Chronické meškanie: Kedy sa trpezlivosť čakajúcich zmení na rezignáciu a ako sa dá meškanie odnaučiť

  • Meškanie ovplyvňuje rôzne aspekty našich každodenných životov
  • Oneskorenie môže súvisieť aj so spôsobom, akým si bol vychovaný
Muž pozerá na hodinky
Ilustračný obrázok Freepick/drobotdean
  • Meškanie ovplyvňuje rôzne aspekty našich každodenných životov
  • Oneskorenie môže súvisieť aj so spôsobom, akým si bol vychovaný

Chronické meškanie je problém, ktorý pozná azda každý z nás. Možno ho zažívaš aj v kruhu svojich blízkych. Či už ide o milovaného partnera alebo najlepšieho kamaráta. Musíme si však priznať, že niekedy to robíme aj my sami.

Portál Independent píše, že meškanie ovplyvňuje rôzne aspekty našich každodenných životov. Od rodinných osláv až po priateľské stretnutia či výlety. Oneskorenie niektorých ľudí môže narušiť plány čakajúcich osôb.

Frustrácia však nastáva vtedy, keď sa to deje opakovane. Keďže meškanie ľudí sa neberie za závažný problém, často s tým nič nemôžeš urobiť. To však nemení nič na tom, že pravidelné omeškávanie vie pekne znepríjemniť život. Hoci to niektorí berú ako súčasť osobnosti, pre iných je to skutočná výzva udržať si trpezlivosť.

Patríš aj ty medzi chronických meškačov?

Dôvody, prečo človek neustále mešká, môžu byť rôzne. Podľa štúdie dochvíľnosť a meškanie ovplyvňujú osobnostné faktory.

Podľa päťfaktorového modelu osobnosti, ktorý bol vytvorený v roku 1992, dochvíľnosť ovplyvňujú tri faktory, a to svedomitosť, ústretovosť a neurotizmus. Ľudia, ktorí sú svedomití, majú predispozíciu k organizovanosti a poslušnosti. 

Portál BBC Science Focus píše, že oneskorenie môže súvisieť aj so spôsobom, akým si bol vychovaný, ale taktiež aj napríklad s kultúrnym dedičstvom. Je dokázané, že ľudia žijúci v krajinách ako Brazília majú tendenciu byť viac uvoľnenejší a pristupovať k času menej prísne. Niektorí psychológovia označujú ľudí, ktorí majú sklon k meškaniu, za „časových optimistov“.

Fascinujúca štúdia, na ktorú sa odvoláva BBC Science Focus, tvrdí, že psychológovia z Kalifornskej univerzity a University College London píšu o tom, že čas podceňujeme vtedy, keď sa na miesto schôdzky máme dostaviť trasou, ktorú veľmi dobre poznáme. 

Narušená dôvera kvôli chronickému meškaniu

Ako uvádza portál Independent, podľa psychoterapeutky Kamalyn Kaur, ľudia, ktorí neustále na niekoho vyčkávajú, to môžu vnímať ako bezohľadnosť voči ich osobe zo strany meškajúcej osoby. Človek sa tak môže zdať menej spoľahlivý, čo vedie až k nedôvere vo vzťahu. Ľudia sa tak cítia nedocenení, zanedbaní. Môžu tak vznikať nedorozumenia, dokonca až k hádky.

Psychoterapeutka Kaur dodáva: „Problémy s vnímaním času môžu byť aj prípadom neurodivergencie u jedincov.“ Pre týchto ľudí je náročné odhadnúť, koľko času zaberie splnenie úlohy, nejaká cesta či príprava.

Dá sa chronické meškanie odnaučiť?

Ak chceš riešiť chronické meškanie, musíš si uvedomiť, čo je príčinou tvojho meškania. Riešenie si vyžaduje praktické kroky a sebapochopenie. Pomôcť môže aj zadováženie plánovača či písanie si pripomienok do mobilu na lepšie riadenie svojho času.

Rozdelenie úloh na menšie a ľahšie časti zmierni pocit preťaženia a prispieva to k väčšej efektivite. V prípade, že oneskorenie zapríčiňujú problémy ako ADHD, stres a úzkosť, je potrebné vyhľadať odbornú pomoc u terapeuta, uvádza portál Independent.

Zdroje: Independent, BBC Science Focus

Najnovšie videá

Trendové videá