Počet infekcií močových ciest stúpa. Vinník sa môže skrývať aj v tvojej chladničke
- Infekcie močových ciest sú na celom svete na vzostupe
- Môžu pochádzať z prekvapivého zdroja, ktorý možno nájdeš aj vo svojej chladničke
- Infekcie močových ciest sú na celom svete na vzostupe
- Môžu pochádzať z prekvapivého zdroja, ktorý možno nájdeš aj vo svojej chladničke
Infekcie močových ciest sú druhou najčastejšou infekciou na svete. Podľa štúdie Front Public Health v roku 2019 bolo hlásených 405 miliónov prípadov po celom svete, čo predstavuje 68 % nárast od roku 1990. Odborníci očakávajú, že toto číslo bude naďalej rásť. Tieto infekcie zvyčajne považujeme skôr za bolestivú nepríjemnosť ako za niečo smrteľné. Napriek tomu bolo v roku 2019 zaznamenaných až 237 000 úmrtí spojených s týmito infekciami.
Aj keď infekcie väčšinou nevedú k smrti, viac ako 400 miliónov prípadov infekcie močových ciest ročne na celom svete je výraznou záťažou pre zdravotníctvo. V snahe zmierniť toto bremeno sa vedci snažia pochopiť menej známe faktory, ktoré k vzniku infekcie prispievajú. Jedným z prekvapujúcich zistení je, že zdrojom problému môže byť aj mäso kontaminované baktériou E. coli.
Čo sú infekcie močových ciest a prečo sú nebezpečné?
K infekcii močových ciest dochádza, keď sa baktérie dostanú do močovej trubice a infikujú močový mechúr, močovú rúru a v závažnejších prípadoch aj obličky. Najčastejšie k infekciám dochádza následkom se*uálnej aktivity, z dôvodu genetickej predispozície alebo v dôsledku zlých hygienických návykov, napríklad nesprávneho utierania. Hoci sa infekcia močových ciest môže vyskytnúť u každého, podľa portálu OASH je u žien približne 30-krát častejšia.
Ženy majú kratšie močové trubice, ktoré sa nachádzajú bližšie k análnemu otvoru – zdroju baktérií. Podľa dostupných informácií až 4 z 10 žien, ktoré infekciu močových ciest dostanú, dostanú do šiestich mesiacov aspoň jednu ďalšiu. Najrizikovejšími skupinami sú se*uálne aktívne ženy, staršie ženy a ľudia s oslabenou imunitou.
Infekcie, ktoré postihujú len močový mechúr, sa nepovažujú za nebezpečné a zvyčajne sa vytratia bez akejkoľvek liečby. Lekári často predpisujú antibiotiká na urýchlenie liečby a zmiernenie nepríjemných príznakov, ako sú pálenie pri močení, časté nutkanie na močenie alebo tlak v podbrušku. Ak sa však infekcia rozšíri do obličiek, krvného obehu alebo maternice, môže viesť k závažným komplikáciám.
Následkom infekcie môže dôjsť k otrave krvi, sepse a poškodeniu alebo zlyhaniu obličiek. „Pri neliečených infekciách môže byť veľmi malé percento prípadov život ohrozujúce,“ pre National Geographic vysvetlil Jacob Lazarus, špecialista na infekčné ochorenia a odborník na bakteriálnu bunkovú biológiu pôsobiaci v Harvard Medical School.
Počet infekcií stále stúpa
Zvyšujúci sa počet prípadov infekcie močových ciest je spôsobený viacerými faktormi. Jedným z nich je rastúci počet obyvateľov. Ďalším faktorom je starnúca populácia. „Keďže infekcie močových ciest sa častejšie vyskytujú u seniorov, ich výskyt sa so starnutím populácie zvyšuje,“ vysvetľuje Craig Comiter, urológ zo Stanfordskej univerzity. Tiež sa zvyšuje počet ochorení spojených s infekciami močových ciest, a to najmä obličkových kameňov a cukrovky 2. typu. Nepochybne najväčším faktorom je však čoraz väčšia odolnosť baktérií voči antibiotikám.
Tá sa tvorí prirodzene, používanie a nesprávne užívanie antibiotík u ľudí a hospodárskych zvierat ju však urýchľuje. V štúdii z roku 2019 vedci zistili, že viac ako 92 % baktérií, ktoré spôsobujú infekcie močových ciest, je rezistentných voči aspoň jednému antibiotiku, takmer 80 % voči aspoň dvom. „Rezistencia na antibiotiká pri infekciách močových ciest je oproti iným infekciám obrovským problémom. Keďže sú veľmi časté, dôsledky rezistencie pri nich vidíme s oveľa vyššou prevalenciou,“ pre portál Scientific American povedala Lisa Bebell, odborníčka na infekčné choroby.
Príprava mäsa hrá dôležitú úlohu
E. coli sa bežne vyskytuje v črevách zvierat, ktoré chováme na mäso. Pri následnom spracovaní sa baktérie z čriev môžu dostať do mäsových výrobkov. Po konzumácii kontaminovaného mäsa sa E. coli môže dostať až do močových ciest, a tak spôsobiť infekciu. Podľa štúdie k tomu najčastejšie dochádza u žien po tom, čo kontaminované mäso prejde tráviacou sústavou a vylúči sa. Medzi konečníkom a vstupom do močovej trubice je len krátka vzdialenosť, ktorú baktérie nemajú problém prekonať.
Hoci vedci už dávno vedia, že takýto prenos je možný, zisťujú, že sa to deje oveľa častejšie, ako sa doteraz predpokladalo. Štúdia odhaduje, že v Spojených štátoch kontaminované mäso spôsobuje až pol milióna infekcií ročne. Cindy Liu, spoluautorka štúdie vysvetľuje, že tieto baktérie sa zvyčajne zničia pri varení. Mnohé z týchto infekcií teda pravdepodobne súvisia s nesprávnou prípravou potravín.
„Ak nie ste mimoriadne opatrní, pri príprave mäsových výrobkov kontaminujete drez, kuchynské povrchy, ruky a ostatné potraviny,“ hovorí. Ak sa chceš infekciám vyhnúť, najdôležitejšie je dodržiavať hygienické návyky, a to nielen v kuchyni. Pri manipulácii so surovým mäsom je dôležité často si umývať ruky, dezinfikovať kuchyňu, okamžite umývať všetko, čo príde do kontaktu s mäsom, a zabezpečiť správnu tepelnú úpravu potravín.
Zdroje: National Library of Medicine, OASH, National Geographic, National Library of Medicine, Scientific American, ScienceDirect