Poslanci sa vrátili do práce. Opozícia chce odvolávať Šimkovičovú aj Suska

  • Poslanci sa po parlamentných prázdninách vrátili do NR SR
  • V utorok sa začína 19. schôdza parlamentu
Schôdza parlamentu 10.9.
Startitup/Ján Gondáš
  • Poslanci sa po parlamentných prázdninách vrátili do NR SR
  • V utorok sa začína 19. schôdza parlamentu

V utorok (10.9.) sa poslanci o 13:00 po parlamentných prázdninách vrátili späť do poslaneckých lavíc. Na programe 19. schôdze NR SR je viac ako 120 bodov. Parlament by mal okrem legislatívnych návrhov prerokovať aj opozičné návrhy na odvolanie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) a ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS).

V rámci programu sa bude zaoberať aj vládnym návrhom na zavedenie jednorazového dočasného stabilizačného príspevku pre policajtov za určitých podmienok, ako aj dočasným náborovým príspevkom vo výške 5 000 eur. Tento návrh by mal byť prerokovaný v skrátenom legislatívnom konaní, informuje TASR.

Startitup situáciu sleduje priamo v parlamente.

Krátko po 13:30 zložil svoj poslanecký sľub nový poslanec Karol Galek, ktorý v parlamente nahradil exšéfa SaS Richarda Sulíka. Strana Hlas-SD podporí odvolávanie Šimečku.

Viaceré koaličné návrhy zákonov presunuli na ďalšiu schôdzu

Národná rada (NR) SR presunula viacero návrhov zákonov od vlády a koaličných poslancov na októbrové zasadnutie. Tento krok bol uskutočnený na základe návrhu šéfa poslaneckého klubu Smeru-SD Jána Richtera. Medzi návrhmi sú poslanecké iniciatívy SNS, Smeru-SD, ako aj vládne návrhy.

Parlament odložil na október návrhy SNS zo septembrovej schôdze. Patria sem napríklad novela školského zákona, ktorá má zakázať propagáciu a šírenie názorov súvisiacich s netradičnými se*uálnymi orientáciami a rodovými identitami na školách.

SNS tiež navrhuje novelu zákona o dani z príjmov, ktorou by sa zaviedlo daňové oslobodenie pre tzv. 13. a 14. plat. Ďalšou zmenou v zákone o dani z príjmov chce zatraktívniť odpis budov poskytujúcich ubytovacie služby. V novele zákona o sociálnom poistení SNS navrhuje prepojiť výpočet minimálneho dôchodku s priemernou mzdou, informuje TASR.

NR SR tiež odložila na októbrovú schôdzu novelu zákona o prokurátoroch, ktorou Smer-SD plánuje upraviť podmienky predčasného odchodu do dôchodku a výsluhových dôchodkov pre prokurátorov. Generálny prokurátor by mohol získať nárok na výsluhový dôchodok po štyroch rokoch vo funkcii.

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Trendové videá