Tichý „zabijak“: Bežná vec v kuchyni ohrozuje tvoje zdravie. Vo svojom jedálničku zmeň jednoduchý návyk
- Používame ju všetci
- Konzumácia nadmerného množstva soli však môže mať fatálne účinky na zdravie
- Takto sa vyhneš jej nadmernému príjmu
- Používame ju všetci
- Konzumácia nadmerného množstva soli však môže mať fatálne účinky na zdravie
- Takto sa vyhneš jej nadmernému príjmu
Nadmerný príjem soli môže mať závažné zdravotné následky, upozorňuje Natália Radošinská, farmaceutka z lekárne Dr. Max v Trnave. Medzi riziká patrí nielen hypertenzia a s ňou súvisiace kardiovaskulárne problémy, ale aj rakovina žalúdka, obezita, osteoporóza, Meniérova choroba a problémy s obličkami.
„Takto neliečené ochorenia môžu viesť k invalidite alebo smrti v dôsledku mŕtvice, k zlyhaniu srdca alebo obličiek,“ zdôrazňuje Radošinská vážnosť situácie.
„Zdravá soľ“ neexistuje
Možno si ani neuvedomuješ, kde všade sa skrýva soľ. „Nachádza sa prevažne v spracovaných potravinách, ako sú údeniny, mrazené mäso s prísadami soli, mäsové konzervy, paštéty, údené a konzervované ryby, ale aj v syroch,“ vysvetľuje odborníčka.
Ako sa vyhnúť nadmernému príjmu soli? Radošinská odporúča obmedziť konzumáciu hotových omáčok, dresingov a instantných výrobkov. Namiesto nich by si mal uprednostňovať čerstvé potraviny a pri varení používať bylinky a jednozložkové korenia. Keď ideš na nákup, vyberaj si potraviny, ktoré obsahujú menej ako 120 mg sodíka na 100 gramov.
Viacero ľudí tiež siahne po inom druhu soli s pocitom, že je „zdravšia“. Odborníčka tento mýtus vyvracia. „Zdravá soľ jednoducho neexistuje. Existujú rôzne druhy solí – morská, himalájska, dokonca aj dietetická soľ,“ objasňuje.
Možno ťa prekvapí, že aj minerálne vody môžu mať negatívny vplyv na tvoje zdravie. Pokiaľ ich totiž často konzumuješ, môžu ti opuchnúť nohy, častejšie ťa môže bolieť hlava alebo sa cítiš unavený. Je to preto, lebo niektoré minerálne vody majú vysoký obsah sodíka.
Sodík potrebujeme
Aj napriek tomu, že nadmerná konzumácia soli nie je pre organizmus zdravá, sodík je základná živina potrebná na udržanie objemu plazmy, acidobázickej rovnováhy, prenosu nervových impulzov a normálnej funkcie buniek, píše WHO.
Sodík sa prirodzene nachádza v rôznych potravinách, napríklad v mlieku, mäse a mäkkýšoch. Celosvetový priemerný príjem sodíka u dospelých je však 4 310 mg/deň (čo zodpovedá 10,78 g/deň soli), čo je viac ako dvojnásobok odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie pre dospelých. WHO odporúča menej ako 2 000 mg sodíka za deň, čo zodpovedá menej ako 5 g soli, teda necelú jednu čajovú lyžičku.
Odhaduje sa, že každoročne je 1,89 milióna úmrtí spojených s konzumáciou príliš veľkého množstva sodíka. Zníženie príjmu sodíka je podľa WHO jedným z nákladovo najefektívnejších opatrení na zlepšenie zdravia.
Pokiaľ sa zaujímaš o svoje zdravie a chceš znížiť príjem sodíka, vyberaj si prevažne čerstvé a minimálne spracované potraviny. Dávaj si pri výrobkoch, ktoré kupuješ, pozor, aby mali nízky obsah sodíka. Vyhni sa kupovaniu rôznych omáčok, dresingov a obmedz spotrebu spracovaných potravín. Dobrou radou je aj odstrániť zo svojho stola soľničku.
Zdroje: TASR, WHO