspešný. Spoločnosť, ktorá začala na slovenskom trhu v roku 2017, sa rýchlo zaradila medzi najväčšie potravinárske firmy v krajine. V minulom roku sa podľa výnosov umiestnila na siedmom mieste.

Zatiaľ čo v roku 2017 dosiahli jej výnosy necelých 16 miliónov eur, minulý rok to už bolo takmer 160 miliónov. Firma zároveň vlani dosiahla rekordný zisk vyše 13 miliónov eur. Aktuálne spracúvajú hydinu vo svojom závode v Horných Salibách, okres Galanta.

Nový závod na výrobu zeleného vodíka u susedov

Podobne ako v potravinárskom priemysle, kde EU Poultry úspešne kombinuje miestne spracovanie so zahraničným dovozom, sa aj v energetickom sektore objavujú podobné snahy o inováciu a udržateľnosť.

MOL spustil v rafinérii Duna v maďarskom Százhalombatte nový závod na výrobu zeleného vodíka s kapacitou 10 megawattov. Tento závod, najväčší svojho druhu v strednej a východnej Európe, bude ročne produkovať 1 600 ton uhlíkovo neutrálneho vodíka, ktorý spoločnosť plánuje využiť pri výrobe pohonných látok. Informáciu potvrdil hovorca rafinérie Slovnaft Anton Molnár.

Elektrolyzér používa na výrobu vodíka a kyslíka energiu z obnoviteľných zdrojov. Na jednu tonu vodíka vytvorí zariadenie osem až deväť ton čistého kyslíka. „Zelený vodík je čistý, všestranný zdroj energie, ktorý využijeme na zníženie našej uhlíkovej stopy pri výrobe palív. V budúcnosti ho plánujeme využiť aj v doprave,“ povedal Ádám Horváth, viceprezident MOL pre nové a udržateľné podnikanie.

Po úspešnom spustení závodu v Százhalombatte má MOL v pláne vybudovať podobné zariadenia aj v Rijeke a Bratislave. Bratislavský závod by mal začať fungovať v roku 2026.

Investícia vo výške 22 miliónov eur zníži emisie oxidu uhličitého v rafinérii Duna o viac ako 25 000 ton ročne. Táto technológia postupne nahradí súčasný výrobný proces založený na zemnom plyne, ktorý momentálne tvorí šestinu celkových emisií CO2 skupiny. Okrem Slovnaftu má podobné plány s prechodom na elektrolýzu pri výrobe vodíka aj spoločnosť Duslo.

Zdroje: enviroportal.sk, oPeniazoch.sk, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá