Hneď pri Bratislave sa zásadne mení parkovanie: Nové zmeny sa dotknú domácich aj návštevníkov

  • Parkovanie v meste Pezinok čaká zmena
  • EČV treba zadať aj do automatu
Parkovanie Pezinok, Pezinok, parkovacia politika
Ilustračné foto TASR/Jaroslav Novák, Canva
  • Parkovanie v meste Pezinok čaká zmena
  • EČV treba zadať aj do automatu

V meste Pezinok dochádza k zmene pravidiel pri kúpe parkovacích lístkov v parkovacích automatoch. Obyvatelia a návštevníci mestečka hneď za rohom od Bratislavy majú po novom myslieť na novinky. Pri kúpe lístka musia zadať aj evidentné číslo vozidla.

Pezinok sa tak snaží zefektívniť kontrolu parkovania. Pripravuje občanov, že evidentné číslo musia od 1. októbra zadať priamo do automatu. Zakúpený lístok si položíš za čelné sklo tak, aby ho ľudia videli. Ide o krok, ktorý slúži ako dodatočná kontrola umožňujúca jednoduchšiu identifikáciu zaparkovaných vozidiel. 

Podľa informácií, ktoré mesto zaslalo redakcii Startitup, sa má celá parkovacia politika v Pezinku viesť prioritne na systéme zadávania evidentného čísla vozidla. 

„Preto je nevyhnutné technologicky zabezpečiť túto zmenu skôr, ako bude zavedená samotná politika parkovania. S tým je spojené obdobie privyknutia si na zmenu či používateľov, tak aj kontrolného orgánu. Veríme, že táto zmena funkcionality automatov bude pozitívne prijatá,“ píše v tlačovej správe špecialistka na komunikáciu Pezinka Jana Hrdličková.

Parkovanie v Bratislave

Ako vieme, v hlavnom meste čoraz častejšie nájdeš systém parkovacej politiky s označením PAAS. Ten je od 11. januára 2024 pre poskytovateľky a poskytovateľov sociálnych služieb omnoho výhodnejší.

„Od začiatku zavedenia regulovaného parkovania PAAS sa snažíme o to, aby systém čo najlepšie zohľadňoval potreby obyvateliek a obyvateľov. Pravidlá preto nie sú nemenné a po skúsenostiach z regulácie prvých zón sme v lete prijali viaceré vylepšenia aj na základe vašej spätnej väzby. Tieto vylepšenia teraz postupne zavádzame do praxe,“ informovalo hlavné mesto.

Práve v rámci týchto prijatých zmien sa snažili čo najviac vyjsť v ústrety zraniteľným skupinám obyvateľov, a práve preto po konzultáciách s poskytovateľmi sociálnych služieb Bratislava navýši počet návštevníckych hodín pre prijímateľov sociálnej a zdravotnej starostlivosti, konkrétne na 750 hodín za rok.

„Zároveň v tieto dni pre registrovaných poskytovateľov sociálnych služieb zavádzame možnosť získať zľavovú parkovaciu kartu, s ktorou budú mať nárok na 90 % zľavu z hodinového parkovného. Cieľom je uľahčiť poskytovanie sociálnych služieb ľuďom, ktorí sú odkázaní na domácu starostlivosť,“ informovalo ďalej mesto v januári.

Znamená to, že organizácie, ktoré poskytujú sociálnej služby na území Bratislavy, majú možnosť získať takzvanú zľavovú parkovaciu kartu, ktorá zabezpečí, že v PAAS zónach zaparkujú s 90-percentnou zľavou z výšky parkovného.

O zľavovú kartu môže požiadať každý poskytovateľ sociálnych služieb, teda každá organizácia, ktorá spĺňa nasledovné podmienky:

  • ide o organizáciu, ktorá poskytuje sociálnej služby v Bratislave,
  • akreditovaný subjekt v oblasti sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately s miestom vykonávania opatrení na území Bratislavy,
  • má vzťah k motorovému vozidlu priradenému k parkovacej karte, to znamená, že ide o držiteľa motorového vozidla, alebo má uzatvorenú nájomnú zmluvu či inú zmluvu.
Zdroje: TS, Archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá