Obľúbené supermarkety zavádzajú úplne nový druh platby. Namiesto karty ti bude stačiť aplikácia

  • Nový spôsob platby sľubuje rýchlejší a jednoduchší nákup
  • Dynamický QR kód bude aj bezpečný
  • Spoločnosti novinku zavedú v ČR, ale chystajú ju aj v SR
Lidl, platba
Ilustračný obrázok Reprofoto: Lidl, Archív Canva
  • Nový spôsob platby sľubuje rýchlejší a jednoduchší nákup
  • Dynamický QR kód bude aj bezpečný
  • Spoločnosti novinku zavedú v ČR, ale chystajú ju aj v SR

Obľúbené obchodné reťazce zavádzajú inovatívny spôsob platby. Po novom zákazníci Českej republiky dokážu zaplatiť za svoj nákup prostredníctvom mobilnej aplikácie. Lidl a Kaufland prišli s funkciou, ktorá zákazníkovi na platbu vygeneruje unikátny QR kód. 

Novinka sľubuje zrýchlenie a zjednodušenie nákupného procesu. Zisťovali sme, či sa táto novinka implementuje aj v predajniach na Slovensku. 

Stačí jedno priloženie 

Aplikácie Lidl Plus a Kaufland Card majú po novom funkciu Lidl Pay a Kaufland Pay, vďaka ktorým zaplatíš v rámci Českej republiky iba za pomoci QR kódu. Ako informuje portál lupa.cz, spoločnosti práve pracujú na integrácii tejto funkcie. Zaplatiť týmto spôsobom môžu tí zákazníci, ktorí si do týchto aplikácií dopredu pridajú svoju platobnú kartu a následne aktivujú funkciu Lidl Pay/Kaufland Pay.

Supermarkety patriace do obchodnej skupiny Schwarz si od tohto sľubujú zrýchlenie a zjednodušenie celého nákupného procesu. A aké to má výhody? Oproti bežnej platbe kartou na pokladničnom termináli totiž nebudeš musieť prikladať telefón dvakrát. Teda nebude nutné najskôr načítať čiarový kód pre aktiváciu zliav a následne znovu prikladať mobil na zaplatenie. S integrovanou platbou v aplikácii sa totiž tieto dva kroky spoja.

„Systém bol navrhnutý s dôrazom na jednoduchosť, bezpečnosť a rýchlosť platobných transakcií. Jeho cieľom je zefektívniť spôsob, akým naši zákazníci môžu za naše produkty platiť,“ uviedla hovorkyňa českej vetvy Lidlu Eliška Stehlíková.

Ceny v Lidli, nákup, zmeny
zdroj: Reprofoto: Mapy Google, Archív Canva

Obavy o bezpečnosť

Ak by mali zákazníci obavy z bezpečnosti, platby majú byť podľa vedenia chránené pomocou overovacích metód. Tie majú zaistiť bezpečnosť a spoľahlivosť transakcií. Aplikácie napríklad vyžadujú zadanie PIN, alebo preukázanie biometrickými prvkami, ako je odtlačok prsta alebo porovnanie tváre.

Zároveň je QR kód dynamický, a teda sa pravidelne obmieňa, a jeho platnosť je obmedzená. Takýmto spôsobom nemôže dôjsť k zneužitiu QR kódu, napríklad použitím screenshotov.

Dočkáme sa ich na Slovensku? 

Zástupcov spoločností Kaufland a Lidl sme sa opýtali, či funkcia bude prístupná aj pre slovenských zákazníkov. Do vydania článku nám odpoveď prišla iba od zástupcov spoločnosti Lidl. „Tento spôsob platby plánujeme implementovať aj my, nie je to však otázka najbližších týždňov,“ vyjadrila sa Adriána Maštalircová z Úseku komunikácie Lidl. 

Bloček ako kľúč 

Obchodné reťazce na Slovensku zaviedli nové bezpečnostné opatrenia, aj čo sa týka samoobslužných pokladní. Kaufland, Lidl a aj Billa postupne nainštalovali brány, ktoré sa otvoria len po naskenovaní pokladničného bločka. Ako sme ťa informovali ešte v máji tohto roka, Tesco tiež zvažuje podobné riešenie. Dôvodom tohto riešenia je pravdepodobne nárast počtu krádeží pri samoobslužných pokladniach. 

Ďalšou novinkou v oblasti obchodných reťazcov je aj samoobslužná predajňa COOP Jednota. Spoločnosť svoju prvú samoobslužnú predajňu otvorila posledný májový deň. Ako píšu tvnoviny.sk, pre túto predajňu si spoločnosť vybrala malú obec Šalgočka, ktorá sa nachádza medzi Trnavou a Nitrou v Galantskom okrese.

„Táto lokalita sa nám ponúkla sama, keďže pani starostka sa snažila predajňu zachrániť. Rozhodli sme sa teda pre túto obec,“ uviedol pre tvnoviny.sk riaditeľ sekcie IT a služieb COOP Jednota Slovensko Michal Švrček.

Otvorenie ďalších automatizovaných predajní si COOP Jednota naplánovala na letné mesiace. Do konca roka majú plán otvoriť dokopy desať takýchto predajní. 

Zdroje: lupa.cz, SIU, tvnoviny.sk

Najnovšie videá

Trendové videá