Turistický zážitok stojí neuveriteľných 720 eur na hodinu: Chudobná krajina láka na exkluzívny klenot

  • Podceňovaná krajina má svoje klenoty
  • Podporujú rizikové prostredie v krajine
Bwindi Natiol Park
Bwindi National Park https://www.bwindiforestnationalpark.com/gorilla-trekking-uganda-bwindi-safari.html
  • Podceňovaná krajina má svoje klenoty
  • Podporujú rizikové prostredie v krajine

Nevyhnutnými zastávkami pri objavovaní africkej divočiny sú jednoznačne štáty ako Keňa, Botswana, Južná Afrika a Namíbia. Na jednu krajinu sa však úplne zabúda. Uganda, východoafrický klenot, v ktorom okrem iného leží aj Národný park kráľovnej Alžbety. 

Ako uvádza portál CNN, táto podceňovaná krajina má jeden klenot. Háčik je v tom, že tento nezabudnuteľný turistický zážitok stojí 720 € na hodinu. Hoci výlet nie je dostupný pre všetky peňaženky, krajina si ale myslí, že je to tá správna cesta na udržanie cestovného ruchu v čase, keď mnohé destinácie sú preťažené turistami. 

Neuveriteľný zážitok za množstvo peňazí 

Bwindi Impenetrable Forest, chránené miesto v Ugande, je jedným z najväčších domovov horskej gorily na svete. Práve v tomto lese je možné, vidieť tieto majestátne zvieratá na vlastné oči. Oficiálny portál Bwindi National Park, spomína, že tento zážitok je možné zrealizovať počas celého roka. Najlepší čas na stretnutie s gorilami je v mesiaci december a počas letného obdobia, pretože v rezorte menej prší. V parku priemerná teplota dosahuje ráno 11 °C. Počas dňa sa vyšplhá na 23 °C.

Návštevníkov, ktorí si turistický zážitok zakúpia, sprevádzajú po lese odborníci z Ugandského úradu pre divokú zver. Všetko má však svoje pravidlá. Turisti sú rozdelení do malých skupín po 8 ľudí, ktorí každý deň navštívia jednu z osemnástich obývaných skupín goríl v prírode, uvádza portál CNN.

Za 1 350 € na 4 hodiny sa môžu turisti zúčastniť takzvaného procesu „privykania“. Ide o výcvik divokých goríl, ktoré si vďaka tejto činnosti vedia zvyknúť na ľudský kontakt. Privykanie goríl trvá strážcom prírody a odborníkom približne 3 roky. Povolení sú len štyria návštevníci, ktorí nevykazujú žiadne známky choroby. Tieto neuveriteľné zvieratá zdieľajú s ľuďmi až 98 % DNA. Vznikajú preto obavy z prenosu možného ochorenia.

Portál CNN uvádza, že hoci je tento nezabudnuteľný zážitok pre turistov nákladný, jeho suma je určená správne. Z vyzbieraného vysokého vstupného poplatku časť poputuje na podporu rizikového prostredia v krajine. Príslušné orgány Ugandy vďaka podpore turizmu tak môžu zaplatiť väčšiu ochranu pre horské gorily, ktoré sú aj v dnešnej dobe neustále lákavé na odstrel pre nelegálnych pytliakov.  

Kde všade je možné vidieť gorily okrem Ugandy? 

Gorily sa prevažne delia do dvoch hlavných skupín, a to na horské gorily a nížinné gorily, s niekoľkými ďalšími poddruhmi. Tieto druhy sa od seba odlišujú sfarbením srsti. Vo všeobecnosti je gorila nížinná menšia a je hnedého sfarbenia. Horské gorily sú čiernej farby a ide o vzácnejšiu rasu. V africkej divočine ich žije menej ako 800, pričom len v Kongu žije viac ako 100 000 goríl nížinných. 

Ilustračný obrázok – gorila
zdroj: Pixabay/ Derks24

Ak chceš vidieť gorilu na vlastné oči, je potrebné zájsť do Ugandy, Rwandy alebo Konga. Veľa cestovateľov si myslí, že ich je možné vidieť aj na safari v Tanzánii. To však nie je pravda. V tejto oblasti ani v Juhoafrickej republike či Keni na nenachádzajú žiadne gorily, uvádza oficiálny portál Bwindi. 

Zdroje: CNN, Bwindi National Park

Najnovšie videá

Trendové videá