Šimečka obviňuje šéfa SIS z jeho odvolávania: Gašparov otec a poslanec Smeru ostro reaguje

  • Odôvodnenie návrhu na odvolanie Šimečku uvádza ako autora Pavla Gašpara
  • Návrh vytvoril Microsoft Office User
  • Dokumenty naposledy uložil používateľ Smer
Michal Šimečka a Tibor Gašpar.
TASR/Jakub Kotian, TASR/Jaroslav Novák
  • Odôvodnenie návrhu na odvolanie Šimečku uvádza ako autora Pavla Gašpara
  • Návrh vytvoril Microsoft Office User
  • Dokumenty naposledy uložil používateľ Smer

Tibor Gašpar (Smer-SD), podpredseda parlamentu, dnes oznámil, že do týždňa by sa mala konať mimoriadna schôdza, na ktorej sa bude riešiť odvolávanie Michala Šimečku z funkcie podpredsedu Národnej rady SR.

Gašpar spolu s poslancom Rudolfom Huliakom (nom. SNS) dnes predložili v parlamente dva návrhy. Prvý sa týka samotného odvolania Šimečku a druhý poskytuje dôvody na jeho odvolanie.

Líder Progresívneho Slovenska na sociálnej sieti tvrdí, že za dokumentom na odvolanie podpredsedu parlamentu Michala Šimečku stojí šéf SIS Pavol Gašpar. Podľa neho ide o „priame zapojenie tajnej služby do politického boja“ a dôvod na odvolanie Gašpara z funkcie.

Šimečka poukazuje na vlastnosti dokumentu, ktorý obsahuje návrh na jeho odvolanie. Ako autor je v ňom uvedený Pavol Gašpar. To však ešte priamo nepotvrdzuje, že ho aj napísal.

Autor Microsoft Office User

Tibor Gašpar zo Smeru, podpredseda parlamentu, uviedol, že dokument vytvoril na svojom počítači. Dodal, že licencia na Microsoft Word, v ktorom pracoval, patrí jeho synovi.

„Počítač je, samozrejme, môj, aj keď ja väčšinou dedím po mojich deťoch. Vlastnosti súboru sú len preto, lebo keď sa inštaloval Microsoft Office, kupuje sa viac inštalácií na viacero zariadení. Hovoríme možno o troch-štyroch rokoch dozadu. Má ho aj ďalší syn a má ho zrejme aj moja manželka. Ten, kto kupoval ten balík, bol môj syn. Preto sa zobrazuje jeho meno vo vlastnostiach dokumentu. Jasné, že som to písal ja,“ povedal Tibor Gašpar pre portál Aktuality.sk.

Pavol Gašpar figuruje ako autor len v odôvodnení návrhu na odvolanie Šimečku. Samotný návrh má autora uvedeného ako Microsoft Office User. Metadáta ukazujú, že oba dokumenty naposledy uložil používateľ s názvom Smer.

Odkaz pre Šimečku

Tibor Gašpar sa k celej situácii vyjadril aj vo videu na sociálnej sieti, ktoré adresuje Šimečkovi.

„Pán Šimečka, keby naozaj ten návrh písal môj syn, bol by som naňho veľmi hrdý, pretože je napísaný dobre. Ja sa cítim natoľko svojprávny, že by som vedel o vašom návrhu rozprávať aj z hlavy niekoľko hodín. Je však úbohé, ako sa vy bránite, pretože namiesto toho, aby ste začal vyvracať všetky tieto dôvody, tak ste sa uchýlil k tomu, že tento návrh som nepísal ja,“ hovorí Tibor Gašpar vo videu.

„Slovenská informačná služba je tu na to, aby nás chránila pred bezpečnostnými hrozbami, nie pred príživníkmi,“ odkazuje Šimečkovi ďalej vo videu.

Zdroje: Aktuality.sk, SITA, FB/Michal Šimečka • Progresívne Slovensko, FB/Tibor Gašpar 

Najnovšie videá

Trendové videá